Градина от лалета

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 20-01-2011

Тагове : , , ,

016Родината на лалетата е Източна Турция и Хималаите, макар че мнозина смятат, че произхождат от Холандия. Лалетата са целогодишни растения, което значи, че цъфтят всяка пролет. Има и такива сортове обаче, които могат да се засадят през есента - през зимата постепенно се развива кореновата им система и в началото на пролетта вече изникват над земята. Размножаването на лалетата става чрез луковици - семената им се оставят да покълнат и така се образуват луковиците.

от какво се нуждаете:

  • семена за засаждане
  • вермикулит
  • малки саксии
  • подхранващи вещества за стайни растения

Инструкции

1. Оставете семенниците върху стеблата, докато покафенеят и се пропукат, разкривайки от вътрешността си малките плоски семена. Опаковайте семената в найлонови пликове, като във всеки от тях добавите и малко навлажнен вермикулит. Поставете пликовете в хладилника. Трябва да престоят така 90 дни. По този начин предпазвате семената от пресъхване и им осигурявате условия за пълноценно развитие.

2. След като изтекат 90-те дни и извадите семената от хладилника, ги поставете в саксиите. Добре е да добавите и торф към почвата. Семената трябва да бъдат покрити само с около 1/2 см почва. Разстоянието между тях трябва да е около 1 см, за да избегнете едно бъдещо застъпване на вече порасналите лалета.

3. Полейте семената с топла вода и поставете саксиите на стайна температура. Трябва да поддържате винаги почвата влажна, така че поливайте периодично. Всеки ден увеличавайте по малко притока на светлина към саксиите, като накрая вече ги поставите на директна слънчева светлина. В този период вече може да забележите и малко развиващо се листенце.

4. Прибавете около ¼ от препарата за подхранване. Скоро трябва да забележите и второ листенце. На този етап можете да разделите младите стръкове един от друг, но това не е необходимо.

5. Първият признак, че лалетата са готови за присаждане в градината, е пожълтяването на листата. Този процес сам по себе си означава, че луковицата вече е напълно развита и преминава в инертно състояние. Присадете я в градината си, когато забележите, че листата започват да увяхват. Ако не откриете луковица, значи семето е изсъхнало, вместо да се подготви за зимуване.

Comments

Публикуване на коментар

Тагове