Турта/ Tagetes

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 31-08-2009

Тагове : , , , ,

292149274_2ce31bc16fТуртата е едно от най-популярните цветни растения. Ярките багри на нейните съцветия дават възможност то да се използва широко за създаване на многобагрени петна в тревни площи, за засаждане в постоянни и преносими цветарници. Ниско растящите сортове са подходящи за бордюри, лехи, по-големи масиви и цветни килими. Ниските и средни сортове са прекрасни за украса на балкони, тераси, прозорци. Високите сортове, с дълги и прави цветоноси, се използват за отрязан цвят. Те издържат във ваза от 8 до 15 дни и са много ефектни. Напоследък и в нашата страна широко се използват ниски сортове, отгледани в оранжерии, в саксии, за украса в зимни градини рано напролет или късно през есента. Навсякъде цветовете внасят неповторима красота от багри.

Всички части на растението съдържат етерично масло и издават специфична миризма. Някои сортове от теснолистната турта отдавна са използвани в парфюмерийната и хранителната промишленост.

В това растение се съдържат и някои антисептични вещества, които се използват в медицината. Засадени в близост до зеленчукови растения, не допускат приближаване до тях на много вредители.

В някои страни на Централна Америка това растение е свързано и до сега се свързва с редица тайнствени ритуали. А в Индия гирлянди от съцветията на турти се поднасят на високопоставени лица и гости.

Непретенциозно към климатичните фактори, но се бои от студа
Туртата (Tagetes) е едногодишно тревисто растение, което принадлежи към семейството Астрови (Asteraceae), а родът включва около 30 вида.

Произходът на прекрасното цвете е от Централна Америка и преди всичко Мексико. То е бързорастящо, топлолюбиво, сухоустойчиво и непретенциозно към почвените фактори. Добре реагира на открити, слънчеви места, но не му пречи да се развива, расте и цъфти обилно и при лека сянка.

За растежа и развитието му са подходящи различни видове почви, но най-добри са плодородните, глинесто-песъчливи, по-леки, но богати на хранителни вещества с достатъчно влага, особено в първата половина на лятото. Растението е чувствително на ниски температури - минус 1 градус за младите, до минус 3 за по-възрастните растения са фатални.

С разсад цъфти по-раноuntitled1
Туртата се размножава чрез семена. Ако предварително си произведем разсад, цветето ще започне да цъфти по-рано и до късна есен ще ни радват неговите цветове. Сеитбата се извършва в края на февруари - до средата на март в закрити помещения. При температура на почвата 25 градуса семената поникват за 4-5 дни. Във фаза втори същински лист растенията се пикират на разстояние 4-5 см. Ако семената се засяват по-нарядко и на редове,  може да не се пикира. На постоянно място туртите се изнасят и засаждат в началото на май, когато е преминала опасността от слани. Разстоянието на засаждане е 25-35 см за високите сортове, 15-20 см - за средните и 10-15 см за ниските.

Туртата може да се засява и директно, но това трябва да става след преминаване опасността от слани. Грижите по време на вегетацията се състоят в редовно поливане, почистване от плевели, подхранване (не понася пресен оборски тор). Кореновата система е обилна, силно разклоняваща се, проникваща дълбоко в почвата, с висока усвояваща способност на хранителни вещества и бързо възстановяване при механически повреди. Така те понасят пресаждане дори и във фаза на цъфтеж.

Туртата е устойчива на болести и неприятели. Отделящите се от листата фитонциди tagetes-tenuifolia-pumila-starfire-000012отблъскват насекомите и вредителите, дори и тези които проникват в почвата. Това я прави отличен предшественик за гладиолите, лалетата, астрите и др. цветни култури.

Има създадени стотици сортове турти (директни и F1 хибриди), с най-различна форма и багра на цветовете и съцветието (кошничката) в зависимост от предназначението им в практиката.

Най-широко разпространение са намерили три вида:
- Tagetes erecta, syn T. major с разклонено стъбло на височина до 1 м. Листата са сложни, назъбени, последователно поставени. Кошничките са едри, кичести, жълти или оранжево-жълти.
- T. patula, syn T. corymbosa с изправени, разклонени стъбла, високи (35-40 см), средни (20-30 см) и ниски (15-20 см). Съцветието може да бъде хризантемовидно, скабиозовидно, карамфиловидно, некичесто, с размери до 8 см. Баграта на цветовете е най-разнообразна. На един храст могат да се образуват от 100 до 200 съцветия.
- Тънколистен Tagetes tenuifohia, syn T. sigmata. Има компактен храст до 30 см височина, с тънки стъбла, дребни, разсечени листа. Съцветията са дребни (2-3 см), некичести, различно обагрени до 400 броя на едно растение.

