Как да запазим букета свеж за по-дълго време

Запазено под (Грижи, Интересно) by Admin on 17-03-2011

Тагове : , ,

svejo3Букет цветя, поднесен от любим човек, винаги носи радост. Искате да го запазите свеж и да му се радвате по-дълго време? За съжаление, обаче, откъснатите цветя нямат много дълъг живот - те са отделени от листата и корените си, и по този начин са лишени от енергия и хранителни вещества. Все пак, с правилни грижи, могат да се запазят красотата и магията им от 1 до 3 седмици, в зависимост от вида на цветето.

от какво се нуждаете:

  • вода
  • белина
  • сапун
  • ваза
  • градински ножици или остър нож
  • добавка за запазване свежия вид на цветята

Инструкции:

1. Преди да сложите цветята във вазата, внимателно я измийте със сапун и малко белина (разредете белината с вода, съобразно инструкциите върху етикета). Този разтвор ще премахне всички бактерии, които биха навредили на цветята. Подсушете вазата с чиста кърпа и я оставете на свеж въздух за известно време.

2. Напълнете вазата до средата с топла вода. Това не се отнася за луковичните растения (лалета например) - те се нуждаят от студена вода.

3. Премахнете всички онези листа, които остават под водата.

4. Подрежете стеблата на всяко едно цвете с около 2-3 см, под ъгъл 45 градуса, използвайки градинските ножици или остър нож. След като привършите веднага сложете цветята във вазата.

5. Прибавете малко от добавката за запазване на свежия вид на цветята.

6. Оставете вазата на хладно място за около 1 час. Комбинацията от топлата вода и хладния въздух помага на цветята да абсорбират водата по-добре. След около час преместете саксия на такова място, което е далеч от течения и директна топлина.

Публикуване на коментар

Тагове