Най-хубавите червени цветя

Запазено под (Градини, Интересно, Растения/ Видове) by Admin on 30-01-2009

Тагове : , ,

ss_1008824234

Циния Едно от най-хубавите годишни живи цветя, цинията има голямо разнообразие от цветове. Не са претенциозни към горещината, сухия климат и ще Ви радват с цветовете си през цялото лято. Предпочита светли и силно огряти места и по-суха почва.

ss_sip8674751Мак

Това едногодишно лесно за отглеждане цвете е сполучливо попадение за Вашата градинка, което ще вдъхне свежест и настроение. Обича добре огряти от слънцето и влажни площи. По принцип мака е диво растение, което може да се види главно на изоставени места.

ss_roseseasy21Роза
Традиционните рози за красиви, но изискват много грижи. Обичат добре огряти места и влажен климат. Може да се комбинира в градинката с Божур.ss_bhg1024831

Целозия (петльов гребен)
Едно първокласно живо цвете, което е предпочитано от цветарите, които обичат да правят сухи аранжировки. Ярките цветове са отличителният белег на петльовия гребен.  Ако няма сърце да го подрежете, може да го оставите в градината, защото е издръжливо цвете и може да си го гледате цяла зима. За букети се съчетава добре с белия Космос или Циния.

ss_sip9294981Божур

Божура може да вирее с години на слънчево място  с почти никакви грижи. Понасят добре полусянка, но цъфтят много по-добре на слънце. Почвата трябва да е  богата на хумус, която не трябва да изсъхва прекалено бързо през лятото.

ss_ctg513216

Карамфил
Едно е от най-хубавите червени ароматни цветя, които може да отглеждате. Цветната маса е разположена непосредствено над листната и образува повърхност с голяма плътност и интензивна багра. Цъфтежният период е сравнително кратък – юни до юли.

ss_1011570882Грудкова бегония
Бегонията е изключително благородно, красиво и не претенциозно растение. Отглежда се заради богатите си цветове.В България видовете с големи висящи цветове са известни като „кавалер и дама”.

ss_pentasgr_092404Пентас
Растението има доста големи, продългпвати и мъхести листа. Цъфти обичайно през септември в цялата гама от светлорозово до наситено червено. Цветовете му са доста ефектни - като малки звезди, събрани в големи съцветия. Може да го комбинирате с Лантаната.

ss_ctg516989Далия/ Гергина
Вирее добре почти навсякъде и понася всякакъв вид почви. Поне половината ден обаче трябва да е изложена на слънце.

Източник: www.bhg.com

Дизайн на балкона

Запазено под (Балконски растения) by Admin on 29-01-2009

Тагове : , , ,

За много любители на цветята и градините балконът е единственото зелено 005962665пространство. Балконът е място за цветна градина, там не бива да има никакви излишни шкафове, простори, велосипеди, буркани и кофи за боклук. Оптималният подход за облагородяване на балкона е да се поставят два стола и една маса, няколко едри цветя в саксии и две или три сандъчета с обилно цъфтящи сезонни цветя. Mоже също така да се освети с мека светлина, да се постави кафез с екзотична птица и толкова. Създаването на романтично и спокойно пространство за отдих е главната идея при озеленяването на балкона.

Растителност
Почти всички стайни растения са подходящи за отглеждане на балкона. Ако балконът е sg050317geraniums200остъклен това може да се случва през цялата година, а ако е открит - само през топлия сезон. Организирането на балконските цветя става чрез поставяне на няколко по-едри растения в големи саксии и около тях - няколко дребни саксийни цветя.

Багровото разнообразие се осъществява от цветята в балконските сандъчета. Използването на каскадни цветя прави фасадата красива, но самите стопани отвътре не виждат почти нищо от цветята. Затова засадете цветя с изправени стъбла, които ще радват и Вашия поглед.

Подходящи аксесоари за балконаnatura_n32
Украсата на балкона е силен художествен елемент, който оформя стила и цялостната идея. Като украса може да се сложи малък лампион, къщичка за птици, пеещи бамбукови пръчици или няколко стари глинени стомни. Не се престаравайте, само обогатете духа на балкона, за да се чувствате в него уютно и приятно. В никакъв случай не кичете гирлянди, светещи лампички и безброй дрънкулки. От това балконът още повече ще се смали визуално със съмнителен декоративен ефект.

