Орхидеи, които могат да се ядат

Запазено под (Балконски растения) by Admin on 03-10-2012

Тагове : ,

svejo1Въпреки че всички представители на семейство Салепови са годни за консумация, някои от тях са по-предпочитана съставка в различни ястия в сравнение с други. Както луковиците, така и корените да тези растения могат да се ядат.

Ванилия

Ванилията (Vanilla planifolia), която е вид орхидея, е представител на семейство Салепови. Тя е единствената орхидея, която произвежда годни за консумация плодове. Ванилията се среща в Мексико и Южна Америка, но може да се отглежда и като стайно растение. Характерно за нея е необходимостта да се опрашва ръчно. Ванилията произвежда дълги, тъмно кафяви или черни шушулки като само те са годни за консумация – останалите части на растението не трябва да се ядат.

Салеп

Корените на салепа (Orchis mascula), стрити на прах, са годни за консумация. Получената пудра също се нарича салеп и е основна съставка в много напитки, сладкиши и десерти в Близкия изток. Салепът е скорбяла, сладко вещество. Известен е с високото си съдържание на хранителни вещества и дори в миналото се е използвал от пътешествениците като заместител на консумирането на храна.

Дендробиум

Дендробиумът (Dendrobium orchids) се използва в гарнитурите. Цветовете на всички орхидеи като цяло са годни за консумация, при съответните съображения, но някои видове могат да раздразнят стомаха. Цветовете на дендробиума са кулинарна подправка. В Тайланд с него се запържват основни ястия, докато по други части на света, напр. в Европа, се използва за сладкиши и десерти.

Публикуване на коментар

Тагове