Куркума

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 30-06-2011

Тагове :

curcuma-longaКуркумата е е многогодишно тревисто растение от семейство Джинджифилови. Тя е основната съставка в кърито. Стрити на прах, коренчетата на куркумата имат ярък оранжев цвят. За родина на куркумата се счита югоизточна Азия, но основният производител е Индия, където разновидностите й надвишават 50. Растението намира широко приложение в кулинарията и медицината.

Описание

Куркумата е грудково многогодишно растение, чиито цветове представляват дълги, месести коренища, оцветени в ярко оранжево. Стрити на прах, те имат специфична миризма. Стеблото е светлозелено, покрито с власинки. На височина куркумата достига до 1 м. Отвътре коренищата произвеждат филизи, от които израстват нови растения.

Отглеждане

Куркумата обича влажния и топъл климат. Най-добре се чувства върху киселинна, добре дренирана почва. 10 месеца след засаждането трябва да прекопаете растението за първи път. Заедно с това е добре да подкастрите листата да отделите филизите от коренището. Кипнете филизите във вода и ги оставете да изсъхнат на слънце за 6-8 дни. Едва тогава куркумата е готова за консумация.

Приложение

Освен в кулинарията, куркумата се използва и като багрилно вещество. В западните части на Африка с багрило от куркума се боядисват дрехи, кожа и продукти от палмови влакна. В Азия и Африка намира приложение в козметичната индустрия, като съставка в кремове за лице и тяло. В Индия пък свързват куркумата с религията - там тя присъства при всеки повод - раждане, смърт, сватба.

Куркумата в медицината

В Китайската медицина и аюрведата куркумата се използва като антивъзпалително средство, също и за облекчаване на чернодробните болести. Оказва положително влияние и върху храносмилането. Растението съдържа мощни антиоксиданти, стимулира правилното функциониране на жлъчката. Продължителното лечение с куркума и предозирането може да доведе до нежелани странични ефекти.

Comments

Публикуване на коментар

Тагове