Митове и легенди за билките и подправките - 2

Запазено под (Интересно) by Admin on 05-01-2012

Тагове : ,

svejoБилките и подправките са използвани в медицината и за овкусяване на ястия още от древността. В миналото това били скъпи стоки, които средностатистическият човек не можел да си позволи. Тези растения били открити от изследователи, търгували се скъпо, често ставали обект и на кражба. Дори и войни са водени заради тях.

В днешно време билките и подправките са широко използвани и масово достъпни. Какво обаче знаем за тях? Чували ли сте, че босилекът например може да отблъсква дракони? Всяка билка и подправка си има своята история и легенда, свързана с нея.

Копър

Родината на копъра е Централна Азия, но най-често се внася от Египет, Източна Европа и някои средиземноморски страни. Наименованието на тази подправка произхожда от скандинавската дума “dilla”, която означава „да успокои“, „да притъпи“.

В Древен Египет лекарите използвали копъра при храносмилателни проблеми. Вода, в която са накиснати семената на копър, се давала на бебетата за облекчаване на коликите.

В Древна Гърция и Древен Рим копърът се е считал за символ на богатство, а освен това е бил известен и с лечебните си качества. Заради антисептичните си свойства и способността си да потиска развитието на бактериите, копърът се използвал за лекуване рани на войници, като върху засегнатия участък се налагали изгорени семена от тази билка.

През Средновековието копърът започва да се използва едновременно и за направата на магии, и за защита от тях. Тогава се смята, че връзка копър, закачена на входната врата, пази дома от чужда отрицателна намеса. Пиенето на вода, в която е престояла тази подправка, пък се е считало за достатъчно силно средство за премахване на черна магия.

В наши дни, вода от копър е народен лек срещу колики при бебетата, кашлица, нарушено храносмилане, газове, стомашни болки, безсъние, жълтеница, хемороиди, хълцане. Листа от копър, поставени върху очите, помагат при проблеми със съня.

Майорана

Майораната е подправка, която е сродна до ригана, с характерен силен аромат. Развива се добре на места с топъл климат. Майораната, отглеждана в Йордания, Ливан и Израел, е известна под името “zahtar”.

Според една гръцка легенда, майораната, наричана още „радостта на планината“, е получила своя аромат, след като е била докосната от Венера – богинята на любовта.

Смята се, че ако майорана поникне на гроба на починал човек, духът му е спокоен и щастлив. Тази билка се използва и за гадаене – според поверието ако неомъжена девойка сложи стрък майорана под възглавницата си докато спи, тя ще сънува бъдещия си съпруг. Венци от майорана се слагали в косите на младоженците в Древна Гърция, което се считало, че ще им гарантира любов, чест и щастие.

Майораната присъства и в средновековните сватби, а понякога дори и в погребенията. В библейските времена тя се използва за пречистване на храмове.

В медицината майораната е естествена противоотрова на змийската отрова, подобрява настроението, лекува зъбобол, помага при ларингит и проблеми с храносмилането.

Публикуване на коментар

Тагове