Аукуба/ Aucuba

Запазено под (Градини, Растения/ Видове, Растения/ Видове стайни растения, Стайни растения) by Admin on 28-09-2009

Тагове : , , ,

aucudaОписание: Растението произхожда от Япония и в някои страни го наричат  “Японско дафиново дърво”. Листата са му разположени едно срещу друго по двойки, като в краищата са назъбени. На цвят са зелени със жълти петна. Цъфти от март-април месец.
Грижи: През лятото се полива обилно, а през зимата - по-малко. През зимата обича да е на хладно, но минималната температура да е 7 - 8 градуса. Често пръскайте листата на Аукубата, особено през зимата. Вирее в глинеста градинска пръст. През лятото растението се тори на всеки 14 дни.
Място: В стайни условия може да достигне 1,5 м височина, но ако искате да ограничите растежа, подкастряйте растението напролет. Аукубата обича светлината, но през лятото да се пази от преки слънчеви лъчи. Също така е много подходящо за сенчесто място, което не се отоплява през зимата.

Размножаване: Аукубата се размножава чрез потопени резници във вода или насадени направо в пръст, покрити с полиетилен. Вкореняване трябва да протича при 20-22*C.
Съвет на градинаря: Отрязването на върховете на издънките при младите растения ги прави по-кичести и гъсти.

Източник:  www.zadoma.com

Как ни влияят растенията у дома – II част

Запазено под (Интересно, Стайни растения) by Admin on 25-09-2009

Тагове : , , , , , ,

codiaeumКротон (Codiaeum variegatum) – това красиво растение демонстрира богатство от форми и окраски на листата. Цветната му палитра обхваща жълтото, оранжевото, зеленото до пурпурното и почти черното. Има и видове с листа на точки, петна или линии. Това обичано и разпространено саксийно растение лесно хвърля листата си, ако не получи правилните грижи.
Родината му е Югоизточна Азия. Растението се нуждае през цялата година от влажно, топло и много светло място, но през лятото трябва да е защитено от слънчевите лъчи. Полива се редовно с вода, която е мека и се опръсква. Избягвайте въздушните течения. През зимата поливайте с по-малко вода. Не допускайте да остава вода в подложката. Кротонът може да мотивира безинициативните хора. Той дава и импулси, които не ни оставят да захвърлим работата си насред пътя. Повишава настойчивостта, помага да получим признание и затова е подходящо растение за работното място. Има много силен поток от енергия, който се движи като вихър от центъра на растението към края на листата му.

Дървото на живота (Crassula arborescens) – това саксийно растение може да crassula_arborescensдостигне височина от 1 метър. То има дебел ствол и разклонена корона. Листата са яйцевидни, сиво-зелени с бял налеп. Розовите цветове се появяват рядко.
Родината на дървото на живота е Южна Африка. Това непретенциозно растение трябва да се разполага на светло и слънчево място, през лятото то може да стои навън, но скрито от дъжда, в този период от време поливайте умерено.
Дървото на живота способства за доброто настроение, помага на затворените хора да разкрият себе си. Китайското учение Фън Шуй смята това растение за притежател на добра енергия. Ако го поставите редом с портокалово дърво и цъфтяща хризантема, то финансовото Ви положение ще се подобри.
Енергията на дървото на живота е спираловидна и се разпространява около листата му.

Източник: Вестник за градината

Най-разпространените болести и неприятели по розите

Запазено под (Градини) by Admin on 23-09-2009

Тагове : , , ,

11БОЛЕСТИ
Брашнеста мана - една от най-разпространените болести по розата. Напада младите части на растението /листа, клонки и цветни пъпки/, които се покриват със сивобял брашнест налеп. При повишена влажност на въздуха постепенно петната обхващат целите листа. Нападнатите органи закърняват и спират развитието си. Чувствителността на сортовете рози е много различна. Сортовете с гланцирани кожести листа са по-малко податливи на нападение, отколкото с матови по-меки листа. Борба – пръскане на нападнатите растения с разтвор от подходящи фунгициди: ТОПОАЗ 100ЕК, ТОПСИН М 70ВП, ШАВИТ 25ЕК, ИМПАКТ 25 СК, ФАЛКОН 460ЕК.

