Какво символизира божурът

Запазено под (Интересно) by Admin on 30-11-2010

Тагове : , ,

013Божурът е традиционен символ на Китай – според местния фолклор той носи късмет, богатство и щастлив семеен живот.

Основни характеристики

025Божурът е широко разпространен по света, но безспорно най-много се почита в Китай, където присъства във всякакви аранжировки и дори татуировки.
Цветовете му са големи и ароматни. Известен е още под наименованието fuguihua и “цветето на богатството и честта”.
Според китайската култура всяко цвете има своя скрит смисъл, който се определя от много фактори – цвят, аромат, външен вид. За всеки повод се подарява различно цвете.

Традиция

033Божурът от векове присъства в китайските брачни церемонии – той е символ на щастие и богатство на младото семейство. Тази традиция се е запазила и до днес, и китайците вярват, че божурът в дома носи късмет.
Цъфналият божур, поднесен като подарък, говори за  истински приятелски чувства от страна на подаряващия. Във фолклора на Китай са останали вярванията, че по състоянието на божура може да се гадае за предстоящи проблеми – ако растението увехне или цветовете му пресъхнат, бедността е наблизо.

Легенди

041Една легенда гласи, че китайската императрица пожелала всички цветя в градината й да цъфнат едновременно. Всички цветя се подчинили, с изключение на божура. Заради отказа му да изпълни заповедта, той бил изпратен в изгнание в Luoyang. Там бил приет много добре  от местните хора, заради смелостта си да се опълчи на императрицата. Днес Luoyang има репутацията на града, в който виреят най-красивите божури и всяка година той е домакин на 20-дневния фестивал на цветята.
Смята се, че божурът е кръстен на  Paeon (божур на английски е peony), лекарят на гръцките богове. Той намерил цветето на Олимп. Според друга легенда, Paeon се спасил от удавяне, като се превърнал в божур. В народната медицина божурът се използва за лечение на астма и за облекчаване симптомите на ПМС.

Отличителни белези

Божурът расте самостоятелно или под формата на храсти. Цъфти в късна пролет и в началото на лятото. Нуждае се от малко грижи и може да оцелее през студените зимни месеци. В природата се срещат около 300 разновидности на божура с разнообразни цветове и форми.

Публикуване на коментар

Тагове