Цветя за южни тераси

Запазено под (Балконски растения, Грижи при балконските растения) by Admin on 23-06-2011

Тагове : , ,

014Терасите с южно изложение са изложени на слънце до късния следобед, поради което цветята, които ще бъдат отглеждани там, трябва да издържат на силно нагряващото слънце и сушата. Подходящ избор са устойчивите едногодишни и многогодишни растения, както и някои билки и зеленчуци. Съдържанието на веществата вермикулит или перлит в почвената смес е задължително, тъй като те спомагат за запазване влагата в растението. Цветята na южните тераси трябва да бъдат поливани ежедневно.

Едногодишни растения

024Петунията и здравецът са подходящи са отглеждане на южни тераси, стига само да получават достатъчно количество вода. Ако забележите, че започнат да вехнат, просто ги преместете на сянка.

Друг отличен избор е зимзеленът. Това е почвопокривно растение, но може да се отглежда и в градински контейнери. Цъфти в разнообразни цветове и понася добре жегата и сушата.

Лизиантусът също издържа на силното слънце, достига до височина 30 см, цветовете му са с чашковидна форма.

Една чудесен букет за слънчеви тераси е комбинацията между маргаритка, трицветна поветица и ипомея батата. Първите две растения радват окото с големите си цветове, с формата на тръба, а ипомеята добавя наситен цвят към цялата композиция.

Многогодишни растения

033Многогодишните растения цъфтят всяка година. За предпочитане е те да бъдат засаждани в градински контейнери, а не в саксия. Най-удачният избор за многогодишно растение, което може да вирее на южни тераси, е лавандулата. Ехинацеята, жълтичката и центрантусът също оцеляват в жегите.

Зеленчуци и билки

Дори някои зеленчуци и билки са подходящи за отглеждане на южни балкони. Напълнете голяма саксия или буре с лека почва и засадете в нея домати, чушки, боб и тиква. Подхранвайте на всеки 3 седмици с разтворим във вода тор. Билките, които обичат слънцето са: босилек, мащерка, розмарин.

С какво да се съобразите

Преди да засадите цветя или зеленчуци на терасата или балкона е добре да се съобразите с някои неща: например ще издържи ли на натоварването плочата, особено ако подредите големи саксии върху нея.

Съветваме Ви да изградите система за капково напояване, разбира се ако това е възможно.

Когато забележите, че растенията Ви започнат да увяхват, ги преместете на сянка.

Comments

Публикуване на коментар

Тагове