Грижи за балконските растения - направете ги сами

Запазено под (Балконски растения, Грижи при балконските растения) by Admin on 27-02-2009

Тагове : , ,

balcony-flowers4Извлек от коприва срещу листни въшки
500г свежа коприва (преди цъфтеж) се залива с 4 л вода, престоява 12 до 24 часа. Без разреждане се пръска срещу листни въшки.

Отвара от хвощ срещу брашнеста мана
500г свеж или 150г изсушен полски хвощ се накисва в 4л вода за около 24 часа, след това се вари ½ час. След изстиване се прецежда и се разрежда в съотношение 1:5. С така приготвената отвара се напръскват листата и се полива растението.

Чай от чесън срещу гъбични инфекции
1 средно голяма скилидка чесън се смачква и се залива с 1 л вода. Прецежда се и се оставя да изстине, след което се използува за пръскане, без да се разрежда. Има ефект и срещу акари.

Чай от пелин срещу насекоми
1 пълна чаена лъжичка се вари в 1л вода. Прецежда се и се оставя да изстине. Пръска се неразреден срещу листни въшки, грудков хоботник, грахова листозавивачка, оси, както и по пътя на мравките.

Източник: www.zeleno.bg

Стъклена поставка за птички

Запазено под (Градини, Интересно, Направи си сам) by Admin on 27-02-2009

Тагове : , , ,

131216

Една стъклена поставка за птици ще допълни приятната атмосфера във вашия двор, като същевременно ще предложи и доста облаги за птичките. Тези водни бани ще им осигурят необходимото количество вода за пиене, да се освежат с периодичните бани и да почистят перата си, да контролират и премахнат паразитите и да охладят телцата си в горещото време.
Съдът трябва да бъде с широк ръб, за да  осигури сигурно кацане на посещаващите го птички. Сменяйте редовно водата, за да бъде свежа и приятна за вашите гости :-)

Източник: www.improvementscatalog.com

12 уникални водни предложения за градината

Запазено под (Водни площи, Галерия, Градини, Интересно) by Admin on 26-02-2009

Тагове : , , ,

129

215

38

41

51

61

71

81

91

101

1110

1210

Източник: www.hgtv.com

Кокичета/ Snowdrop

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 26-02-2009

Тагове : , ,

128Латинско име: Galanthus
Популярно име: Кокиче
Семейство: Кокичеви (Amaryllidaceae)
Цъфтящо, Многогодишно

Щом зимата отслаби ледената си прегръдка, из градините и по горските поляни от земята щръкват по две светлозелени листенца, подобни на миши уши. Скоро те се издължават и между тях се появява бяла камбанка с прозрачна шапчица. Цъфнат ли кокичетата, нито снеговете, нито ледените ветрове вече не са страшни - пролетта приближава!
Родът Кокичета (Galanthus) от семейство Амарилисови е малък. Състои се от двайсетина вида, разпространени из горите, поляните и планините на Европа и Мала Азия. Ботаническото име на гръцки означава млечно цвете, англичаните го наричат снежна обичка, а руснаците - подснежник. Всичките имена са свързани с най-характерната особеност на цветето - да цъфти буквално изпод снега.

Не е известно кога хората са започнали да отглеждат кокичето  - най-вероятно това е едно от първите цветя, даже кичестата му форма е позната още от 18 век.

У нас най-разпространен е видът белоснежно кокиче - Galanthus nivalis. Това е непретенциозно растение - дори градината да е изоставена, всяка година се покрива с море от бели цветчета. По-голямата част от годината кокичето прекарва под земята. През есента луковиците се “събуждат” и започват да развиват кореновата си система. В края на зимата, а понякога дори в разгара й настъпва цъфтежът. След него надземната част се запазва още известно време, докато в луковицата се натрупат нужните хранителни вещества. Следва нов продължителен “сън”.

