10-те най-ароматни цветя (част I)

Запазено под (Интересно, Растения/ Видове) by Admin on 30-05-2013

Тагове : ,

Възхищаваме се не цветята заради красотата им, невероятния външен вид, безкрайните цветови гами, но има и такива, които са обичани заради невероятния им аромат.  Някои градинари дори садят цветя, които целогодишно радват сетивата им.

10. Плумерия


Плумерия (Plumeria) или още Франджипани (Frangipani) е познато на туристите като цветето от хавайските леи венци. Родом е от топлите тропически области - тихоокеанските острови, Карибите, Южна Америка и Мексико. Тези красиви цветя растат в няколко различни цвята – розово, червено, жълто и бяло, а по средата са „позлатени“.
Франджипани има ясно изразен тропически аромат, който е по-силен вечер, а цветовете са едно прекрасно допълнение към един букет.
Плумерията е растение, което може да се отглежда като храст или малко дръвче с дълги месести листа, стигащи до върховете на клоните. Техните цветове съдържат отровен млечен сок, който може да раздразни кожата. Дървото може да се използва за направата на различни музикални инструменти, съдове и мебели.

9. Сладък Алисум


Ароматът на алисума (lobularia maritma) е също толкова приятен колкото и името му. За щастие той е едно от най-лесните за отглеждане целогодишни цветя. Семената могат да се хвърлят директно върху почвата без да се покриват (повърхностен посев). Цъфтежът започва през ранната пролет и продължава до есента, независимо дали цветето е изцяло на слънце или на частична сянка. Алисумът има овална форма с плътни гроздовидни съцветия със сладникав аромат. С малко усилия и разходи, това растение ще Ви дари с един от най-силните аромати в градината. Макар че е ниско и близо до земята наситеният аромат се носи из въздуха. Семената не са скъпи, расте бързо и се саморазмножава.

8. Шоколадов космос


Любители на шоколада, това е цвете точно като за вас! Шоколадовият космос (cosmos astrosanguineum) е цвете, известно най-вече със своите уникални кафяви цветове, които имат лек  ванилов аромат, наподобяващ повечето шоколадови бонбони. Въпреки че мириса е интригуващ не се подлъгвайте да опитате отровните им цветове. Шоколадовият космос идва от Мексико и е тревисто многогодишно растение в по-топлите места и годишно в студените климатични области. На височина достигат между 30 и 90 см и предпочитат слънце пред сянка. Градинарите препоръчват групиране на 6 до 8 растения едно до друго за да се насладите на пълния аромат, който се засилва със затоплянето на летните дни.

7. Вистерия (Глициния)


В южната част на Северна Америка сигурен знак за настъпващата пролет е полъха на сладкия аромат на вистерията. Големите цветове наподобяват гроздова чепка и за различните сортове този грозд може да достигне до 91 см дължина. Лилавите или бели цветове ще паднат няколко дни след като цъфнат, затова се възползвайте докато можете релаксирайки под дървото и наслаждавайки се на приятния аромат. Вистерията обича да пълзи и да се изкачва нагоре, като добавя сянка върху перголи и беседки. Може също така да се катери по тях или да расте хоризонтално по земята.

6. Декоративен грах (Sweet Pea)

Известен с наситения аромат на цветовете си, декоративния грах се отглежда вече повече от 300 години. Разцветките са много различни – от червено и розово, до жълто  и бяло, плюс комбинации. На едно стебло има от едно до седем цветчета, всяко от които е около 51 мм широко. Декоративният грах може да достигне височина от 1,2 до 1,8 метра, макар че някои храстовидни разновидности не са много високи. Ако в района, в който живеете зимата е умерена декоративния грах може да бъде засаден през есента, в останалите случаи е добре да се засадят рано през пролетта. Ще имате възможността да се наслаждавате на цветята от пролетта до края на лятото. Не се влияят от летните горещини. Някои сортове не са ароматни, затова внимателно прочетете описанието към семената, които си купувате.

Публикуване на коментар

Тагове