Лалето – с дъх на пролет

Запазено под (Балконски растения, Растения/ Видове, Растения/ Видове балконски растения) by Admin on 29-03-2011

Тагове : , ,

014Лалето е пролетно цвете, което носи слънчево настроение и зарежда с положителни емоции. Неговата обаятелност и непретенциозност, както и огромното разнообразие от форми и цветове, го нареждат на челни позиции в класацията на най-популярните и обичани цветя.

Исторически сведения

02Родината на лалето е Централна Азия, откъдето произхождат първите диворастящи видове. Турците заимстват култивирането на това растение и по този начин лалето пристига в Османската империя. Едва през 17-ти век лалето бива пренесено в Западна Европа, когато започва и масово да се отглежда като градинско растение. Лалето бързо става много обичано и ценено цвете, особено в Холандия, където цените му достигат рекордни цифри. Днес са познати около 3000 сорта.

Описание

03Цветовете на лалето са съставени от 6 венчелистчета, които в повечето случаи са гладки, но при по-новите хибриди се наблюдава тенденция за леко нагъване на венчелистчетата. Формата на лалето наподобява чашка. Лалето е всевъзможно оцветено - могат да се видят всички цветове, без синьо. Лалето расте по едно на стрък, а на височина варира от 30 см до 60 см.

Видове

05Лалетата попадат в 3 основни категории, в зависимост от периода, в който цъфтят:

ранно цъфтящи - цъфтят през март и април (обикновени ранни лалета, кичести ранни лалета)

цъфтящи в средата на сезона - цъфтят през април и началото на май (Триумф-лалета, дарвинови хибриди)

късно цъфтящи - цъфтят през май (обикновени късни лалета, ресничести лалета, папагалови лалета, кичести късни лалета)

Подходящи условия за отглеждане

06Почвата трябва да е влажна, органична, богата на хранителни вещества и с добър дренаж. Лалето е луковично растение - луковиците трябва да бъдат засадени на дълбочина 10-15 см, а разстоянието между тях да е поне 10-12 см. Лалето е многогодишно растение, макар че се третира като едногодишно - причината за това е, че рядко цъфти след втората година.

Болести и насекоми

07Лалетата рядко боледуват или пък биват нападнати от насекоми. Понякога се наблюдава загниване на корена, като причина за това може да е твърде влажната почва. Пазете лалето от плесен и вирусна мозайка. Насекомите, които се навъртат около лалето са листната въшка, голите и обикновените охлюви.

Публикуване на коментар

Тагове