Божур

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 15-08-2014

Тагове : , ,

Божурът е изключително красив, когато цъфти с буйна зеленина през цялото лято. Това многогодишно растение може да живее повече от нас самите. Има видове, които процъфтяват цели 100 години. Растението изисква минимална поддръжка когато се посади и докато се установи. То не реагира добре на местене и пресаждане. Божурът ще ви радва с цветовете си през цялата пролет. Изискванията за отглеждането му са прости – слънце и добре дренирана почва. Това растение дори се наслаждава на зимата, защото се нуждае от охлаждане за образуването на пъпки. След като прецъфти, Божурът остава с прекрасни гланцово зелени листа през цялото лято. Той се комбинира добре с Ирис и Роза. Можете да посадите бели Божури с жълти Ириси и Виолетки.

Засаждане:
Засадете растението в дълбока, плодородна и богата на хумус почва. Тя трябва да е влажна, да се отводнява добре и да е с неутрално pH. Божурите не са суетни, но изберете добре мястото за посяване. Осигурете им подслон против силните ветрове. Разположете ги далеч от  дървета и храсти, тъй като те не обичат да се съревновават за храна и вода. За добра циркулация на въздуха трябва да има растояние между растенията около 90см. - 120см. Най-добре изберете слънчева локация. Ако засадите растението през пролетта то няма да се развие толкова добре, колкото ако го засадите преди първата слана през есента. Изкопайте дупка около 60см. дълбока и 60см. широка, ако почвата ви е тежка или прекалено пясъчна обогатете я с органична. Включете и една чаша костно брашно. Натъпкайте добре. Сложете корените в 60 сантиметровата дупка (но не по-дълбоко) и закопайте. Полейте обилно.

Грижи:
Точно като децата, Божурите имат нужда от грижи докато се развият. Обикновено им отнема няколко години да се установят, да пораснат и да започнат да цъфтят. Те нямат нужда да бъдат изкопавани и разделяни. Ако почвата ви е бедна, обогатете я през ранното лято след като растението е прецъфтяло. Не прекалявайте с торенето, то трябва да е веднъж на няколко години. Помогнете на стъблата ако са слаби и не могат да понесат големия си цвят. Можете да поставите метални пръстени. Когато цветът започне да умира и да вехне отрежете го до здраво стъбло. Ако цветята ви са нападнати от мравки не се притеснявайте и не ги пръскайте. Мравките пият нектар и в замяна предпазват от други вредители, които се хранят с пъпките. Божура е много траен като рязан цвят. За най-добри резултати отрежете дълги стебла с пъпки, които не са напълно разтворени. Така ще се радвате на цветето повече от седмица.

Публикуване на коментар

Тагове