Мандарината – късмет за дома

Запазено под (Интересно, Интериор, Растения/ Видове стайни растения, Стайни растения) by Admin on 15-05-2009

Тагове : , , ,

mandarina_1Мандарината е един от най-полиморфните видове на род Citrus. Произхожда от Югоизточна Азия (Китай и Виетнам). Цъфнала, мандарината ухае, изключително приятно, а вечнозелените й листа са красива украса за дома през цялата година. В домашни условия тя не ражда много, но пък гарантира екзотичен вид на помещението с красивите си листа и бели цветове, състоящи се от сраснали чашелистчета, ароматни венчелистчета, множество тичинки и 1 плодник. Височината на дърветата варира от 50 см до 1 м, а понякога и малко повече. Закупеното дръвче не трябва веднага да се прехвърля в нова саксия докато не се адаптира. Растенията се засаждат в равни части компост и добре угнил оборски тор. Зимните дни у нас са къси и поради това мандарината реагира добре на допълнително осветление с електрическа крушка, поставена близо до нея. Най-благоприятна температура през зимата е около 10 градуса, при която растенията изпадат в естествен покой. Мандарината изисква висока влажност, но трябва да се внимава да не се преовлажни почвата.

Размножаване: Чрез пресаждане (на пъпка през юли, август), с резници (дълги 8-10 см), с отвори (чрез поставяне на фунии с почва върху колцуваните клонки) и със семена (главно с декоративна цел). Веднага след отделянето на семената от плода те се заравят на 1 см дълбочина в малки саксии, пълни с влажен торф и се държат на топло.

Място: През лятото мандарината се изнася на открито, но не на пряка слънчеваmandarina_22 светлина.

Грижи: Вечер листата се оросяват. За да бъдат блестящи и красиви, те се почистват с тампон, напоен с бира. След отваряне на цвета, посредством малко тампонче от памук се нанася прашец от друг цвят върху близалцето, за да се гарантира опрашването. Дърветата се режат, за да се оформи красива коронка.

За щастие, любов и успех
Мандариново дърво е символ на финансовия късмет. Поглъща лошата енергия и я преобразува. Има свойството да умножава придобитото. Фън шуй свързва мандарината със златото. Символ е на богатство и благополучие и знак за сполучлив брак и семейно щастие. Използва се като амулет за любов.

Източник:  Цветя и дом

Comments

Публикуване на коментар

Тагове