Дървото на живота

Запазено под (Растения/ Видове стайни растения) by Admin on 03-04-2012

Тагове : , ,

svejoДървото на живота е сукулентно, цъфтящо растение, характерно за южните части на Африка. Известно е още и като “дървото на парите” и “дървото на късмета”. Латинското му наименование Crassula ovata идва от думата “crassus”, която означава “плътен, дебел”, което е препратка към листата на растението и думата “ovata”, която означава “с яйцевидна форма” - това също се отнася за листата. В наши дни дървото на живота се отглежда като стайно растение, с надеждата да донесе късмет в дома.

Описание

Дървото на живота е растение, подобно на храст, което в зряла възраст може да достигне до 2 м. височина. За него са характерни многото разклонения, клоните му са покрити с гладка, сиво-кафява кора, която с възрастта може да загрубее. Листата са лъскави, дебели, заоблени, най-често тъмнозелени на цвят, с дължина между 2 и 7 см и ширина от 0,7 см до 3 см. При някои видове по ръба на листата се наблюдават червени ивици. През зимата се появяват клъстери от нежно розови цветчета.

Условия за отглеждане

Както всички сукулентни растения, така и дървото на живота задържа водата в листата си. Това означава, че то се нуждае от малко количество вода, за да цъфне. Все пак прекалено минималното количество вода може да доведе до забавяне на растежа. Поливайте редовно, но само след като се убедите, че почвата е напълно суха. За оптимални резултати използвайте почвена смес с поне 50 % съдържание на органични вещества.

Дървото на живота обича слънцето. Най-добре се чувства при дневни температури в диапазона от 18 до 23 градуса и нощни такива около 10-13 градуса.

Препоръчва се подхранването да се извършва от пролетта до есента на всеки две седмици.

Видове

С течение на времето са се появили някои разновидности на дървото на живота. Така например медното дърво на живота се характеризира със сравнително бавен растеж и малки, медни на цвят листа с големина на дребна монета. Червеното дърво на живота се отличава с ярки лилаво-червени листа. За златното дърво на живота са характерни големите, заострени червеникаво-оранжеви листа. Най-красиво обаче е трицветното дърво, чийто листа съчетават зелени, сметанови и розови нюанси.

Употреба

Някои южноафрикански племена използват дървото на живота като хранителен продукт.

При запарване листата на това растение в мляко се получава лекарство, което се прилага при лечение на мазоли, диария, епилепсия.

Според фън шуи отглеждането му в дома носи късмет и богатство на всички обитатели.

Публикуване на коментар

Тагове