Източник: www.gradinata.bg

Да отгледаме декоративни рози в саксия

Запазено под (Градини, Интересно, Растения/ Видове стайни растения, Стайни растения) by Admin on 28-08-2009

Тагове : , , , , , ,

1-1Декоративните рози са едни от най-красивите и с малко труд отглеждани цветя. За разлика от сезонните цветя, розата цъфти през цялото лято до късна есен. Тяхното предимство, е че успешно могат да се отглеждат на постоянно място както в градината, така и в съдове – саксии или сандъчета, като при добра грижа растат повече от 20 години. Разположени на балкони и прозорци, розите създават красота, свежест и усещане за близост с природата. При тях са ценни както красивите цветове с разнообразни багри, тaка и силният приятен аромат.

Съдовеtе за отглеждане на рози са различни по форма, големина и материал, от който са направени. Изборът на съда трябва да бъде съобразен с изискванията на растението и типа на неговата коренова система. Подходящи за розите са саксии или сандъчета с дълбочина поне 35-40 см. Може да се използват и бетонови корита, които се поставят неподвижно около къщата. Мястото, където ще се поставят съдовете с рози трябва да бъде добре огрявано от слънцето. За предпочитане е съдовете, предназначени за отглеждане на рози , да се боядисват отвън за да се намали силното им загряване от слънцето, което се отразява неблагоприятно върху корените на растенията. Ограниченият обем на съдовете, както и силното слънце бързо изсушават почвата. Това налага да се поддържа водният режим на почвата с по-чести поливки. Без поддържане на нормална влажност в почвата е невъзможно да се осигури многократен цъфтеж през целия вегетационен период. Върху отворите на дъното на съда се поставят едри камъчета или друг вид дренаж за оттичане на излишната вода. Важно условие за отглеждането на розите в съдове е подготовката на почвата, която ще се поставя в съдовете. Тя трябва да бъде лека, пореста, обогатена с угнил оборски тор.

При избор на съдове трябва да се знаят свойствата на материала, от който са направени те, за да се вземат адекватни мерки при отглеждане на розите в тях. Дървените съдове - бурета, сандъчета имат лоша топлопроводимост, и поради това корените не страдат от резки температурни колебания. Каменните съдове - корита, вази се влияят от температурата, като сравнително лесно се нагряват и охлаждат. Керамичните съдове, когато са без глазура пропускат въздуха до корените и улесняват дишането им. Пластмасовите съдове са удобни, леки, трайни и евтини. В тях почвеният субстрат изсъхва по-бавно но и те бързо се нагряват от слънцето. При отглеждане на розите в съдове трябва та се има в предвид факта, че тези растения са студоустойчиви и могат да останат навън през зимата без да измръзнат. По рискови за тях са горещите летни дни, когато при прекомерно нагряване на съда, в който са засадени е възможно “опичане” на корените и неблагоприятни последици за растението. Това налага засенчване на съдовете и редовно поливане.

Източник:  www.zeleno.bg

Цветя в банята

Запазено под (Интересно) by Admin on 27-08-2009

Тагове : , ,

cvetqЦветя в банята? Защо не! Красив букет, композиция от саксийни растения или стъклен съд, пълен с ароматни цветчета, ще превърнат вашата баня в тропически рай.

Какво трябва да знаете, ако решите да поставите цветя в банята?

Интериорът на банята в днешно време е не по-малко важен от интериора на другите стаи от дома ви. Ако искате да създадете настроение, да освежите познатата обстановка и да постигнете атрактивно оформление в банята, обмислете поставянето на няколко растения в нея. Повечето хора не я възприемат като идеалното място за отглеждане на цветя заради недостатъчната естествена светлина и голямата влажност. Но това не винаги е пречка.

Банята е едно от помещенията, които най-много се нуждаят от мекотата и зеленината на растенията, за да се неутрализират строгите очертания на повърхностите.
Точно, защото в банята е топло и влажно, най-подходящи са красивите влаголюбиви сортове от тропическите краища на света. Необходимо е обаче да има поне малко достъп на естествена светлина до тях.

Ако имате малка баня, неотоплявана през зимата и с едно-единствено прозорче, изберете  издръжливи листнодекоративни растения като филадендрон сканденс, цисус антарктика или сциндапсус ауреус. Цисусът е известен още като „лоза за апартаменти“. Тази лиана вирее най-добре при температура от 10 градуса и силна влажност.

Непретенциозни листни растения като драцена, аспидистра или аспарагус също са удачен избор за банята. Можете да ги поставите на прозореца или пред огледалото, където до тях ще достига достатъчно светлина.

В случай, че пространството в банята ви е ограничено, се насочете към неголеми цъфтящи растения като сенполия и каланхое. Те са сезонни цветя, така че ще можете да им се радвате само няколко седмици. Поставете ги на отделен плот, на рафта пред огледалото или в кашпи. Високите полици пък може да разкрасите с висящи растения като бръшлян или висящ филадендрон.

Ако банята ви е обширна с голям прозорец, изборът на цветя е по-богат. В този случай ще имате уникалната възможност да създадете подобие на джунгла или просто малка китна градина. Едри растения като палми, папрати, нефролепис и фикус бенжамина ще  променят банята ви изцяло.

