Подрежете декоративните растения

Запазено под (Градини, Овощни дръвчета, Растения/ Видове) by Admin on 26-04-2010

Тагове : , ,

tree_trim1Сред грижите за декоративните дървесни видове е резитбата. Тя може да бъде санитарна, за разреждане на короните и за подмладяване. При санитарната се отстраняват сухи, заболели и счупени клони, като това може да се прави през всички сезони на годината. При отстраняването им отрезът се прави в здравата част на клона (1-2 см навътре от сухата част), като след това се намазва с блажна боя.

С резитбата за разреждане на короните на декоративните растения се регулира гъстотата на короните им. Така се осигурява достъп на светлина и въздух до всички части на короната и се възпрепятства преплитането на клони, счупването и изсъхването им. Премахването на излишните клони трябва да се извършва при основата на короната или до главен клон. При вечнозелените декоративни растения, които винаги са облистени, за предпочитане е резитбата да се извършва, когато растенията не са в период на растеж.

Резитбата за подмладяване на дърветата и храстите се прилага при застарелите дървета, храсти и живи плетове, които започват да губят декоративните си качества. На практика това става, когато значителна част от клоните са счупени вследствие на ветроломи, буреломи, снеголоми и др.; при силно пострадали от измръзване растения; при масово нападение от болести и неприятели и при незадоволителен растеж.

При храстите най-целесъобразно е подмладяването да не с еправи еднократно, а за няколко години, като всяка една се премахват 1-3 стари клонки.

При дърветата подмладяването може да стане чрез съкращаване на главните клони на различна височина (1/3 – 1/2), като се запзва характерът на короната. Такава резитба се извършва при видове, които по-трудно понасят резитбата. Можете също така да съкратите всички клони до стъблото, когато короната е изцяло пострадала, или да отстраните стъблото до основата, ако и стъблото е засегнато. Подмладяването трябва да се извършва рано напролет и по изключение през есента.

Източник: Вестник за градината

Публикуване на коментар

Тагове