Как да си засадим рози?

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 30-11-2009

Тагове : , , ,

Който иска да си направи леха или ъгълче с рози. То времето след преминаването на студовете е най-подходящо.

13

Трябва да се избере място, където преди това не е имало рози.

Ако имате старо насаждение, пръстта около корените им трябва да се подмени, като горните 40 см пръст се сменят с нова, хранителна пръст.

25

Издълбава се дупка с размери 40×30см.

Корените на растението се подкъсяват и трябва да легнат удобно в дупката.

Мястото, където розата е облагородена, трябва да бъде на 2 см под почвата. Дупката се запълва с пръст и след това с крака се “натъпква”.

Полива се обилно с вода. След като водата попие, около главното стъбло и издънките се натрупва пръст.

Това е необходимо, за да има възможност растението да се вкорени, а не да се развие.

Когато времето се затопли, пръстта около розата се изравнява.

Източник: www.rozali.com

Живата Коледна елха

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 27-11-2009

Тагове : , , , , ,

1_christmas-tree1Коледната елха - тази вълнуваща феерия от светлини огряващи дома ни на най-хубавия празник. Във всеки дом коледните празници започват с поставянето на коледната украса. Има много легенди и предания за това как коледната елха се превръща в неразделна част от празника. За нас българите този обичай започва в началото на 20-ти век, когато в двореца на Александър Батенберг за първи път украсяват елха. Така година, след година все повече хора поставят в домовете си коледни дръвчета и елхата се превръща в неизменен спътник на коледните празници.  Днес не си представяме Коледа без традиционното  коледно дърво. Години наред се използват отсечени дръвчета от ела, бор или смърч. След това  „на мода” дойдоха изкуствените елхи, а сега всеки може да постъпи интелигентно и да избере жива елхичка в саксия. Радостно е, че все повече хора правят този избор. Така освен, че спасяваме дръвчета от отсичане, създаваме и нови насаждения .

Има две възможности за жива коледна елха. Всеки според своите предпочитания и възможности, може да избере коледно дърво, което след празника да засади в парка или да отглежда елхичката в саксия на терасата през останалото време в годината. Ако не искате да съхранявате дървото през цялата година, може да изберете всякакъв вид иглолистно дърво, което ви харесва. Купувате го няколко дена преди Коледа и след празника, засаждате в близкия парк или сред природата.

Какво трябва да знаете за да запазите дървото в добро състояние? Тъй като то ще бъде4_christmas-tree1 поставено в необичайни за него условия, трябва да положите грижи, за да се чуства то добре. Мястото, където ще го поставите  трябва да е далеч от отоплителни уреди и възможно по-просторно. Почвата трябва да се поддържа постоянно влажна. Пръскайте около елхата с вода, както оросявате стайните растения. Това ще поддържа по-добра влажност на въздуха и ще освежи листната маса на дървото. Въпреки тези мерки не е добре дръвчето да престоява в помещение повече от две седмици. Ако украсим дръвчето на 24 декември то спокойно може да стои в помещението до 6 януари.

На какъв вид иглолистно дърво да се спрете?  Най-срещаните видове, предлагани за коледни елхи са елата и смърча. Обикновенната ела - Abies alba е красиво дърво с правилна конусовидна корона в млада възраст. Ще я различите от смърча по плоските иглички с две бели ивици от долната страна. Естествените местообитания на елите са планински райони с надморска височина от 1200-1400м. Тя е чуствителна към замърсения градски въздух и летните засушавания, следователно трябва да засадите вашето коледно дърво във вътрешността на парк или сред природата.

Обикновенният смърч – Picea abies е друг вид дърво, което се предлага в градинските 3_picea_abiesцентрове. Той прилича на елата, особенно докато дръвчетата са малки.  Ще го разпознаете по игличките, които са заострени с ромбовидно сечение и спирално разположени по клонките. В сравнение с елата смърчът е по-устойчиво за градски условия дърво. Той е по-често срещан сред парковете.

