Метличина

Запазено под (Стайни растения) by Admin on 09-08-2011

Тагове : ,

centaureaБилката метличината /Centaurea/ е едногодишно тревисто растение, което е родом от Европа. Листата са покрити с фини бели власинки, които карат растението да изглежда сякаш заскрежено, с грапава повърхност. Цъфти в различни цветове - синьо, розово, червено и бяло. На височина метличината варира от 30 до 90 см, а в диаметър - около 30 см.

Метличината предпочита директната слънчева светлина, еднакво добре се развива върху всякаква почва, стига да получава достатъчно количество влага.

От какво се нуждаете

  • градинска вила
  • градински маркуч със спрей накрайник
  • ножици за подкастряне
  • препарат за унищожаване на гъбички

Инструкции

1. Мястото, върху която ще засадите метличината, трябва да бъде предварително почистено от всякакви плевели, трева и малки камъчета. Почвата трябва да е рохкава, особено в повърхностните 10-15 см.

2. Засадете семената и се убедете, че са покрити с поне 30 см почва. Поливайте внимателно с градински маркуч със спрей накрайник.

3. Поливайте периодично, когато забележите, че почвата на повърхността е суха.

4. Когато семената започнат да покълват и забележите, че започват да се оформят листенца, разредете разсада като оставите по 30-35 см разстояние между отделните стръкчета.

5. Подрязвайте редовно увехналите цветове, за да стимулирате по-дълъг цъфтеж.

6. Наблюдавайте редовно метличината и ако забележите някакво потъмняване, петна по листата или окапването им, третирайте с препарат за унищожаване на гъбички.

Comments

Публикуване на коментар

Тагове