Далиите - съхранение през зимата

Запазено под (Градини, Интересно) by Admin on 30-10-2009

Тагове : , , ,

dahlia1Гергините са топлолюбиви растения и макар, че ни радват през есента, за те не понясат ниските температури и искат специални грижи, ако искаме да се запазят и през следващата година.

Есента, когато започнат студовете и сланите и листата на гергините почернеят, стъблата се отрязват на височина 7-8 см над земята и грудките се изваждат внимателно с желязна вила. Това се прави по-далеч от корените, за да не се наранят. Грудките се оставят да се изсушат на въздух, очистват се от пръстта, измиват се с вода и се подсушават. Добре е да се дезинфекцират с фунгицит против гъбни заболявания. Клубените се поставят в сандъче с пясък. Посипва се отгоре градинска земя и пясък и се съхраняват до пролетта в незамръзваща маза при температура 3-5 градуса. Помещението не бива да е много влажно. Шийките на грудките да стърчат отгоре свободни. Ако не разполагате с такова място, може да наредите посадъчния материал в сух торф, като торфеният слой отгоре е с дебелина около 20 см.

Източник: www.gradinata.bg

Презимуване на цветята в сандъчета

Запазено под (Балконски растения, Градини, Грижи при балконските растения) by Admin on 29-10-2009

Тагове : , , , ,

sanduk-za-cvetiaИзберете контейнер, който не замръзва. Той трябва да е направен от фибростъкло, олово, желязо, дебела пластмаса или камък и задължително да има дупки за отцеждане на излишната вода. Тези от керамика се пукат от ниските температури.

Използвайте качествена почвена смес. Тя трябва да е добре отцеждаща се.
Спрете да подхранвате цветята още в началото на есента - около 6  - 8 седмици преди първите студове.

Това ще предотврати новия растеж на растенията, който няма да преодолее зимата.

Възстановете подхранването през пролетта.

Поливайте умерено растенията, докато почвата не замръзне. След този момент цветята не могат да абсорбират никаква вода. Задължително нанесете препарат против плевели в началото на сезона, за да предотвратите появата на зимни плевели.

Пресаждайте растенията в сандъчетата на всеки 2 - 3 години.
Подходящи видове за сандъчета, издръжливи на по-ниски температури са: хойхера, бергения, японски пиерис, юка “Златен меч” и др.

Източник: www.zadoma.com

www.rilavan.com

Непревземаема ограда с пиракантата

Запазено под (Градини, Интересно, Огради, Растения/ Видове) by Admin on 28-10-2009

Тагове : , , ,

pyracanthaПираканта кокцинеа (Pyracantha coccinea) е предпочитан и много търсен вечнозелен храст. Издръжлив е на плитки и скални почви. Той е сухоустойчив и мразоустойчив. Летните високи температури не го увреждат. През зимата издържа минусови температури до -20°С. Расте на плитки и бедни почви. У нас се среща в Странджа планина по сухите й каменисти склонове. В Средиземноморските области расте на воля.

Наситенозелените му удължени, назъбени листа с елипсовидна форма не опадват, а бодливите клони го правят много търсен за жива ограда. Лесно се поддава на формиране с ножица и когато расте в групи е непревземаема преграда отвън. Ако сме подминавали цъфтящите в бледорозово и жълто цветове, събрани в щитчета през май и юни с безразличие, сега не можем да откъснем погледа си през септември и октомври от златистооранжевите и карминеночервените сочни зърнести плодове, които красят храста до падането на честите слани, от които помръква. Ако почвата в градината е плитка и бедна, без колебание ще си набавим храста пираканта кокцинеа. Семена можем да съберем и сами. След като се изчистят от месестата част семената се сеят в подготвени лехи още през есента, когато завалят дъждовете. Сеят се плитко, защото са дребни. Най-подходящото време за това са октомври и ноември, преди да е замръзнала земята.

Източник: www.gradinata.bg

Фактори влияещи върху растежа и развитието на растенията

Запазено под (Градини, Интересно, Проблеми) by Admin on 27-10-2009

Тагове : , , , ,

flowersЗа растежа си растенията се нуждаят от условия, които спомагат за натрупване на органични вещества.
Растежът на растенията зависи много от светлината. Колкото тя е по-интензивна, толкова растенията остават по-ниски. През нощните часове, при понижена температура растенията растат по-бързо, отколкото през деня.