Ако желаете да отглеждате коледното дърво през цялата година, трябва да се спрете на ниските вариетети на иглолистните дървета. Много подходящ за тази цел е конусовидния смърч - Picea glauca ,,Conica”. Това дръвче достига най-много до 5м височина и то ако е засадено в свободна почва. В саксия може да го отглеждате години наред, на терасата или в двора.

Конусовидния смърч се цени най-вече заради правилната си и изключително гъстакорона.

За отглеждане  на дърво по този начин трябва да изберете подходящ съд, който да е с дълбочина 1/4 от короната на дървото. На дъното на съда поставете добър дренаж –пласт  камъчета, с около 3-4 см. Почвата с която ще засадите растенията трябва да е хранителна и лека. Подходящи са торфено-почвените смеси, които се предлагат в градинските центрове, като към тях за по-голяма отцедливост може да се добави 1/3 промит, речен пясък. През вегетационния сезон, подхранвайте дървото с изкуствени торове за зелена листна маса, обогатени с микроелементи. През лятото поддържайте почвата постоянно влажна. Поставете дървото на защитено от вятър място, най-добре на място с източно изложение или осигурете засенчване за част от деня при южно изложение. Така ще имате красиво коледно дърво, което ще пази вашите спомени от веселите семейни празници.

Източник: www.zeleno.bg

Подходи при изготвяне на Икебана

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 26-11-2009

Тагове : , , ,

При Икебана се спазва принципът на простота, превъзходство, пропорционалност, хармония и ритъм. Това представлява идеята за вечния кръговрат на живота. Всяко цвете има собствен характер и стойност, а правилното съчетаване изразява определен смисъл.

ikebana3Езикът на Икебана

Цветовата палитра, както и включените в икебаната геометрични фигури и линии, имат определена символика. Багрите и начинът на съчетаването на растенията в уникални композиции образуват сложен език. Чрез езика на Икебана може да изразите настроения, чувства, образи, преживявания.  Така например, бамбукът е символ на дълголетие и воля. Той често се съчетава с вечно зеления бор, който е предпочитан елемент за Нова година. Клонката от кайсиево дърво олицетворява женската красота и изящество, а ябълката - мира, семейството и вечното съгласие. Жасминът пък е символ на насладата от живота. Това растение се използва по време на чаени церемонии.Композицията от рози и бор носи значението на младост и дълголетие. Бор и божур, аранжирани заедно, означават младост и просперитет, а божур и бамбук – просперитет и мир. Орхидеята пък е символ на радост. Хризантемите, като символ на Япония,  също са често използвани. С хризантемата се отъждествяват благородните и с достойнство хора.

Изисквания за цветята

При изготвянето на икебана е необходимо да знаете, че цветята трябва да имат много вода, за да останат свежи, възможно най-дълго време.Използват се различни техники, с които се запазва свежестта на цветята като, например, смачкване, варене или горене на краищата на стъблата и употребата на различни химикали. Но най-разпространеният метод е да се отреже основата на стъблото под вода (мизугири), непосредствено преди употреба. За да се съживят повехналите цветя, стъблата им се отрязват под вода и листата се оставят потопени най-малко 30 минути.

Как да боравим с кензан  (игленик)?

При използването на кензан, долният край на растения с дебели стъбла се отрязва под ъгъл и се прави лек прорез отдолу, по продължение на стъблото, така че растенията лесно да могат да се закрепят върху иглите на кензана. Препоръчително е цветята и растенията с меки стъбла да се подрязват хоризонтално, да се поставят в изправено положение и чак тогава да се прегъват напред или назад под желания ъгъл. Когато се използват тревни растения, чиито стъбла са по-тьнки от иглите на кензана, за по-голяма устойчвост към долната им част се привързва парче от същия или друг елемент. При нагеире се използват здрави, но гъвкави пръчки, които се поставят на кръст във висока ваза и служат като скеле, около което се аранжират цветята.

