Невен

Запазено под (Интересно, Растения/ Видове) by Admin on 19-05-2011

Тагове : , ,

01Невенът е растение, което е широко познато като декоративно цвете. Освен в градината, той намира място и в медицината. Смята се, че има противовъзпaлителен ефект, което го прави подходящ при лечение на кожни раздразнения. Невенът съдържа антисептични и бактерицидни вещества.

Невенът, стрит на прах, е известен в науката с названието пиретрум и се използва за унищожаване на бълхи и други вредни насекоми, които нападат цветята и реколтата.

Характеристики

Латинското наименование на невена е Calendula officinalis. Спада към семейство сложноцветни. В природата се срещат около 20 вида, съсредоточени главно в Средна Европа и Средиземноморието.

Листата на невена са светлозелени на цвят. Цветовете варират в нюансите на оранжево, жълто или златно. Стеблото и листата се използват в медицината като пестицид.

Родината на невена е Южна Европа, но лесно се отглежда и в САЩ. Засаден в началото на месец април, невенът разцъфва през лятото. Устойчив е на студ и сняг и издържа без проблем лошите зимни атмосферни условия. От медицинска гледна точка най-чист и с най-много полезни вещества е този вид невен, венчелистчета на който са ярко оранжеви.

Полезни свойства

Листата и цветовете на невена се използват като лекарство от векове. Заради стимулиращото си действие невенът дълго време е бил използван за лечение на язви и разширени вени.

Друга полезно качество на това растение е възможността му да лекува ухапвания от насекоми, като за тази цел засегнатата област се натрива с цветето. Разтвор от невен се използва за облекчаване на незначителни мускулни спазми. От листата му пък се правят промивки за успокояване на чувствителни очи.

Според последните медицински проучвания, невенът има антиоксидантни свойства, предпазва черния дроб от действието на свободните радикали.

Стритият на прах невен също има полезни свойства. Поръсен върху почвата, той спомага за унищожаването на вредни насекоми. Освен това е верен съюзник в борбата с бълхите.

Освен като лекарство, невенът може и да се консумира. Листата му са подобни на листата на глухарчето и могат да се ядат в суров вид, на салата, подправени със зехтин. В този си вид невенът е изключително полезен за черния дроб.

Публикуване на коментар

Тагове