Растежът на растенията зависи и от температурата в границите от 0 до 350С. За ускоряването му в ранните фази на развитие се поддържа по-висока температура.
Растежът на растенията зависи до голяма степен и от осигуреността им с вода. За да се задържи растежът, често се прибягва до засушаване на почвата.

Наличността на необходимите хранителни елементи в почвата допринася за бързия и правилен растеж. Понякога любителите-цветари в желанието си да създадат най-добри хранителни условия на растенията прекаляват с торенето. Торенето с големи количества оборски тор предизвиква силно вегетативно развитие и в някои случаи забавяне или отсъствие на цъфтежа. Подхранването в края на лятото с фосфорни и калиеви торове подпомага узряването на леторастите, което е важно условие за по-доброто им зимуване.

Освен външните има и вътрешни фактори, които влияят върху растежа. При орязване на леторастите в растенията настъпва преразпределяне на пластичните вещества, стимулаторите на растежа, витамините и пр. В резултат на това настъпва силен растеж не само в растящите, но и в спящите пъпки. Чрез съкращаване на някои силно растящи леторасти се постига разклоняване и красиво оформяне на короната.

Някои химични вещества стимулират растежа на растенията. За да се ускори развитието на корените и леторастите, при редица цветни култури се използват ауксин, хетероауксин, гиберелин и др. За по-бързото вкореняване на резниците и поникване на семената към растежните стимулатори се прибавят и витамини.
Под развитие на растението се разбират онези последователни качествени изменения, които протичат от засяването на семената до образуването на нови семена – т.е. растението преминава определени стадии на развитие. За да преминат даден стадий, растенията предявяват определени изисквания към външната среда. По отношение на топлината едногодишните растения в началния период на своя растеж, а многогодишните в началото на вегетацията изискват по-ниски температури, отколкото по-късно.

За ускореното или забавеното развитие на растенията влияят температурата, влажност, светлината, почвеното хранене, въздействието с растежните вещества и др.

Източник: www.zeleno.bg

Цвете във всяка стая у дома

Запазено под (Интересно, Стайни растения) by Admin on 26-10-2009

Тагове : , , ,

0705home_formoverflower01Какви стайни цветя да изберете, зависи от мястото, което имате у дома, колко време можете да отделите за отглеждането им  и от вашите собствени предпочитания. Когато купувате първото си стайно цвете, изберете някое, което е наистина лесно за отглеждане.

Цветя за банята
Понякога банята е най-доброто място за отглеждане на стайни цветя. Ако банята има прозорец, това топло и влажно помещение осигурява оптимални условия за повечето тропически растения като антуриум и каладиум. Ако в банята няма естествена светлина, трябва да осигурите изкуствена такава. За банята са подходящи африканска теменужка, каладиум, антуриум, сцирпус, спатифилум, фитония, афеландра, скиндапсус и др.

Цветя за кухнята
В кухнята обикновено температурата и светлината зависят от това, коя част от деня е и колко често я ползвате за готвене.

Ако кухнята е малка, използвайте малки видове растения. Не ги поставяйте близо до печката или абсорбатора. Най - добре е да ги сложите на рафта над работния плот или във висящи саксии.

Подходящи за кухнята са сенполия, аспарагус, бегония, импатиенс, стрептокарпус, колеус, скиндапсус, пеперония, традесканция и т.н.

clx0606floral01dg4-lgЦветя за спалнята
Повечето спални са хладни помещения, така че те са подходящи за отглеждане на цъфтящи през зимата растения като азалии и циклами, фатсия, хоя, орхидеи, пеларгониум, зимен жасмин.

Цветя за всекидневната
Най - често цветята се гледат в тази стая, защото тук са изложени на показ и правят обстановката по-уютна. За съжаление за повечето стайни видове сухият и топъл въздух тук е пагубен. Добре е да се осигури източник на влага около саксиите и да се избягва рязка промяна в температурата в помещението.
Не поставяйте цветята до радиатори или телевизор.Опръсквайте листата на растенията, които понясят това.

Подходящи са кротон, скиндапсус, драцена, сансеверия, спатифилум, филадендрон, хлорофитум, монстера, зебрина, фикус, вашингтония, юка и т.н.

Източник:  www.zadoma.com

Тагове