Методи на работа

При композирането в дълбоки вази при повечето материали се използва метода на сгъването (оридоме). Стъблото на растението се опира върху устата на съда, прегънатата му част е във вътрешността му, а основата може да достига дъното на вазата.Методът киридоме се прилага при растения с дебели стъбла - основата на стъблото се отрязва под ъгъл и се поставя директно на стената на вазата. Друг метод (йоко-варидоме) използа напречно поставена дъсчица - основата на клончето се разцепва по дължина, дъсчицата се закрепва стабилно във вътрешността на съда и растението се поставя под прав ъгъл. Когато се използва вертикална подпора (тате-варидоме), основата на растението се разрязва вертикално и се закрепя за подпората. Основата на подпората се опира на дъното или на стената на вазата.

Какви трябва да бъдат съдовете за Икебана?

Обикновено се ползват бронзови, керамични и лакирани вази, бамбук и дори кратунки. Съдът, в който се прави композицията обаче служи не само за да “държи” елементите, а и е неразривна част от нея. Съдове от неръждаема стомана, стъкло и различни изкуствени материи навлизат в широка употреба в съвременната икебана, но когато се прави композиция в прозрачен съд, трябва да се обърне специално внимание как изглежда вътрешността на съда. Независимо от това какъв съд е използван, дъното му трябва да е чисто и концентрично. Когато използвате висока ваза, е препоръчително, да не натъпквате гърлото й с елементи. Когато сте избрали широк и плитък съд (суибан), голямо значение за успеха на композицията играе начинът, по който е използвана повърхността на водата способността й да отразява и усещането за прохлада, което носи през лятото.

Как да изберем материалите за Икебана?

За изготвянето на цветните композиции, освен няколко зелени листа, стръкчета клонки и цветя, може да използвате стъкло, метал, пластмаса, дърво. Съвременната икебана включва всички естествени материали. Използват се още лозови пръчки, житни растения, зърна, плодове, семена, както и сухи растения. Съотношението на материалите, стилът и подредбата, мястото, големината, обемът, формата, структурата, цветът на използвания съд са от особено важно значение.

Когато избирате елементите, които ще участват в цветната композиция, трябва да имате предвид общата им форма, а не отделните детайли. При някои растения се използват само клони, стъбла, листа, при други – само цветчетата. Често листата на нарцисите или на перуниката се отделят от стъблото, подреждат се в по-добре изглеждащи групи, след което отново се прикрепват към цветето за по-голям ефект. При камелиите  е важен целият стрък и по точно листата, а не цветовете - те могат да бъдат премахнати и поставени на други места в композицията. Широко листо например може да бъде силен фон, но то може да бъде поставено и настрани, за да създаде линия. Премахването на нежелани детайли е важно умение, а подрязването на клоните цели подчертаване на красотата на икебаната. Всички цветя имат лицева част, която сочи в определена посока. При подреждането им, човек трябва да реши дали да постави цветето с лице, в профил или с гръб към наблюдаващите.

Въз основа на материалите, използвани за цветните композиции, може да определите кое време на годината е. На всеки празник съответстват определени цветя и техните съчетания.

Асиметрията е специфична характеристика на икебаната. Тя изразява движението и дори неразделното цяло на празното пространство.

Изкуството Икебана е изключително многообразно и ще ви е необходимо време, за да го усвоите, но пък е много увлекателно. Независимо дали ще спазите всички правила, ефектът, който ще постигнете, ще бъде повече от завладяващ.

Източник: www.rozali.vom

Зюмбюл/ Hyacinthus

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 25-11-2009

Тагове : , , ,

1_hyacinthus__woodstock_Описание: Hyacinthus amethystinus - обикновен зюмбюл, сем. Liliaceae. Наречен е на името на прекрасния юноша Хиацинт от гръцката митология. Цветовете - от 4 до 12 са събрани в рехаво гроздовидно съцветие с характерна ясно синя багра и специфичен, силен аромат. Цъфти през април.

