Отглеждане на Лилия

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 15-08-2014

Тагове : , , , ,

Ако искате да прибавите към домашните си растения едно нежно цъфтящо и ароматно цвете, то Лилия Циртантус би бил прекрасен избор. Често е наричана и горяща Лилия, тя ще добави на вашия дом фантастични ярки цветове и сладък, приятен аромат. Можете да я посадите и във вашата градина. Тя се развива добре както на вън, така и в домашни условия. Ако планирате градината ви да цъфти през пролетта можете да включите към нея някои от видовете на Лилия Циртантус. Тези с формата на цилиндър, растат на групи върху стъблото, издигнати над зеленината. Има и други представители от рода на Циртантус – с цветчета във формата на звънче или на звезда. Възможно е листата да се развият преди цвета или по едно и също време. Зеленината се различава според сорта. Това растение е сродно на Амарилиса, което означава че можете да ги отглеждате заедно. Цъфтежа да домашната Лилия издържа значително по-дълго от външната. Циртантус можете да намерите в различни нюанси на мораво, червено, бяло и розово.

Лилия Циртантус у дома:
Започнете с богата, смесена и добре дренирана почва. Използвайте достатъчно голяма саксия с дренажни дупки, които да позволяват на корените оптимален растеж. Почвата трябва леко да изсъхне между поливанията, светлината трябва да е ярка, но не пряка. Ако искате по-бързо да имате цъфтеж трябва да посадите луковица, ако това няма значение за вас можете да започнете и със семена. През лятото можете да изнасяте растението на вън на частична сянка.

Лилия Циртантус в градината:
За да отглеждате Лилията на двора трябва да я посадите на място с частично слънце и малко сянка, в почва която се отводнява добре. Това растение предпочита сутрешното слънце и следобедната сянка. Локализирайте луковиците на място, където те ще могат да се развиват за няколко години – поне пет. Вратът на луковицата трябва леко да се подава от почвата. След като веднъж сте позиционирали растението не трябва да го пресаждате. Ако го преместите ще възпрепятствате цъфтежа му. При добър климат и правилни грижи ще се радвате на цветовете на Лилията през лятото, дори и през есента.

Публикуване на коментар

Тагове