Хоста – невзискателна, но изключително декоративна

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 30-07-2009

Тагове : , , , ,

110Поне по един вид хоста трябва да имате във Вашата градина. Защото около нея и с нея, може да се постигне такъв декоративен ефект, какъвто се получава с малко на брой  растения. Хостите са невероятно декоративни коренищни растения, които бързо се разрастват в обширни плантации. Големите прикоренови листа са главното им украшение – различават се по форма, размер, багра и строеж. Камбанкоподобните цветове на хостите (бели, лилави или розови) се издигат над растението на високи цветоноси и създават причудливо зрелище по време на масовия цъфтеж в средата на лятото. Хостите са невзискателни към факторите на растеж, красиви и студоустойчиви, еднакво добре се развиват на сянка и на ярко слънце и отлично се съчетават с повечето декоративни растения. Съществуват над 70 вида хости, от които са селекционирани около 750 разновидности – от малки джуджета (5см) до гигантски, почти  двуметрови. Средната hostaвисочина на хостите е около 100 см. Ценят се много разновидностите с бели кантове по края на листата. У нас посадъчен материал от хоста – различни видове, може да се закупи от почти всички фирми, които предлагат луковични растения на пролет. Това  е най-подходящия сезон за засаждане на коренището.

Ако имате старо растение, пак през пролетта – през април, може да разделите туфата  и да разсадите хостата. Разделянето на туфата се препоръчва да се прави през 4-5 години през пролетта или есента, защото иначе растението се разраства прекомерно.

Засадените млади растения през първата година се нуждаят от редовно поливане. hosta_2Хостите се развиват добре на влажни, богати, неутрални или слабо кисели почви. Кореновата им система е мощна, което ги прави достатъчно сухоустойчиви. Закривайки големи пространства със своите листа, те на практика не се нуждаят от окопаване на почвата и борба с плевелите. Почти не се нападат от болести, но във влажна пролет могат сериозно да бъдат застрашени от голи охлюви, срещу които трябва да се заложат отровни примамки.

В градината хостите отлично се съчетават с иглика, здравец, напръстник, астилбе, аквилегия, папрати, есенни анемонии и други ранноцъфтящи и сенколюбиви видове.

Източник: Цветята и градината

Публикуване на коментар

Тагове