Hyacinthus orientalis - холандски зюмбюл, сем. Liliaceae

С това име се обединяват голям брой вариетети, с различни по устройство и окраска цветове, произлезли от стария вид в Холандия. Всички те имат топчеста луковица, от която излиза цветоносно стъбло, високо 20 - 30 см, завършващо със съцветие от 5 до 35 цветчета, различно обагрени.

Сред най-атрактивните видове са:

“Anna Marie” - нежно розов, “Blue Jacket” - наситено син или пурпурен, “Karnegie” - снежнобял, “City of Harlem” - бледожълт, “Jan Bos” - червен с бял център, “Lady Darby” - розов, “Lord Balfour” - виолетов, “Maria Christina” - прасковен.

Грижи: Растенията виреят добре на лека, песъчлива почва, торена с угнил животински тор и на слънчево и проветриво място. В тежките и влажни почви луковицата загнива. У нас се отглежда предимно в саксии. Цветето изисква слънчево място, обикновено до прозореца. Необходима му е добра влажност на въздуха, температура до 15 градуса.

Място: Родината му е Източното Средиземноморие и Средна Азия.

У нас се отглежда в дворовете и някои подобрени сортове достигат 30 см височина.

Размножаване: Ако го засаждате сами, се подлага на форсиране, като първите два2_hyacinthus11месеца го държите на тъмно и по-хладно - около 6 - 8 градуса, докато покара стъбло 5 - 6 см, после - за около 10 дни пак на тъмно, но при 20 - 25 градуса, докато стане 7 - 8 см и се покаже съцветието. След това се поставя до прозореца, полива се редовно с вода, престояла поне 24 часа и се оросява внимателно, като се следи да не остава вода по съцветието. За много кратко време ще ви зарадва със своите нежни и ароматни цветове, които издържат до 3 - 4 седмици. Хубаво е всяка година да засаждате нова луковичка за форсирано отглеждане.

Зюмбюл може да се форсира и в съд с вода, например в стъклена ваза. Необходимо е да се подменя водата на всеки 15 - 20 дни, а за да не загният корените, се слагат късчета дървени въглища. До образуване на корените, луковицата се държи на тъмно, след това - на прозореца.

След като прецъфти, поливането силно се намалява и листата като пожълтеят и засъхнат се отрязват, а луковицата се изважда от саксията, просушава се на слънце за 1-2 часа, почиства се от коренчетата и земята и се съхранява на сухо и проветриво място 1-2 месеца при около 25 градуса, а после – при около 15-17 градуса. Ако го отглеждате в градината, луковиците се изваждат през юни-юли.

Съвет на градинаря: Пазете зюмбюла от силните обедни лъчи! Като се образуват дъщерни луковици (детки), те се отчупват внимателно и се съхраняват отделно. Детките цъфтят обикновено на втората-третата година, когато се садят в лехи.

Източник: www.zadoma.com

Лятото във вашата градина

Запазено под (Градини, Интересно) by Admin on 24-11-2009

Тагове : , , , ,

hammock1Независимо дали разполагате със собствена градина у дома или на вилата, или просто градината за вас е вашата тераса, насред панелния комплекс, то някак естествено й приляга, покрай лятното настроение да я поразкрасите и нея. Една малка саксия с цветя, компактна масичка с два стола и комплект високи чаши с табла на цветя например, мигновено биха ви дали още една причина сутрин да се усмихнете на летните слънчеви лъчи.

Вечерите могат да бъдат една малка релаксация дори в големия град с помощта на голяма Aроматизирана свещ или пък стъклен фенер, с няколко чаени свещи и чаша хубаво бяло вино.

Аксесоарите, които могат лесно да се намерят, и с лекота освежават всяко градинско пространство са безброй, но ето и няколко, които са класически и със сигурност ще доведат лятното настроение в зеления ви кът.