214Кокичетата се развиват добре както на открити слънчеви места, така и в леката сянка на дърветата и храстите. Цъфтят дори в сянката на сградите, но тогава развитието им е слабо. За да се чувстват добре, са им нужни две условия. Първото е  период с минусови температури. Дори да е кратък, той допринася за цъфтежа. Другото условие е високата почвена влажност, докато цъфтят. Колкото времето е по-студено, толкова по-дълго продължава периодът на цъфтежа. Не е добре след прецъфтяването листата да се премахват, защото по този начин лишаваме растението от възможността да синтезира достатъчно хранителни вещества.

Както повечето луковични растения, кокичетата не изискват почти никакви грижи. Те могат да обитават едно и също място в продължение на много години. Достатъчно е добре да се вкоренят, за да ни даряват всяка пролет с все повече цветове.

За разлика от другите луковични цветя кокичетата не обичат пресаждането. Ако се наложи, това става още докато листата са зелени, заедно с пръстта около луковиците. Засаждането става веднага след изкопаването на дълбочина около 5 см. За селекционни цели се изполва и размножаване със семена, но за любителите това е ненужно.

В градината кокичетата се чувстват добре навсякъде. Особено ефектно изглеждат на големи групи под дърветата и храстите. Чудесно изглеждат и сред обитателите на алпинеумите и рокариите. Прекрасни партньори за тях са ранно цъфтящи растения като минзухари, синчец, зимоустойчиви циклами, ерантиси и т. н. Добри техни съседи могат да бъдат рано цъфтящите храсти като ерика, камелия, саркокока и др.

Съвети:
Светлина: слънце или лека полусянка.
Вода: висока влажност в периода на цъфтеж.
Подхранване: не е необходимо.

Източник: www.gradinata.bg

Лобелия

Запазено под (Балконски растения, Растения/ Видове балконски растения) by Admin on 26-02-2009

Тагове : , ,

29Яркосините цветчета на лобелията могат да създадат неповторима атмосфера навсякъде, където бъде засадена. Дантелените килими и водопади, които образува, са великолепни и на балконите, и в алпинеумите, в лехите и бордюрите, по первазите на прозорците и във висящите кошници. С лобелия може красиво да се попълнят площите около младите дръвчета или местата, от които сме извадили луковиците на лалетата и нарцисите.

У нас най-често се среща  Лобелия еринус (Lobelia erinus), чиято родина е Южна Африка. Това е многогодишно растение, но се използва като едногодишно. На височина достига от 10 до 25 см. Тънките разклонени стъбла образуват рехаво храстче с дребни яйцевидни листа, назъбени по краищата. Дребните цветчета, обагрени в синьо, виолетово, бяло или червено-лилаво, обсипват растението от юни до октомври.

Всички лобелии са влаголюбиви и се развиват добре на влажни глинести или песъчливо-глинести почви. Те трябва да са добре запасени с хранителни вещества.
Освен това обичат топлината и най-хубави стават, когато се отглеждат на открити, добре огрявани от слънцето места.
Водните лобелии изискват плитки езерца или заблатени места, където част от листната маса е потопена във водата.

Размножаването на лобелиите става чрез засяване на семена. Първият посев може да направим още през февруари, така че когато през май дойде времето да изнесем разсада в градината, някои растения вече да цъфтят. За приготвянето на разсада се използва не много богата почва, защото иначе покълването се забавя. Дребничките семена се подреждат върху добре навлажнената почва и само се притискат в нея, но не се засипват с пръст. Нужна им е температура около 15-18 градуса и поливане с пулверизатор. Младите растения се пикират по 4-5 в саксийки. Такива гъсти разсади по-добре гарнират определените им места, когато ги засадим в градината или в различни съдове.

Не е нужно да подхранваме лобелиите. Многото хранителни вещества водят до прекомерно разрастване на листната маса и до по-малко цветове.

Тайните на успеха
Светлина: Силно слънчево огряване.
Вода: Предпочита влажната почва.
Подхранване: Не е нужно.

Източник: www.gradinata.bg

Тагове