Как да отглеждате билки на перваза на прозореца

Запазено под (Интересно, Направи си сам) by Admin on 27-10-2011

Тагове : ,

svejo8Первазът на прозореца е идеално място за поставяне на саксии. Освен любимите си цветя, в тях можете да отглеждате и свежи билки. По този начин получавате възможност да готвите винаги със току що откъснати подправки, а като бонус печелите и невероятен аромат, който се разпръсва из цялата кухня. Най-подходящите подправки за отглеждане в саксии са: джоджен, мащерка, магданоз, босилек, риган, розмарин.

От какво се нуждаете

  • саксии с дренажни отвори
  • глинени чинийки за саксиите
  • почва
  • пясък или перлит
  • органичен, водоразтворим тор
  • кухненски ножици

Инструкции:

1. Купете от пазара разсад за избраните от Вас подправки. Подберете такива със сходни цветове.

2. Всяка подправка засадете в отделна саксия. Не ги смесвайте, защото различните билки се нуждаят от индивидуални грижи. Саксиите трябва да имат дренажни отвори и да са дълбоки най-малко 15 см. Поставете глинена чинийка под всяка една от тях.

3. Напълнете саксиите с висококачествена, добре дренирана почва. Прибавете малко пясък или перлит за още по-добър дренаж.

4. Засадете разсада, който сте купили. Полейте веднага след засаждането.

5. Поставете саксиите на перваза на прозорец, който допуска минимум 5-6 часа слънчева светлина на ден.

6. Подправките се нуждаят от вода тогава, когато почвата им е суха. Поливайте докато забележите, че водата да започва да изтича през дренажните отвори. Никога не оставяйте чинийките под саксиите пълни с вода, защото подправките са предразположени към загниване.

7. Наторявайте билките на всеки 2-3 седмици само през пролетта и лятото. Използвайте водно разтворим, органичен тор, специално разработен за стайни растения. Четете внимателно инструкциите за употреба върху етикета и не прекалявайте с количеството, защото това убива аромата им.

8. Редовното подрязване ще доведе до по-буен и гъст растеж на билките.

Публикуване на коментар

Тагове