Как да се грижим за гарденията?

Запазено под (Грижи) by Admin on 23-08-2011

Гарденията е цъфтящ вечнозелен храст, който е високо ценен от градинарите поради ароматните й цветя и атрактивните тъмнозелени листа. В южните и топли райони гардениите се отглеждат на открито – засаждат се в градини и дворове, а в по-студените - виреят на закрито.

12

От какво се нуждаете:

Почвена смес ( с кора от дърво);
Препарат с хелатно желязо;
Градинарски ножици;

Инструкции:

1. Изберете подходящото място, на което ще засадите гарденията - тя обича дифузна слънчева светлина с ”шарена” сянка през целия ден. Подходящото за нея място трябва да с богата почва, която да може да задържа влагата, нужна й за оптимален растеж. Около растението е необходимо да има свободно пространство от 96 до 150 см, за да може да расте спокойно.

2. Сложете пласт почвена смес, който да е с дебелина около 7 см, около гарденията и по този начин ще се увеличи задържането на влагата и ще се съхранят хранителните вещества в почвата през цялата година. За да се намали рискът от болест на растението, оставете разстояние около 7 см. между тора и короната на храста.

3. Поливайте гарденията обилно веднъж на всеки 2-3 седмици. Напояването трябва да е директно върху почвата, за да се намали рискът от листни заболявания и плесени. Не допускайте застояла вода около корените на растението, тъй като може да предизвика процеси на гниене.

4. Наторявайте гарденията два пъти годишно – през средата на март и в края юни. Използвайте препарат с хелатно желязо, който ще запази блясъка на листата и ще предотврати тяхното пожълтяване.

5. Подрязвайте веднъж годишно растението (към края на зимата), за да се подобрят естетическият вид и здравето му. Използвайте градинарски ножици, за да отрежете всяко прекалено дълго, болно или повредено клонче. Премахнете високите и стари стъбла от вътрешната част на растението, за да се увеличи циркулацията на въздуха.

Comments

Публикуване на коментар

Тагове