Няколко идеи за вътрешния двор

Запазено под (Градини, Интересно, Направи си сам) by Admin on 31-03-2009

Тагове : , ,

191.Направете вътрешния си двор с заоблена форма
Не правете градината си квадратна, а напротив – нека е заоблена. Тази форма придава характер и чувство за водопад във вашето външно място за отдих и релакс. Заоблените форми са по-релаксиращи и видимо по-впечатляващи от правите такива.

212

2.Закрийте ръбовете на градинката с ивици от цветя
Вътрешните дворове обикновено изглеждат, така сякаш някой ги е „пльоснал” в двора ви. За да избегнете това неприятно усещане, засадете вечно зелени и едногодишни растения на самите граници и храсти около самите ръбове.
Съвет: Използвайте по-високи растения, за да получите по-голямо уединение.

3123.Килимче за вашия двор
Поставете килимче на земята. На пазара се предлагат все повече и повече висококачествени и издръжливи на външни условия пътеки и килими. Голямото разнообразие от цветове и стилове ще ви помогне да намерите най-подходящия за вашия вкус.

464.Използвайте светлина
Дайте на своя вътрешен двор индивидуалност през нощта. Изберете енергоспестяващи и екологични крушки, з а да запазите околната среда.
545.Използвайте старите каручки и камиончета
Почти всеки от нас е израснал с камиончета, които сега събират прах в мазето. Не сте се сетили, нали? Разбирас е, че трябва да го изкарате от прахоляка, изчистете го, боядисайте го за освежаване на цветовете и вече може да го използвате като декорация на вашия двор. Е, не ви ли се струва уникален декор. :)

666.Малко водопадче
Изберете си малко водопадче и ще се наслаждавате на приятния и отпускащ звук на падащата вода.
747.Хранилки за птички
Можете да привлечете голямо разноoбразие от птички във вашия двор ид а се наслаждавате на приятното им чуроликане. Това е вашата възможност да поканите природата в дома си.
848.Направете пътечка от ухаещи цветя
Не забравяйте силата на благоуханните цветя. В края на деня, когато се отпускате и релаксирате в градинката си, усещането за свежест и чистота ще ви помогнат още повече.
949.Вятърни камбанки
Вятърните камбанки са традиционен стил и част от интериора в градинката. Може да си и берете от различен материал – бамбук, тиково дърво и чиста стомана и да се наслаждавате на приятните звуци.
Източник: www.bhg.com

Гербер/ Gerbera

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 31-03-2009

Тагове : , ,

gerber_11Род Гербери  (Gerbera),  семейство Сложноцветни е описан за първи път от холандския ботаник Jan Frederik Gronovius, който му  дава това име в чест на своя колега и приятел – немския лекар и ботаник Traugott Gerber.

Родът включва около 80 вида тревисти растения с късо стъбло и удължени листа, разположени в розетка, от която в ранна пролет до късна есен се появяват голи, мъхести цветоноси, с единични кошнички от ефектни цветове.

Цветчетата на герберите са страхотни “маргаритки” с диаметър на цвета от 4 до 15 см., в богата цветна палитра – бели, розови, бледооранжеви, кремави, жълти, оранжеви, червени, малинови и др. “Цветът” всъщност е съцветие и се състои от 2 вида функционално различни цветове – в центъра са разположени плодни тръбести цветове (от тях се образуват семената), а по края на кошничката има 1-3 реда безплодни езичести цветчета, чиято функция е само да привличат насекомите. Плодът е семка. Гербера е родом от тропическа Африка и Азия, затова на открито расте само в страните с топъл климат. В по-студените райони може да се отглежда само в парници, оранжерии, като стайно растение и в зимни градини.
Тези цветя са фоворити за флористите, заради стотиците сортове в най-различни цветове, с изключение на синьото и лилавото. Това привличащо погледа цвете е атрактивно не само за хората, но и за пчелите и пеперудите.

