Орхидея Фаленопсис

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 18-07-2014

Тагове : , , ,

Този вид орхидея е най-популярният в наши дни. Можем да си я закупим от всеки цветарски магазин, но за съжаление това растение е доста капризно и трудно за отглеждане. Ето защо в тази статия ще намерите полезни съвети относно грижите за този вид орхидея и интересни факти за растението.

Ако търсите цвете, чийто цветове да подхождат на цвета на стаята значи сте открили точното растение. Има над 50 вида Орхидея Фаленопсис и стотици хибриди достъпни днес, от които можете да избирате за вашия дом.

Това цвете цъфти целогодишно, притежава дълги овални листа и тънки, дълги корени. Цветът му издържа около 3 месеца, ако след прецъфтяването стъблото започне да покафенява се налага да бъде отрязано до там, до където е здраво и зелено за да може да продължи да се развива.
Отглежда се в специална саксия за орхидея (кашпа), която трябва да е прозрачна за да може да достига светлина до корените. Това растение обича светлина, този факт го прави лесно за отглеждане за едни и почти невъзможно за други. Не трябва да бъде поставяно на течение и на пряка слънчева светлина. Препоръчва се листата и корените му да се пръскат с пулверизатор. Водата да е със стайна температура. Когато почвата изсъхне се напоява отново само с пулверизатор, а не се полива. Трябва се избягва пръскането на цветовете.

У нас този вид се отглежда трудно, защото малко хора знаят че това растение обича топлина. Зимата то трябва да бъде подгрявано със специална лампа. Въздухът в стаята не бива да е сух, също не поставяйте орхидеята под или в близост до климатик. Почвата, в която трябва да отглеждате орхидеята е специална. На дъното на саксията се поставят дребни камъчета, отгоре- борови кори или готова почва за орхидеи. Растението трябва да се пресажда много внимателно, тъй като корените му са много нежни.

Често срещани проблеми при отглеждането:

“Не цъфти” - често срещаната причина за този проблем е недостига на светлина. Преценете добре местоположението на цветето и не го местете.
Много е важно да се знае, че растението има нужда от почивка след цъфтеж,възможно е да цъфне отново чак след година.

“Падат му листата” - ако орхидеята започне да губи листата си, това може да се дължи отново на малкото светлина или на оскъдно поливане. Също причина за падащите листа може да е задържането на влага в корените и загниването им в следствие на прекалено поливане.

“Жълти листа” - в повечето случаи това състояния се поражда от естествения цикъл на растението да сменя листата си. Друга причина е прекаленото поливане, в такъв случай е наложително то да бъде пресадено.

“Сиви или белезникави корени” - Ако корените са сиви, това се дължи на липса на вода, ако са белезникави - прекалено поливане.

Публикуване на коментар

Тагове