Грижи за зеленчуковите градини през зимата

Запазено под (Градини, Проблеми) by Admin on 11-01-2011

Тагове : , ,

013Всеки собственик на зеленчукова градина може би се е сблъсквал в проблема с поддръжката й през зимата. Важно е да знаете, че тя не бива да бъде оставена занемарена през студените дни - трябва да я почистите старателно, за да избегнете нашествието от насекоми и вредители, които много често нападат неподдържаните градински площи. Веднага след като съберете реколтата си през есента, разпръснете свежа почва върху повърхността, за да си осигурите свежи зеленчуци и през следващия сезон. На пазара вече се предлагат и специално разработени подхранващи почвата вещества за студеното време, които предпазват растенията от замръзване.

Почистване

В края на есента изкоренете всички онези растения, които няма да дават плодове през зимата. Прекопайте градината си. Специални грижи изискват онези зеленчуци, като доматите например, които раждат плодове повече от един сезон.

Покритие срещу студа

Набавете си препарат за защита на растенията от студеното време. Покрийте лехите с някакъв изолационен материал (обикновен найлон например), за да предотвратите измръзването им. Проблемът тук е, че найлонът не пропуска въздух. Решението е да купите или пък да си направите сами парникови рамки. Дори обикновена, извита под формата на дъга, жица би свършила чудесна работа. Тези рамки ще позволят на въздуха да проникне до зеленчуците.

Мини парник

Мини парниците са удобно решение за индивидуално предпазване на растенията. Те са изработени от различни материали и могат да бъдат закупени от специализираните магазини. Можете да си ги направите и сами - изрежете до средата шише от минерална вода или кана.

Падналите есенни листа

Не бързайте да изхвърляте на боклука падналите есенни листа. Събирайте ги в купчинки в ъглите на градината, а лятото ги използвайте, за да подхраните почвата. Отстранявайте обаче внимателно вечнозелените листа, защото те са вредни за почвата.

Публикуване на коментар

Тагове