Отглеждане на зеленчуци в сенчести градини

Запазено под (Градини, Направи си сам, Растения/ Видове) by Admin on 24-08-2010

Тагове : , , ,

012Зеленчуците, както повечето растения, виреят най-добре при наличието на пряка слънчева светлина. Има обаче такива сортове, които се развиват добре и на места с повече сянка. Ако Вашата градина е заобиколена от дървета и високи стени, не се отчайвайте - има начин как да отглеждате любимите си зеленчуци. Достатъчно е да им осигурите добре подготвена и наторена леха с разсад, много внимание и грижи, и липсата на светлина няма да е пагубна за тях. Важно е да се отбележи обаче, че мястото не трябва да бъде напълно лишено от достъп до слънчеви лъчи.

От какво се нуждаете:

  • зеленчукови семена
  • терен за засаждане
  • тор
  • градинска вила
  • лопата
  • лейка
  • изкуствена тор

Инструкции:


1. Първото важно нещо е да изберете такива зеленчуци или подправки, които не изискват директно слънцегреене. Например, можете да се спрете на аспержи, цвекло, мента, алабаш и прочее. Ако пък в градината Ви достига слънчева светлина поне по 3 часа на ден, може да добавите и маруля, броколи, обикновено и къдраво зеле.

2. Прекопайте терена, който сте предвидили за сеитбата. Трябва да достигнете дълбочина около 60 см и да обърнете почвата. С помощта на градинската вила премахнете всякакви корени, камъчета, буци пръст.

3. Наторете почвата и смесете двете съставки. Идеалното съотношение тор - почва е 1:1. Много е важно да използвате градински тор с добро качество. Друг вариант е да закупите готова торова смес.

4. Засадете семената в почвата. Следвайте инструкциите върху етикета на всяко растение. Дълбочината на засаждане и разстоянието между отделните семена зависи изцяло от конкретния зеленчук. Полейте обилно новозасадените растения с лейката.

5. Внимавайте да не прекалите с поливането. В по-слънчевите места в градината, водата се изпарява по-бързо, т.е. по-сенчестите зони трябва да получават по-малко вода. Пипнете почвата - тя трябва да е влажна, а не мочурлива и мокра. Повече внимание изискват тези зеленчуци в градината, които са заобиколени от високи дървета - грижете се за това те да не пресъхват.

6. Няколко седмици след поникването добавете изкуствената тор. Наглеждайте растенията - ако забележите следи от повяхване, потъмняване или изкривяване на листата, това може да е знак за липса на вода.

Публикуване на коментар

Тагове