Розмарин

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 31-05-2011

Тагове : , ,

rosemaryПознат като символ на приятелството, розмаринът внася свежест във всяка градина с отличителния си аромат. Той е предпочитана храна за пчелите, които обожават неговите цветове. Това растение е с разнообразни форми - от твърди и изправени, идеални за жив плет, до пълзящи цветове, подходящи за стени и склонове. Тайната на красиво изглеждащия розмарин е в това да му осигурите гореща и суха основа. Подходящата почва за това растение е добре дренираната. Необходима за правилното развитие е и повдигната леха, с посипан около нея тор. Розмаринът може да се отглежда и в контейнери.

Трябва да пазите зимуващите растения от много висока влажност - това може да доведе до покриване на листата с плесен. И твърде ниските нива на влажност не са за препоръчване: те причиняват окапване на листата.

Нужда от светлина: слънчево място
Тип на растението: многогодишно, билка, храст
Височина на растението: 30 - 180 см
Ширина на растението: 60 - 120 см
Цвят: нюанси на розово и синьо
Период на цъфтеж: цъфти през лятото, на местата с по-топли зими цъфти през цялата година
Подходящи места за отглеждане: контейнери, лехи, склонове
Характерни особености: атрактивни листа, специфичен аромат, подходящи за сухи цветя, привличат пеперудите, понасят сушата, лесни за отглеждане

Видове

svejo11

Rosmarinus ‘Arp’ - храст с височина 90 - 150 см и широчина 60 - 90 см. Изисква почвата, върху която вирее, да е с добър дренаж.

svejo21Rosmarinus ‘Barbecue’ - селекция, известна с превъзходния си аромат. На височина може да достигне до 120 см. Характеризира се с красиви сини цветове.

svejo3Rosmarinus ‘Tuscan Blue’ - тази разновидност на розмарина е изключително подходяща за изработката на топиари. Цветовете на този розмарин са плътни, синьо-зелени на цвят, податливи за изрязване във всякаква форма. Достига на височина до 120 см. Намира широко приложение в кухнята заради силния си аромат

Публикуване на коментар

Тагове