Хамакът е един от аксесоарите, който е символ на лятото. Може би, защото с една хубава книга в летния следобед, или пък с любимия човек, той се явява безкрайно дружелюбно и комфортно кътче, при това и доста прохладно. Чувството на въздушност и лекота, с които хамакът омайва, го правят неустоимо лятно изкушение, на което да се отдадете напълно било то в домашни условия или по време на отпуската край морския бряг, в планината или на село. Той е не само удобен, но и много лесно преносим аксесоар, който е готов винаги да е с вас.

Градинският стол е още един чудесен аксесоар, подходящ за всяка градина особено презstol лятото, когато той активно се включва в релаксацията и лятното настроение като част от слънчеви бани, четене на хубава книга, лека лятна дрямка или усамотено кътче за двама. Едно студено мохито или друго любимо питие, щура компания или просто тишина и мирис на лято подсилват чара на този летен аксесоар, както и идеите за импровизация с него.

Градинската маса - за къде без градинска масичка, която да ни бъде опора в летнитеmasaзабавления, от по-релаксиращите до по-емоционалните, като вечеря с приятели, разгорещена игра на карти или коктейл за двама. Столовете и масичката обикновено следват един стил и материя, като напоследък са много модерни градинските мебели от ратан. Маси изработени от ратан в комбинация със стъкло, са модерни от няколко сезона насам, най-вече заради леко авангардния си вид на фона на другите по-стандартни градински мебели. Това обаче далеч не ви ограничава да експериментирате и да предпочетете някое доста по-креативно решение за градинска маса като пън на дърво или голям камък, които не по-малко биха направили вашата градина красива и оригинална.

Люлката, която всички помнят от топлите детски ваканции, отново се завръщат в още по-lulka1гъвкави форми и размери. Стара, но златна тя е готова с лекота да бъде част от всякакъв тип градинско пространство и е чудесно забавление за всички. Няма по-огромно удоволствие за всеки малчуган да се полюшка на воля и да покаже смелост пред любимите баби и дълбоки въздишки от наборите наоколо. За вече зрелите малчугани, люлката предлага не по-малко варианти за прекрасни моменти.

Влюбените двойки имат шанса буквално да се сгушат в това любовно гнездо и да си гугат на фона на някой романтичен залез. Необвързаните дами и господа могат спокойно да релаксират в този летен аксесоар с любимо четиво или нещо за пиене или защо не дори да се полюшкат дивашки както едно време.

Градинските свещи - за безспорно нотката романтика, която прави залеза не устоим и лятната вечер така очаквана и незабравима. Както споменахме, размера оправдава и количеството и терена, на който биха могли да си паснат. Ако предпочитате по-големи свещи, то имайте предвид, че те са доста ароматни и трайни и една две ще траят поне няколко дни, докато малките градинските свещи имат живот в рамките на една вечер. Независимо големината и аромата, свещите ще ви бъдат и много полезни, тъй като силните аромати гонят голяма част от хапливите насекоми през лятото, а аромата им по принцип е и добър ароматизатор, когато в компанията се пуши.

Соларната лампа е сравнително нов аксесоар за градината, който навлезе и на Българския пазар. Изключително практичен и удобен, както и най-вече енергоспестяващ, принципа на соларната лампа е, че се захранва от слънцето през деня и вечер е готова да ви свети. Практичен аксесоар отвсякъде, който можете да си сложите в градината, на терасата или ако сте любители на къмпинга дори и пред палатката. Идеален е и за летните купони и събирания на открито тъй като създава приятна обстановка и не Ви ангажира по никакъв начин с подмяна или почистване след употреба.

Чадърът е другият класически и добре познат градински аксесоар, който придаванапълно завършен вид на всяко градинско пространство. В знойните летни дни, ако държите на хубав загар, то чадърът е вашето спасение против изгаряне и слънчасване. За тези, които обичат да прекарват деня на открито, да си пият сутрешното кафе в градината, или да си направят дълъг обяд с роднините, чадърът е също незаменим съюзник. В градинските кътове по блокове и кооперации, в известна степен чадъра отстъпи на своя побратим сенника, но все пак романтиката и обаянието от спомените под чадъра не могат да се сравнят с нищо друго.

Тагове