В промишленото цветарство са известни няколко типа гербери:
- дребноцветни (диаметър на съцветието 8-10 см.), с изящни тънколистни съцветия;
- широколистни (диаметър на съцветието 12-15 см.). Това са най-продуктивните сортове, от едно растение могат да се получат до 60 съцветия;
- кичести;
- двуцветни сортове.

Размножаванеgerber_32
При размножаването със семена се получават много голям брой растения, но те не са еднородни и много от получените растения по продуктивност и декоративност често отстъпват на родителските. Засяването на семената се извършва през пролетта, в субстракт от чимовка, листовка и угнил оборски тор, в пропорции 2:1:1, като се добавя и пясък. От засяването на семената до цъфтежа минават 10-11 месеца. Младите растения цъфтят в продължение на 3-4 месеца. Малките растения с 2-3 истински листа се пикират, а когато станат с 4-5 листа, се прехвърлят в индивидуални саксии. Когато след това започнат да нарастват, трябва редовно да се подхранват с комплексен минерален тор с пълен набор от микроелементи, което способства за добър растеж, обилен цъфтеж и изработка на устойчив имунитет.

При ценните сортове размножаването става с разделяне на туфата, когато растението е 3-4 годишно, като задължително на всеки дял трябва да има поне една вегетационна пъпка. Премахват се цветоносите и почти всички листа, а корените на разделените растения се съкращават. В този вид растенията се засаждат и се поливат обилно. От вкореняването на новополучените растения до началото на  цъфтежа са необходими 10-11 месеца.

Промишленото размножаване става с резници или in vitro.

Болести и вредители
За да понижи рискът от появата на паяжиновиден акар, се поддържа висока влажност на въздуха.
Герберите са силно податливи на гъбни и бактериални заболявания, затова трябва да се спазва нужният светлинен и температурен режим при отглеждането им. Не бива да се торят с органични торове, а профилактичното пръскане с подходящ меден препарат ще ви спести доста грижи. Заразените тъмни, кафяви листа с черни точки се отстраняват и унищожават, след което растението се обработва с фунгицид.
Трябва също да се следи и за поява на белокрилка и още при забелязването на първите насекоми, да се пръска с инсектицид.

Източник: Цветя и дом

Изграждане на нови тревни площи

Запазено под (Направи си сам) by Admin on 30-03-2009

Тагове : , ,

17Значението на тревните площи в дворните пространства има няколко аспекта:
- С равната си повърхност и наситен зелен цвят оказват благоприятно художествено-естетическо значение, успокояват нервната система.
- Поглъщат голямо количество от прах и предпазват почвата от прекомерно прегряване, с което създават своеобразен микро 210климат.
- Предпазват почвата от ерозия.
- Създават фон за растителните групи и акценти в градината, както и контраст с декоративните настилки и цветните групи/бордюри.

Време на засаждане:
38За климатичните условия на България най-подходящото време е края на лятото (август-септември). В този период новозасятата трева получава достатъчно влага и кореновата система укрепва добре, за да понесе зимните студове.
Друг подходящ период за засаждане е март - май, преди започване на летните засушавания и горещини.

44 Техника на изграждане:
1. Ако предназначеното за изграждане на нова тревна площ място е заплевено желателно е  да  третирате с  подходящ хербицид. След 2 - 3 седмици трябва да се прекопае добре на дълбочина 10-15 см., като основно се почисти от камъни, корени и пръстта да се раздроби и заравни добре. Това е момента за окончателно оформяне на терена – заравняване, оформяне на хълмчета и т.н.

52 Не допускайте напълно равни участъци, осигурете макар и минимален, но достатъчен наклон за оттичане на водата.

Ако почвата е напълно непригодна, желателно е да внесете нова плодородна почва в пласт дебел 15-20 см., ако почвите са глинести, добре е да се прибави пясък, ако са песъчливи-прибавете торф за задържане на влагата. Наторете с оборски или 64друг органичен тор и заравнете много добре с гребло.

