Необходимата светлина за стайните растения

Запазено под (Грижи, Стайни растения) by Admin on 28-01-2009

Тагове : , ,

Светлината е жизнено важна за растенията, като различните видове, предпочитат по-силна или слаба светлина. Всеки дом предлага различни условия за отглеждането им, p_bhg1810431затова трябва да подберете цветята, които ще се развиват най-добре във Вашата къща. Има някои общи правила, но разбира се всяко правило си има изключения. За повечето цъфтящи цветя е необходима повече светлина, отколкото при нецъфтящите. Повечето растения с плътни и дебели листа обичат по-малко светлина, докато кактуса е светлолюбив. Някои растения цъфтят именно в зависимост от продължителността на осветяването им, на която са изложени всеки ден. Коледния кактус, хризантемите, каланхое и коледната звезда са пример за растения, които предпочитат къси дни и дълги нощи, за да се развиват правилно. За щастие, ако другите условия – вода, почва, влажност са както трябва, много растения могат да виреят и без много светлина.

Естествена светлина
За да определите интензивността на светлината във Вашия дом преместете растението на различни места, за да видите сянката. По-силната светлина, определя и по-плътната сянка. Обикновено, южното изложение е най-светло. Източните и западните прозорци също може да са светли, но обикновено, не толкова, колкото южните. Северните са най-тъмни, в повечето случай. Силата на светлината варира през цялата година. Като влияние оказват и околните предмети. Може да подпомогнат светло оцветените сгради и снега, или да бъде спряна от дървета, сянки и навеси. Интензивността на светлината се променя значително, ако отдръпнете източника. Цветята разположени близо до прозорец, получават доста повече светлина, отколкото другите които са в същата стая.
Повече светлина достига в оранжериите и до прозорците с южно и южно-западно изложение. Това е мястото, където може да получите най-много светлина в затворените помещения. Средно количество светлина може да получите близо до източните и западните прозорци. Много малко светлина ще си набавите от северните прозорци. Така наречената недиректна светлина се получава, когато разположението на растението е по-далече от самия източник и прозореца. Малко количество светлина достига до ръбовете и банята, но разбира се не е пълен мрак. Вашите цветя ще Ви подскажат, когато светлината не им е достатъчна. Недостатъчната светлина води до изтощени стъбла, жълти и капещи листа.

А ето и няколко растения, които обичат силната светлина:
Алое, Аспарагус, Бугенвилия, Лилиа, Хризантеми, Минзухар, Фрезия, Зюмбюл, Маргаритка, Пасифлора, Лале, Гардения, Юка, Дива роза и други.

Изкуствена светлина
Много стайни растения виреят на изкуствена светлина. Най ефектния и евтин източник на choose-artificial-light-mai1светлина е флуоресцентната лампа. Внимателно и добре поставете цветята под източника на светлината на разстояние 15.6 см и не повече от 39 см. Светлината трябва да е включена около 16 часа на ден, което зависи и от вида на растението. И разбира се, то отново ще Ви покаже дали тази светлина му е достатъчна.  На бедна светлина растенията не могат да се разпъпят и цъфнат. Растенията, които се отглеждат заради декоративните им листа, се нуждаят от повече светлина, за да станат високи и тънки. Но изложени на прекалено силна светлина изглеждат зле. За да увеличите интензивността на светлината, използвайте по-мощни лампи, повече на брой и на едно място, използвайте бели отразители, приближете ги по-близо до тях или задръжте лампите повече време включени. Определете и подходящото местоположение за цветето в зависимост от неговите нужди. Когато са в процес на растеж е необходимо да ги завъртате равномерно, защото светлината в края на лампата е по-слаба, отколкото в средата. И все пак бъдете внимателни, защото самите лампи излъчват топлина.

Източник: www.bhg.com

Публикуване на коментар

Тагове