Чери домати

Запазено под (Грижи, Направи си сам, Растения/ Видове, Стайни растения) by Admin on 20-08-2013

Тагове :

Харесвате идеята сами да отглеждате това, което ядете, но се притеснявате, че не се справяте добре в градината? Вземете саксия, разсад за чери домати и се убедете сами колко лесно е градинарството. Дори и да засадите само едно растение, то ще произведе достатъчно количество малки плодове.

Необходими са ви:

- 1 корен от чери домати;

- поддържаща мрежа за домати, която им помага да растат нагоре;

- 1 пакет с органичен почвен микс;

- 4-литрова пластмасова кофа.

Предлагаме ви да използвате пластмасови кофи, защото са евтини и здрави. Има много видове саксии, но тези които ще са най-подходящи трябва да са с обем приблизително 4 литра. Кръгла 4-литрова саксия за цветя има размери 30 см височина и 30 см диаметър в най-широката част.

За незапознатите, мрежата за домати е точно това, което си представят – телена мрежа, която се поставя около растението, за да го придържа и помага да расте нагоре. В зависимост от сорта чери доматите могат да достигнат височина до 3 метра. Избягвайте мрежите, които изглеждат така, сякаш са от пластмаса. В повечето случаи това е винил, токсична пластмаса, която в допир с растението може да предизвика появата на нежелани вещества в плодовете.

Пробийте дупки с диаметър около половин до 1 см по ъглите на дъното на саксията, както и няколко в центъра, за да може да се изтича по-лесно излишната вода. Ако сте си купили саксии с готови дупки може да пропуснете тази стъпка.

Изберете място, където да поставите саксията. За най-добър резултат растението трябва да е на директна слънчева светлина поне 8 часа на ден. Корените може и да са на сянка. Може да пропуснете мрежата за домати и да спестите малко пари, ако имате пространство на терасата или парапет, който може да придържа растението.

Ако все пак решите да използвате мрежа трябва да я забиете в пръстта. Покрийте местата с още малко пръст, така че мрежата да е забита на около см под повърхността и нивото на почвата е еднакво навсякъде.

Изкопайте малка дупка в центъра на почвената смес, която сте приготвили за доматите. Внимателно преместете растението от оригиналната саксия (освен, ако не е саморазграждаща се) и го засадете достатъчно дълбоко в дупката, като само най-горните 4-6 листа да са над почвата.

Поливайте на всеки 2-3 дни, като се стараете да поддържате почвата равномерно влажна. Ако е прекалено горещо, поливайте всеки ден. Веднъж седмично наторявайте, както е указано на опаковката.

Когато растението порасне, листата ще започнат да излизат през дупките на мрежата. Бутайте ги навътре, за да не клюмне на една страна.

Повечето чери домати започват да цъфтят месец след като се посадят. Ще видите как се появяват цветове, последвани от малки зелени плодове. След няколко седмици узряват и могат да се откъснат. Един узрял домат лесно ще се откъсне от стеблото. За по-добър резултат е желателно всеки ден да късате от тях. Ако имате късмет растението ще продължи да ражда плодове докато стане студено. Ако неочаквано се застуди увийте около и над мрежата стар чаршаф. Така още известно време ще събирате реколта.

Публикуване на коментар

Тагове