2. Определящо за подбора на тревните смески е местоположението, вид и влажност на почвата и начина на използване на тревните площи. Предлагат се универсални, многокомпонентни смески, подходящи за всякакви терени  почвено-климатични условия - за слънчеви или сенчести места, 72сухи или влажни почви, спортни терени и детски площадки с издръжливост на утъпкване. Смеските подпомагат развитието си взаимно и имат еднакви изисквания към почвоподготовка, поливане и торене. За специални ефекти се предлагат  така наречените “Мавритански поляни” – смески от треви и полски цветя, които не се косят и създават естествени поляни, цъфтящи през целия вегетационен сезон.

82 3.Като препоръчителна норма за засяване на 100 кв. м. се дава от 3 до 5 кг. в зависимост от желаната бързина за постигане на ефекта на плътен тревен килим. В наклонените участъци и покрай бордюрите завишете посевната норма.

4. Площта за засяване се разделя на сектори, тревните смески на части и се извършва кръстосан ръчен или машинен посев за по-равномерно разнасяне на семената. За по-равномерно разпределение на семената може да прибавите към тях пясък. 92Покрийте семената с тънък пласт пясък или торф в зависимост от почвата, валирайте с валяк или трамбовайте с дървени дъски. Оптималната дълбочина на засаждане е 10 см.

5. Торете с комплексен NPK (азот, фосфор, калий) веднъж на всеки сезон – пролет, лято, есен, като в периода на усилената вегетация (май-август) използвайте и 3кг/100 кв.м. амониева силитра веднъж на 3 седмици.

102 6. Първата коситба на новозасятата трева се прави на по-голяма височина на тревата 6-8 см. През активния вегетационен сезон косете на височина 2-3 см. ежеседмично, за сгъстяване на тревата, преди зазимяване оставете тревата на височина 5-6 см. Валирайте ежемесечно след косене за да заравните добре терена, като ако е необходимо преди това грапете (почиствайте мъртвата изсъхнала трева) и аерирайте, по-тежките глинести почви.

7. Поливайте редовно, леко, повърхностно рано сутрин и вечер, 122особено през сухите периоди.

8. При поява на жълти петна, мъхове и прекалено плевели се консултирайте със специалист и използвайте селективни хербициди и препарати, в комбинация с грапене, аериране и вертикулиране.

131Чимове

Като алтернатива за постигане на бърз ефект могат да се използват чимове – изрязани ивици трева с дебелина 6-7 см. и вариращи размери, които се нареждат върху много добре подравнен и почистен терен с 1-2 см. пясък за дренаж, в права линия, по наклона на терена.
151

Фугите се изравняват с гребло, допълват се със смес от почва и пясък за по-бързо съединяване. Уплътняват се с дървена трамбовка и се поливат редовно.

Източник: www.mr-bricolage.bg

Аранжиране на цветя

Запазено под (Интересно, Направи си сам) by Admin on 30-03-2009

Тагове : ,

aranjrovkaВъв всяка цветна aранжировка следва да има баланс на форма, цвят и използвани материали, независимо от повода - ежедневен или празничен.

Структуриращи материали - Те определят формата, височината и диаметъра на композицията. Използват се главно високи, тънки, във формата на линия цветя - гладиоли, стрелиция,  делфиниум и т.н.
Водещи материали - Включени в композицията след структуриращите материали, тези цветя (кремове, ириси, карамфили, божури , антуриуми, рози, астри и т.н. ) формират обема на композицията. Често едно и също растение може да попада в повече от една група материали - например антуриумът с оригиналната си форма може да определя и целият стил и линия на аранжировката и така да стане структуриращ елемент.

Второстепенни материали - Това са обикновено по - дребноцъфтящи растения, които добре се комбинират с водещите. Целта им е да бъдат фон, на който да изпъкват качествата на водещите цветя.
Материали за пълнеж - Те изпълват пространството между водещите и второстепенните растения в аранжировката (папрат, гипсофила и т.н.).

За акцент се използват цветя в ярък контрастен цвят или причудлива форма, декоративни фигурки като пеперуди, малки птички, панделки и специални материали ( пълзящи растения, цъфтящи на гроздове , мъхове, изсушени бобови растения заради интересните им шушулки и др.). Те създават допълнително настроение  и акцент на композицията.