Ръжда – гъбата напада всички надземни части на растението, като предизвиква прегаряне и окапване на листата, деформация и изсъхване на младите леторасти и цветни бутони. Първоначално по листата са светложълти или светлооранжеви, закръглени петна. По-късно, предимно по долната страна на листата се оформят многобройни оранжево или ръждиво оцветени точковидни петна, които се разпукват и от тях излизат прахообразни спори на гъбата. Заразените растения изостават в развитието си и имат влошен декоративен вид. Борба – по-ранно откриване на болестта с единични петна, листата със симптоми може да се откъснат и изхвърлят. При по-силно нападение се налага да се направят поне 2 последователни пръскания с разтвор на някой от фунгицидите : ШАВИТ 25ЕК, ИМПАКТ 25 СК, ТОПОАЗ 100ЕК или ФАЛКОН 460ЕК

Черни листни петна – От болестта страдат розите отглеждани на открито. По горната 24повърхност на листата се се явяват черни кръгли или неправилни по форма петна, в резултат на което листата окапват още през първата половина на лятото. Растенията не асимилират нормално, спират растежа и не цъфтят. Борба - провежда се предпазно пръскане преди вегетацията. След развитието на листната маса растенията се третират още три пъти през 12-15 дни с разтвор на фунгицидите: ИМПАКТ 25 СК, ФАЛКОН 460ЕК или ФОЛИКУР 250ЕВ.

НЕПРИЯТЕЛИ
Зелена листна въшка - най-широко разпространеният неприятел по розите. Това са дребни зелени насекоми, които нападат върховете на растящите леторасти. Те се хранят като смучат сок от младите листенца и цветни пъпки, като покриват изцяло нападнатите органи. Листата се завиват, а леторастите спират развитието си. Растенията отслабват, повредените части се деформират, пожълтяват, а цветните бутони не се разтварят. Растенията губят декоративността си. Голямата опасност от листните въшки се дължи не само на пораженията, които те нанасят на декоративните растения, но и на обстоятелството, че те пренасят много вирусни болести. Борбата с тези неприятели трябва да се води навреме, поради вредността им. Има различни инсектициди с добър ефект. Необходимо е да се провеждат поне 2-3 пръскания като препаратите се редуват, за да не се създава устойчивост на популациите. Ефективни са инсектицидите : МОСПИЛАН 20СП, ВАЗТАК 10ЕК, ЛАНТАН 90ВСП, КАРАТЕ 2.5ЕК, ЛИРОСЕКТ 2ЕК и ТАЛСТАР 10ЕК – инсекто-акарицид.

Акари - Паяжинообразуващите акари обикновено нападат и се развиват върху долната 32страна на листата, дръжките, пъпките и цветовете. Вредят като смучат клетъчния сок от млатите по-сочни части на растението. В резултат от повредите нападнатите части увяхват, свиват се, деформират се и по-късно окапват. Борбaта е ефективна при наблюдение на растенията за навременно откриване на нападението. Пръскане с химически препарати (акарициди). Подходящи препарати с добър ефект са: ТАЛСТАР 10ЕК, ЛИРОСЕКТ 2ЕК, НИМАЗАЛ, МИТАК 20ЕК, ПИРАНИКА 20ВП. Трябва да се пръска неколкократно, като е желателно препаратите да се сменят. За съжаление при честа употреба на едни и същи растителнозащитни препарати се стига до селективна резистентност на раси от акари.

Цветен дръшкопробивач – Това е малко бръмбърче с основен черен цвят и твърди червени криле. Вредят възрастните насекоми и ларвите. Среща се по всички видове рози. Женските индивиди снасят яйцата си в основата на цветната пъпка, след което прегризват цветната дръжка и пъпката пада. Борба - при поява на бръмбара растенията се пръскат с БИ 58 или други тиофосфорни препарати.