Източник: www.cvetq.info

Фонтани в градинката

Запазено под (Водни площи, Галерия, Градини) by Admin on 29-01-2009

Тагове : , , ,

127

214

314

410

59

610

79

87

96

105

1111

128

137

145

154

16i

172

182

194

21_

222

232

242

252

261

291

Необходимата светлина за стайните растения

Запазено под (Грижи, Стайни растения) by Admin on 28-01-2009

Тагове : , ,

Светлината е жизнено важна за растенията, като различните видове, предпочитат по-силна или слаба светлина. Всеки дом предлага различни условия за отглеждането им, p_bhg1810431затова трябва да подберете цветята, които ще се развиват най-добре във Вашата къща. Има някои общи правила, но разбира се всяко правило си има изключения. За повечето цъфтящи цветя е необходима повече светлина, отколкото при нецъфтящите. Повечето растения с плътни и дебели листа обичат по-малко светлина, докато кактуса е светлолюбив. Някои растения цъфтят именно в зависимост от продължителността на осветяването им, на която са изложени всеки ден. Коледния кактус, хризантемите, каланхое и коледната звезда са пример за растения, които предпочитат къси дни и дълги нощи, за да се развиват правилно. За щастие, ако другите условия – вода, почва, влажност са както трябва, много растения могат да виреят и без много светлина.

Естествена светлина
За да определите интензивността на светлината във Вашия дом преместете растението на различни места, за да видите сянката. По-силната светлина, определя и по-плътната сянка. Обикновено, южното изложение е най-светло. Източните и западните прозорци също може да са светли, но обикновено, не толкова, колкото южните. Северните са най-тъмни, в повечето случай. Силата на светлината варира през цялата година. Като влияние оказват и околните предмети. Може да подпомогнат светло оцветените сгради и снега, или да бъде спряна от дървета, сянки и навеси. Интензивността на светлината се променя значително, ако отдръпнете източника. Цветята разположени близо до прозорец, получават доста повече светлина, отколкото другите които са в същата стая.
Повече светлина достига в оранжериите и до прозорците с южно и южно-западно изложение. Това е мястото, където може да получите най-много светлина в затворените помещения. Средно количество светлина може да получите близо до източните и западните прозорци. Много малко светлина ще си набавите от северните прозорци. Така наречената недиректна светлина се получава, когато разположението на растението е по-далече от самия източник и прозореца. Малко количество светлина достига до ръбовете и банята, но разбира се не е пълен мрак. Вашите цветя ще Ви подскажат, когато светлината не им е достатъчна. Недостатъчната светлина води до изтощени стъбла, жълти и капещи листа.

А ето и няколко растения, които обичат силната светлина:
Алое, Аспарагус, Бугенвилия, Лилиа, Хризантеми, Минзухар, Фрезия, Зюмбюл, Маргаритка, Пасифлора, Лале, Гардения, Юка, Дива роза и други.

Изкуствена светлина
Много стайни растения виреят на изкуствена светлина. Най ефектния и евтин източник на choose-artificial-light-mai1светлина е флуоресцентната лампа. Внимателно и добре поставете цветята под източника на светлината на разстояние 15.6 см и не повече от 39 см. Светлината трябва да е включена около 16 часа на ден, което зависи и от вида на растението. И разбира се, то отново ще Ви покаже дали тази светлина му е достатъчна.  На бедна светлина растенията не могат да се разпъпят и цъфнат. Растенията, които се отглеждат заради декоративните им листа, се нуждаят от повече светлина, за да станат високи и тънки. Но изложени на прекалено силна светлина изглеждат зле. За да увеличите интензивността на светлината, използвайте по-мощни лампи, повече на брой и на едно място, използвайте бели отразители, приближете ги по-близо до тях или задръжте лампите повече време включени. Определете и подходящото местоположение за цветето в зависимост от неговите нужди. Когато са в процес на растеж е необходимо да ги завъртате равномерно, защото светлината в края на лампата е по-слаба, отколкото в средата. И все пак бъдете внимателни, защото самите лампи излъчват топлина.

Източник: www.bhg.com

Бугенвилия

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 26-01-2009

Тагове : , ,

Бугенвилията  обича постоянната влага

Бугенвилията е малко ефирно храстче с големи обагрени, яйцевидно заоблени листа. dsc02854Храстът се поддържа чрез резитба, може да се оформи и като топка върху телена подложка, по която дългите клонки се повеждат и закрепват.

Цъфти с бяло-оранжеви, розови, яркочервени до тъмновинени цветове. След цъфтежа може да подрежете ниско, защото после ще се разлисти още по-пищно. Това тропическо растение обича слънчевите лъчи, свеж въздух и редовно подхранване. През лятото обича да е на топло (тераса или двор), а през зимата – на светло и хладно при температура между 8 и 12 градуса.

През топлите месеци поддържайте добра влажност. От април до август подхранвайте всяка седмица с твърда (суха) тор. Интензивността и продължителността на цъфтежа се  определят от слънцето. Когато годината е влажна, студена и с малко слънце, растението само напъпва, но не разцъфва. Ако бугенвилията Ви е била на открито през летните месеци, задължително я внесете обратно в дома през есента. Размножава се чрез резници от изрязаните клонки, които се вкореняват при температура от 20-25 градуса.

Източник: Моята градина

Тагове