Голямата, богатоосветена баня с постоянно отопление е идеалното помещение за пъстрообагрените екзотични растения антуриум, калатея, каладиум, маранта, цимбидиум.  При поливането на тези растения използвайте мека и хладка вода и внимавайте до тях да не достига пряка слънчева светлина. При избора на каладиум за банята ви, не се стряскайте, ако започне да вехне. На есен листата умират и растението се събужда отново напролет.

Със своето изящество тези растения ще предадат елегантен завършек на банята ви. Орхидеята пък е едно по-нестандартно цвете за това помещение, но при достатъчно светлина, тя ще получи идеална среда за живот.

Какво трябва да знаем за отглеждането на цветя в банята?
•  Не слагайте саксии и вази с цветя по етажерки, които са тесни и хлъзгави.
•  Ориентирайте се към нечупливи съдове за цветя (пластмасови или метални саксии и вази, плетени кошници).
•  Разполагайте растенията така, че да не ги пръскате с вода. Старайте се върху тях да не попадат препарати като дезодоранти или лак за коса. Ако все пак се случи това, веднага избършете листата с влажна кърпа или ги измийте под течаща вода.
•  Избягвайте поставянето на цветя около ваната. Там те ще бъдат почти постоянно мокри и недобре осветени.
•  При възможност, поставяйте цъфтящите растения на перваза на прозореца, за да получават достатъчно светлина.
•  Избърсвайте листата веднъж седмично.
•  Редовно завъртайте растенията, за да може да бъдат огрявани от всички страни.
•  Ако банята не се използва често, е необходимо да пръскате цветята в нея  поне веднъж седмично.

Източник: www.rozali.com

Био градинарство у дома

Запазено под (Градини, Интересно) by Admin on 26-08-2009

Тагове : , ,

1_surroundings-waterfall-2Можете да отгледате своите стайни цветя без всякакви изкуствени торове и пестициди. Био градинарството е насочено към всяка една фаза в развитието на растението и към всеки един фактор, който може да повлияе на здравето на растението - вода, слънце, климат, вредители.

В био градинарството са забранени изкуствените торове и пестициди.

Един от най - лесните начини за приложение на био градинарството у дома е отглеждането на зелени подправки за кулинарни цели, за освежаване на въздуха в помещенията или с лечебна цел за чайове и мазила.

Зелените подправки (босилек, риган, розмарин и т.н.) виреят най - успешно в добре отцеждаща се почва и затова за тях е подходяща почвена смес за кактуси. Те имат нужда поне от 4 - 5 часа слънчева светлина на ден и затова най - подходящото място, където да поставите саксията или сандъчето е южен прозорец. През зимата евентуално трябва да осигурите допълнителна изкуствена светлина, примерно от флуорисцентна лампа, около 10 часа на ден.
Често преглеждайте вашите подправки за следи от вредители. Ако забележите такива, отстранете засегнатите участъци от растението и го измийте обилно на течаща вода, след което напръскайте със сапунен разтвор.

Био торове
Био продуктите за подхранване на стайните растения често не миришат и не изглеждат 2_garden_041добре, но са произведени без химикали и имат поразителен ефект върху растенията.
Рибната тор е течност, произведена от парчета морска риба. Смесва се с вода, според инструкциите на опаковката и се използва за поливане. Лошата миризма изчезва веднага, след като почвата изсъхне.
Костното брашно (произвежда се при месопреработката) също е био средство за подхранване на стайните растения. Този прах просто се посипва регулярно върху повърхността на почвата в саксиите и сандъчетата.

Био пестициди
Основното правило в био градинарството е, да се наблюдават внимателно растенията, за да се открият евентуални проблеми (нежелани вредители) още в зародиш.
За да държите настрана летящите насекоми, вариант е да палите през известно време свещи с цитрусов аромат в помещението.

За пълзящите насекоми ефикасно средство е разтвор на 1 ч.л. течен сапун в 250 мл. вода, с който пръскате редовно растенията и включително долната част на листата.

Био градинарството е приятно занимание,  добро и за вашите цветя и за околната среда.

Източник: www.zadoma.com

Ароматното мушкато е полезно и в кухнята

Запазено под (Балконски растения, Интересно, Растения/ Видове балконски растения) by Admin on 25-08-2009

Тагове : , , , ,

1004331044Нито едно стайно растение не може да се похвали с такъв разнообразен аромат, какъвто притежава южноафриканското ароматно мушкато. Струва си да потъркате с пръсти листата му и веднага ще усетите силния аромат на ананас или ябълка, портокал или лимон, мента или джинджифил. Благодарение на това забележително свойство южноафриканското ароматно мушкато се използва много в кулинарията, за приготвянето на желета, пудинги, чай или сладкиши.

Ароматното мушкато винаги се чувства добре на осветено слънчево място на балкона или терасата.  То бързо се разраства, не се нуждае от специални грижи, може дълго време да преживее без вода.
Прекалено дългите стебла на растенията трябва да се съкратят през лятото. През зимата саксиите се поставят на прохладно място, където температурата не пада под нула градуса. През пролетта, когато преминат опасностите от измръзване, можете да изнесете съдовете с растенията отново на терасата.

Източник: Цветята и градината

Тагове