Как да засадите билки на перваза на прозореца

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 30-08-2011

Ако насадите и отглеждате на перваза на прозореца си билки и подправки, през цялата година  ще имате свежи растения. Те ще добавят приятен акцент и нежен аромат в интериора на кухнята Ви. Пресните билки имат по- добър вкус от сушените, въпреки че вкусът им не е толкова  силен. Можете да съчетаете билките с подправки -  див лук, мента, мащерка, магданоз, босилек, риган и розмарин.

14От какво имате нужда:

Саксии с дренажни отвори;
Дренажни чинийки или подноси;
Почва;
Пясък или перлит;
Органична тор;
Кухненски ножици;


Инструкции:

1. Купете малки билки от градинския център или близкия разсадник. Изберете такива, които да са компактни, избягвайте дългите и вретеновидни растения.

2.  Подгответе отделен съд за всяка билка. Не се опитвайте да  смесвате различни видове билки в една и съща саксия, тъй като всяко растение има определена особеност при отглеждането, поливането и количеството светлина, която е необходима за растежа му.  Избраните от Вас саксии трябва да са с дренажни отвори, които да са с около 15 см.  дълбочина. Поставете дренажна чинийка или поднос под всяко растение.

3.  Напълнете саксиите с почва с  добро качество и добавете  шепа перлит или пясък за подобряване процеса на отводняването.

4.  Посадете билките в саксиите, като всяко едно растение трябва да бъде засадено на еднаква дълбочина. Полейте обилно.

5. Поставете билките на перваза на прозореца, където те ще могат да усвоят необходимата им светлина от минимум 5-6 часа на ден.

6.  Поливайте растенията, когато забележите, че почвата им е напълно суха. Нека водата да протича през дренажните дупки, а след това оставете растението да се отцеди. Излейте водата от дренажната чинийка и никога не оставяйте билките да киснат в нея, тъй като има опасност да изгният.

7. Наторявайте билките на всеки 2-3 седмици през лятото и пролетта, като използвате органични торове за стайни растения. Не наторявайте през есента и зимата, тъй като прекаленото наторяване ще доведе до отслабване на аромата на билките.

8.  Подрязвайте растенията толкова често, колкото сами прецените. Честото подрязване стимулира бързия и гъст растеж.

Публикуване на коментар

Тагове