Основни грижи за папратите

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 19-11-2009

Тагове : , ,

paprat_1Папратите са чудесно допълнение за всеки дом или офис. Те са много популярни поради факта, че не изискват много грижи и имат нужда от малко светлина.

Папратите с по груби листа, се справят по - добре в домашни условия. За папратите с по - фини, деликатни листа, са нужни специални грижи - те растат най - добре във влажни и тъмни като цяло помещения (банята например) или в терариум.

Повечето видове папрат предпочитат умерена, недиректна слънчева светлина (иделаното място у дома е северният прозорец).

Идеалната дневна температура за папратите е 15 - 20 градуса.

Обикновено въздухът у дома не е достатъчно влажен за папратите. Добър вариант е саксията да се постави в друг контейнер, в който има сфагнов мъх, който се поддържа влажен. Другият начин е внимателно да опръсквате цялото растение от време на време, особено през зимата, когато са включени нагревателните уреди.

Всички папрати се нуждаят от голямо количество вода, някои повече, други по - малко. Не бива да се допуска пълно изсушаване на почвата, нито нейното подгизване.

Почвата за папратите е задължително добре отцеждаща се.

Папратите се торят от началото на пролетта до началото на сента, като най - добре е това да става с течен тор. Ако торта е прекалено силна, листата лесно изгарят.

Най - резултатният метод за размножаване на папратите е чрез разделяне. Пресаждане на големите растения се прави рано напролет в смес от равни части почвена смес за стайни цветя и торф.

Папратите са много чувствителни на пипане - добре е саксията да бъде поставена на място, през което не минават много хора.

Основните проблеми при папратите, отглеждани у дома са загниване на корените, поради недостатъчно добре отцеждаща се почва или преполиване, както и рядко тези, свързани с вредители - най - често акари. Ако папратите започнат да покафеняват, това означава, че въздухът в помещението е много сух. Това важи най - вече за видовете с по - фини листа.

Източник:  www.zadoma.com

Публикуване на коментар

Тагове