Oтглеждане на бамбук

Запазено под (Растения/ Видове балконски растения) by Admin on 24-10-2012

Тагове : ,

bambooБамбукът, обикновено асоцииран с Азия, практически може да бъде отглеждан навсякъде по света. Необходимите условия за правилното му развитие зависят в голяма степен от избрания сорт. В природата съществуват повече от 1200 разновидности на бамбука, обединени в две големи групи: с прибрана коренова система и с бягаща коренова система.
Бамбукът
е бързорастящо растение - рекордът е 120 cm на денонощие, а височината му достига до 40 m.

Инструкции

1. Изберете вида бамбук, който ще отглеждате, съобразно условията, с които разполагате. Така например, бамбук с прибрана коренова система е подходящ за оглеждане в контейнери или малки площи, докато този с бягащата коренова система трябва да расте на големи пространства. Последният би бил страхотен разделител между различни насаждения.

2. Проверете какви сортове бамбук се предлагат в местния градински център. Консултантите там ще ви обяснят какви грижи изисква конкретният вид

3. Подгответе почвата и място, където ще засадите бамбука. Най-добре ще се чувства на слънчево място, допустими са само няколко часа сянка на ден. Почвата трябва да е глинеста и леко киселинна.

4. Изкопайте дупка, два пъти по-дълбока и по-широка от съда, в който се намира бамбукът при закупуването му.

5. Извадете бамбукът от саксията. Засадете го в направената дупка и я напълнете с подготвената почва. Поддържайте почвата винаги в ронливо състояние.

6. Поливайте бамбука редовно. Това растение се нуждае от много вода и добре дренирана почва. Периодично преглеждайте бамбука за някакви изменения по външния му вид. Ако листата започнат да се навиват, това е знак, че се нуждае от още вода. Някои видове бамбук могат да развият много гъста коренова система, такава че корените да станат хидрофобни или водоустойчиви. Ако тези корени се поливат по традиционния начин с градински маркуч, те просто ще отблъснат водата. Решението е да напоявате новозасаденото растение бавно, с тънка струя вода в продължение на няколко минути. Друг вариант е микронапояването, което е подходящо за всички разновидности на бамбука. Основно негово предимство е ускоряването на растежа с около 30 %.

Публикуване на коментар

Тагове