Митове и легенди за билките и подправките - 3

Запазено под (Интересно) by Admin on 17-01-2012

Тагове : , ,

svejo1Билките и подправките са използвани в медицината и за овкусяване на ястия още от древността. В миналото това били скъпи стоки, които средностатистическият човек не можел да си позволи. Тези растения били открити от изследователи, търгували се скъпо, често ставали обект и на кражба. Дори и войни са водени заради тях.

В днешно време билките и подправките са широко използвани и масово достъпни. Какво обаче знаем за тях? Чували ли сте, че босилекът например може да отблъсква дракони? Всяка билка и подправка си има своята история и легенда, свързана с нея.

Розмарин

Розмарин е родом от средиземноморските региони. Неговото латинско наименование означава „морска роса”. Това по-скоро се асоциира с цвета на розмарина, отколкото с каквато й да е била връзка с морето.

Според легендата някога цветята на розмарина са били бели. Те се оцветили в синьо, когато Дева Мария изпуснала синия си плащ над един храст розмарин. Розмаринът никога не расте на височина над 1,80 м, а някои вярват, че храстът спира своя растеж, за да не е по-висок от Христос.

Според едно поверие розмаринът расте само в къщите на праведните хора, а според друго наличието на тази билка в двора говори за доминиращата позиция на жената в семейството.

Розмаринът е символ на верността и паметта. Дори Шекспир го споменава в своя „Хамлет“, когато Офелия прошепва: „Ето розмарин, който е за спомен - моля ти се, мили, помни ме!”. С оглед на това розмаринът открай време се използва в сватбените церемонии, като неговата роля е да напомня на младото семейство за сватбените им обети. Сухи стръкчета от тази билка се поръсвали в леглото на младоженците, за да си останат верни цял живот. Смята се, че розмарин под възглавницата прогонва лошите сънища. Поставен в ковчега на починал човек, той гарантирал, че близките му ще го помнят винаги.

Гърците дотолкова вярват, че розмаринът стимулира паметта, че студентите го вплитат в косите си, когато им предстои тежък изпит. В Древна Гърция тази билка е предписвана за облекчаване на психични разстройства.

Розмаринът е смятан за дезинфектант, особено при изгаряне. Древните гърци изгаряли огромни количества от тази билка, като смятали, че по този начин прогонват болестите и злите духове. През Средновековието французите изгаряли розмарин и хвойна в болниците, за да пречистят въздуха.

В миналото розмаринът се използвал за лечение на нервни разстройства, депресии, главоболие, виене на свят, епилепсия, артрит, подагра, плешивост, разширени вени.

Публикуване на коментар

Тагове