Източник:  www.zeleno.bg

Еониум/ Aeonium arboreum

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 18-09-2009

Тагове : ,

aeonium-arboreum1РАЗДЕЛ: Cукулентни
СЕМЕЙСТВО: Дебелецови/ Crassulaceae

Описание: Еониумът (Aeonium arboreum) е необичаен сукулент от марокански произход, храст с голи стъбла увенчани с пищни розетки от месести листа, които при сорта A. atropurpureum са пурпурни до черни. Цъфти през пролетта с жълти цветове, но за съжаление след това цялото растение залинява, както при повечето представители на семейство Дебелецови. За да го запазите, може да вкорените няколко розетки.
Грижи: През лятото еониумът се чувства отлично навън, на топло слънчево място. Поливайте го след като почвата изсъхне. Възрастните растения торете веднъж месечно.

През зимата издържа до 10 С, при съответно намалено поливане. Най-добре поливайте едва когато листата позавехнат.

Преди новия растежен сезон пресадете градинска пръст с пясък и перлит.
При нападение на паразити, прибягвайте до инсектициди само ако биологичните мерки не помогнат, защото всички Дебелецови реагират твърде зле на някои химикали.

Източник:  www.zadoma.com

Калцеолария/ Дамска пантофка

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 17-09-2009

Тагове : , , ,

1_calceolaria_5131Към този род принадлежат над 300 многогодишни и едногодишни вида, разделени в две групи - тревисти и храстовидни.
Цъфти: Oт май до септември
Светлина: От полусенчесто до светло място, което да бъде защитено от дъжд.
Размножаване: Чрез семена и резници.
Чрез семена, които са много дребни. Те се засяват през май и юни в леко песъчлива почвена смес, без да се посипват. Терината се покрива със стъкло, а върху него се поставя хартия. Почвата се навлажнява с пулверизатор или терината се поставя в по-голям съд с вода. Семената поникват след около 12 дни. Когато се покажат пониците, стъклото и хартията се отстраняват.

Растенията се пикират два пъти: на 15-дневна и на 45-дневна възраст.
През септември - октомври растенията се засаждат в саксии с диаметър 7 - 8 см.
През януари - март растенията заедно с почвата около техните корени се преместват в по-големи саксии с диаметър 11-12см. Преди това те се пълнят с почвена смес от равни части листовка, чимова почва и пясък.
През пролетта, при затопляне на времето до температура около 16° С, растенията започват бързо да се развиват и се показва съцветието.

Температура: През лятото калцеоларията се развива при прохладен и влажен въздух. При температура над 20° С тя загубва декоративните си качества.
През зимата пък на растенията трябва да се осигури светлина и температура на въздуха в помещението 4 - 6° С.

Торене, поливане: Калцеоларията не понася пресен оборски тор, дъжд, вятър, горещ 2_calceolaria2сух въздух и силно слънце.
През лятото е добре саксиите да се изнасят на балкона или в градината, но да се избира полусенчесто място.
Както през зимата, така и през лятото калцеоларията изисква умерена влажност на почвата.

Презимуване: Растенията зимуват при температура 4 – 6 ° С, като се поставят по-близо да прозорците. След като прецъфти, растението трябва да се отреже ниско и да се отгледа като 2-годишно.
В стаи с централно отопление калцеоларията не е много трайна. При по висока температура се нападат силно от листни въшки.

Вредители:
Листни въшки, бели мухи, акари.
Съвети:
• Подходящо място за саксиите с цветето са източните, западните или северните прозорци, които често се отварят.
• Редовно трябва да се отстраняват прецъфтелите цветове, за да се осигури по-нататъшен цъфтеж на цветето.
• Растението, внесено в стайни помещения, не е много трайно, защото изисква висока влажност на въздуха (85%) и сравнително ниска температура (14-15° С), които при стайна обстановка трудно се осигуряват.

Източник:  www.rozali.com

Тагове