Полезна ли е бирата за градината?

Запазено под (Интересно) by Admin on 19-12-2013

Една студена бира след тежкия работен ден може да ви освежи и да утоли жаждата ви, но дали е полезна и за растенията? Идеята за използването й е на лице от известно време, може би дори още от както съществува бирата, но въпросът е може ли да накара растенията да растат или това са просто бабини деветини.
Две от съставките на бирата - маята и въглехидратите са основателна причина да се смята, че поливането с бира е от полза на градината. Освен това бирата е съставена от около 90% вода, а растенията се нуждаят от нея, затова е логично да се смята, че напояването с бира е добра идея.
От друга страна това удоволствие може да ви излезе малко скъпо, дори и да не използвате вносна бира. Обикновената престояла вода все още е от най-добрите (и най-евтините) варианти за напояване, макар че се твърди, че добяването на малко сода ще ускори растежа на растенията.
Що се отнася до използването на бира в двора, в интернет се срещат различни препоръки - например да я смесим с бебешки шампоан, амоняк, царевичен сироп и да поливаме с пръскачка, а не директно с маркуч. Амонякът служи като източник на азот, бирата и царевичния сироп като тор, а шампоанът като сърфактант за намаляване на водоустойчивостта. Всичко това звучи малко като проект на студенти, които се чудят какво да правят с останалата от последния купон бира.
Въглехидратите в бирата са известни като прости захари.  Всеки, който е виждал човек да пие огромни количества бира и има така нареченото “бирено коремче”, вероятно се досеща, че тези видове въглехидрати не са по-добри за растенията, отколкото за хората. Растенията обаче използват сложни въглехидрати, затова бирата не е препоръчителна.
Тук идва и маята, която се използва при създаването на бирата. Защо хората смятат, че тя е  полезна за растенията е загадка. Маята е концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae. Когато добавяте тези гъбички в почвата около растенията (например, когато използвате бира като тор), гъбичката започва да расте. Растежът й най-често се съпровожда от неприятна миризма, и не помага в храненето на растението изобщо. Просто си мирише.
В края на краищата стигаме до извода, че използването на бирата върху растенията е ненужно и скъпо, а вероятно и миризливо. Ако все пак трябва да използвате отстатъците от бирата за нещо, охлювите я намират за неустоима и ще пропълзят в купа с бира, поставена в двора, където ще се удавят. Това е добър органичен разтвор, с който ще помогнете на градината ви да се отърве от нежеланите охлюви.
Бирата може да се използва успешно в други сфери. В готварството се използва за марината за месо, за правене на хляб, в супи и яхнии. Може да се използва за премахване на петна, за почистване на бижута, овлажняване на кожата.

Публикуване на коментар

Тагове