Шафранов минзухар

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 25-08-2011

Минзухарът е сред първите  цветя, които разцъфват  пролетта. Луковиците на шафрановия минзухар се засаждат през пролетта или началото на есента. Когато се засадят през есента, разцъфват  от четири до шест седмици по-късно. От това растение се  извлича подправката шафран, която е характерна за азиатската и  средиземноморската кухня.

13От какво се нуждаете:

Тор;
Шафранов минзухар;
Лопатка;
Градински ножици;

Инструкции:

1. За засаждането на шафрановия минзухар трябва да изберете  място, което получава достатъчно слънчева светлина. Наторете почвата, за да се обогати с вещества  и след това изкопайте с лопатката дупки.

2. Луковиците на шафрановия минзухар се засаждат в изкопаните дупки, като трябва да се съблюдава разстоянието между тях – около 10 см.

3. Поливайте обилно шафрановия минзухар, а след цъфтежа на листата му – не ги отстранявайте. Те осигуряват хранителни вещества, необходими на луковиците  за следващите 8 до 10 седмици. Когато стъблата и листата станат  жълти и кафяви, тогава можете  да ги отрежете на нивото на земята.

4. Наторявайте мястото  едва след втората година от засаждане на растението – в началото и края на есента.

5. Не напоявайте мястото, докато не е завършил напълно цъфтежът на шафрановия минзухар. Поливайте растението обилно  в началото на есента.

Публикуване на коментар

Тагове