Източник: www.zadoma.com

10 златни правила

Запазено под (Градини, Интересно, Техника) by Admin on 27-03-2009

Тагове : , ,

161. Ниски на фона на високите
При оформянето на нов участък най-добре е да започнете със засаждането на високите растения, които могат да послужат за фон на по-ниските видове. Например живата ограда от бамбук или декоративни сливи е превъзходен вариант за “рамка” за засадените отпред растения с по-малка големина.

2. Цветният кръг
Изборът на цветове е, разбира се, свързан с вашия личен вкус. Но ако не ви идва вдъхновение, можете да си помогнете с т.нар. цветен кръг. Този инструмент ще ви е полезен, за да избегнете досадните грешки при съставянето на цветните комбинации. Освен това той ще ви даде добри идеи, като ви покаже какви цветове могат да си “сътрудничат” и какви не.

3. Фокусните точки
Използвайки растенията при създаването на фокусни точки в градината, трябва да се стараете да избягвате възможните стълкновения с други елементи от композицията. С други думи, избирайте едно от двете: или елитни екземпляри в центъра на моравата, или висока колона от ели в отдалеченото ъгълче на градината. Главното е да не прекалявате, тъй като допълнителният акцент може да отслаби впечатлението от композицията като цяло.

4. Всички признаци на сезона
Когато сезоните се отличават, има възможност през годината да се наслаждавате на сменящата се цветова гама на растенията. Не се лишавайте от удоволствието обаче да отидете в градинския център и да снабдите градината си от вечнозелените растения, които ще съхранят вида си през цялата година. Ако комбинирате вечнозелените видове с листопадни, можете да направите участъка си по-разнообразен и да го дарите не само с различни краски, но и с форми на листа, клонки и др.

5. Срещу тенденциите28
Растенията в градинските центрове се обединяват по определен признак. Това не означава обаче, че и при разсаждането им градината си трябва да спазвате тази класификация. Така например растенията за алпинеума могат да се засадят в големи пукнатини във вътрешната част на градината. Плодните дръвчета можете да настаните зад цветните бордюри или пък да ги оставите да се ширят пред къщата ви, създавайки графични образи.

6. Само най-доброто
Внимателно оглеждайте растенията, които сте харесали в магазина. Изберете най-силните и здрави екземпляри от всички, които ви се предлагат, не взимайте тези, които имат някакви признаци на заболявания или някакви повреди. Уверете се, че етикетът на растението съдържа ясна и лесна за прочитане информация. Ако растението не ви внушава доверие, то тогава си вземете друго.

7. Плюс вигвам
Катерещите се растения по изумителен начин облагородяват невзрачните стени или огради. Използвайте опори за такива растения във формата на вигвам. Така можете да добавите вертикални акценти в цветните бордюри или да украсите старите плодови дръвчета с тях.

8. Преимуществата на планирането
Преди да купите и засадите някое харесало ви се растение, се поинтересувайте какви размери ще достигне то, когато се развие напълно. Иначе могат да възникнат неприятности: засаденото растение, което за известно време украсява градината, да се превърне след няколко години в гигантски екземпляр и да засенчи другите растения. Така ще се промени вида на цялата композиция.

369. Правилната почва
Важен е изборът не само на растенията, но и на подходящите за тяхното развитие условия. Например съседството на азалиите и рододендроните може да ви изглежда привлекателно, но те могат да загинат, ако почвата е прекалено варовита.
Или ако засадите гунерата на суха почва, то тя непременно  ще пострада – ще забави развитието си, а листата й ще станат по-дребни.
Растенията, които ви харесват, трябва да бъдат устойчиви. Ако искате те да ви даряват със своя чар дълги години, то трябва да им отделяте нужното време.

10. Формата
Различните форми могат да се съчетаят хармонично или пък да се използват за създаване на контрасти. Например внимателно формираната с ножица корона на чимшира във вид на купол може изразително да се контрастира с архитектурната форма на агавето и да изглежда хармонично с меките рисунъци на млечката.

Източник: Вестник за градината

Тагове