Красивия амарант

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 29-07-2009

Тагове : , ,

amarantusВеликолепни яркочервени, пурпурни или златисти цветове, извисяващи се като огнени стълбове над зелените листа – амарантът наистина е впечатляващо растение.

Семейството му е голямо и към него принадлежат както непретенциозни представители като познатият на всички щир, така и декоративните петльов гребен, лисича опашка и много други.

Амарантът е едногодишно, по-рядко многогодишно тревисто растение. Разпространен е в тропическите и субтропическите области на Америка, Африка и Азия. Стъблата му се силни, изправени, разклонени.

Листата са едри, с разнообразна окраска в зависимост от вида. Цветовете са много малки, събрани в сложни класовидни съцветия с интересна форма. Семенцата му са дребни като песъчинки, но многобройни – около 500 000 за един екземпляр. Запазват кълняемостта си 5 години. Именно на тях дължи  признанието на атрактивна селскостопанска култура, което получил още преди хилядолетия.

Малко са растенията с толкова древна и драматична съдба като тази на амаранта. Коренното население на Южна Америка започнало да го култивира преди 8000 години и до идването на европейците той заемал положението на втора по значение зърнена култура след царевицата.

За инките и ацтеките амарантът бил не просто селскостопанско, но и лечебно, и amaranthсвещено растение. В негова чест се устройвали празници и се извършвали специални ритуали. Което никак не се харесало на испанските завоеватели. Те забранили не само религиозните церемонии, но и отглеждането на амаранта.

Упорито го унищожавали, наричайки го “растение на дявола”. Така той се запазил само в най-труднодостъпните и изолирани планински райони. Съвсем различно било отношението към него в Европа.

Красивите листа, ефектните цветове и екзотичният вид му осигурили място в градините още от ХVI век. И като цъфтящо, и като листнодекоративно растение той е красив и интересен. За съжаление у нас все още не е много популярен и се отглежда рядко.

Амарантът е непретенциозно и благодарно цвете. Обича топлината и светлината, подходящо за него е добре огряваното от слънцето място или леката полусянка. Въпреки че е устойчив на суша, редовното поливане влияе добре на растението и то се отплаща с обилен цъфтеж от края на юни чак до късна есен.

Амарантът расте бързо, особено ако му осигурите лека и достатъчно хранителна варовита почва. Размножава се с резници и със семена. Последният метод е лесен и бърз, но за съжаление често води до влошаване на сортовите качества.

Амарантът изглежда добре и в групи, и като самостоятелно растение. От него стават чудесни ниски или по-високи бордюри. Изглежда ефектно, засаден пред храсти или на цветни петна сред моравата.

Има по-ниски сортове, които могат да се отглеждат в сандъчета на балкона.

Изсушени и поставени във ваза, цветовете му остават красиви и могат да развеселяват стаята цяла зима.

Днес амарантът се счита за една от перспективните храни на бъдещето. Семената му съдържат много повече белтъчини в сравнение с тези на пшеницата, царевицата, ориза и другите зърнени култури.

Богат е на аминокиселината лизин почти колкото млякото. Освен това е изключително устойчив на болести, суша и горещина. Приспособява се лесно към новите условия, дори те да са непоносими за другите растения.

Като зърнена култура се отглежда в Централна и Южна Америка, в Китай и Индия.

Източник:  www.rozali.com

Публикуване на коментар

Тагове