Тропическо ухание у дома

Запазено под (Интересно, Интериор, Стайни растения) by Admin on 19-03-2009

Тагове : , , , ,

wh3Има нещо предизвикателно и очарователно да пресъздадеш екзотична градина в собственото си жилище. Идеята е много привлекателна, но съвсем не е лесна за изпълнение. За растенията трябва да се създадат условия, близки до тези на тяхната родина и да се приспособят, доколкото е възможно към нашите условия. И въпреки това си струва да опитате и да подарите на сетивата си екзотично тропично ухание.
Изберете малко помещение, за да имитирате най-добре тропическата градина. Закритият балкон и лоджията са идеални за тази цел. Не е удачно да се използват другите помещения, защото основното изискване на тропическите растения е много висока влажност на въздуха. Ако използвате хола или дневната, останалите обитатели едва ли биха се чувствали уютно в парнична обстановка и със сигурност няма да са приятно изненадани, ако открият дрехите си мухлясали в гардероба.ficustwisted1a9
Типичната картина за тропическия кът са дървета и дънери, обвити в лиани и сгушени в клоните им епифитни растения. Под тях на „долния етаж”са разположени буйно растящи папрати, на чийто фон цъфтят красиви орхидеи и бегонии, пъстреят с шарените си багри калатеи, маранти, кротони. Слънчевите лъчи се прокрадват през гъстия храсталак, въздухът е топъл и влажен, цветята разпръскват замайващи ухания. Между буйната зеленина блика малко стилно фонтанче. По пътечката са насипани дървесни кори. В потайни места се гушат нежни възглавнички от мъх. Леторастите на бръшляна, с пръстите си, красиво нарязани листа, се катерят все по-нагоре. И накрая комплект плетени мебели за отмора завършват красивата картина на мини тропическата гора у дома.

Фикусите и особено дребнолистните форми (Benjamin), се отглеждат широко у нас, а и много лесно се размножават от резници.
Папратите от всички разновидности са прекрасни с огромните си зелени туфи и прекрасен фон за цъфтящите видове.
Бромелиите, сгушени в пънчета и стари клони са задължителни за тропическата градина.
Без палми тропическата градина не би могла да носи това име – без значение дали са тръстикоподобни, с перести или ветрилообразни листа.
На фона на буйната тропическа растителност, кротоните с ярката си окраска и разнообразие на формите на листата са подходящи за създаване на контрастни светли петна.
Драцените с дългите си заострени, мечовидни листа с надлъжни цветни ивици, събрани в красиво снопче на върха, стават още по-атрактивни и екзотични, когато долните им листа окапят и заприличат на палми.

Източник:Цветя и дом

Публикуване на коментар

Тагове