Адиантум - Венерини коси/ Adiantum capillus-veneris

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 30-04-2010

Тагове : , , , ,

11Описание: Адиантум е записан в Червената книга на България. Среща се в Южните Родопи и е известно със своите лечебни свойства. Листат са изключително нежни, свежозелени, перести и разположени на фини кафяво-черни клонки. Стъблото е черно на цвят, като на дължина може да достигне до 1 метър.

Грижи: Полива се само с филтрирана и затоплена вода. Саксията трябва да е добре деренирана, тъй като растението не понася застояване вода. Налага се пръскане с пулверизатор поне два пъти на ден, за да се уселичи влажността на въздуха в помещението. Подхранва се два пъти месечно през пролетта и есента с течен тор.

Място: По отношение на мястото, на което ще вирее Адиантумът е изключително чувствителен. най-подходящо е топло и светло място, но в никакъв случай слънчево. Добре е помещението да има висока влажност. През зимата температурата не бива да пада под 10 градуса, а през лятото се чувства добре на 20-25 градуса. В никакъв случай да не се изнася на открито под слънчевите лъчи. Това е пагубно за него.

Размножаване: Папратите се разсаждат през пролетта в почвена смес трябва от 2 части торф, 1 част пясък. Рамножавантео става чрез разделяне на коренищата. Трябва да се внимава кореновата шийка да не се заравя, тъй като това може да доведе до загниване на младите листа.

Съвет на градинаря: Адиантумът е най-чувствителен към поливането. Ако пропуснете да го полеете, растението веднага реагира като върховете на клонките и листата засъхват. А ако поливате прекалено, то адиантумът рано или късно ще загине. Най-негативно реагира на застоялата вода в почвата.

Източник:  www.zadoma.com

Бертелотов звездан/ Lotus berthelotii

Запазено под (Балконски растения, Градини, Растения/ Видове, Растения/ Видове балконски растения) by Admin on 29-04-2010

Тагове : , , , ,

zvezdanЗвезданът е прекрасно растение за висяща саксия, което все по-често се предлага през пролетта. Той спада към храстите и в основата си образува вдървени полегнали или извити надолу клони с нежни листенца, дълги до 2см, покрити със сребристи власинки. Връхните цветове, групирани по краищата на разклоненията на стъблата, са с дължина Зсм и пурпурни на цвят. Новост на пазара е бакьреножълтият Lotus maculatus “Голдън флаш”. За разлика от Lotus berthelotii, той цъфти през цялото лято.

Период на цъфтене: Март - април.

Произход: Острови Зелени нос и Канарски острови.

Месторастене: Светло до слънчево.

Субстрат: Оптимална пръст, глинесто - песъчлива градинска пръст, пръст за балконски цветя.

Засаждане: Купените готови или отгледани самостоятелно млади растения се засаждат на разстояние ЗОсм едно от друго.

Поливане, торене: В периода на израстване се поддържа равномерно леко влажно, но в никакъв случай мокро. Ако туфите изсъхнат, веднага опадват листата. От февруари до октомври се наторява всяка седмица. Висока потребност от подхранване.

Други грижи: След цъфтежа се пресажда.

Презимуване: Преди да настъпят студовете се прибира, тъй като е чувствителен на студ. Съхранява се на светло и не по-топло от 10°С. Полива се малко.

Вредители, болести: Листни въшки.

Размножаване: Чрез връхни резници през февруари /март или август/септември при температура на почвата 20-25°С. Лесно се вкореняват.

Съвети за оформление: Със сребристите си листа, които през лятото силно избуяват, звезданът дори след като прецъфти е атрактивно растение за висящи саксии, колони или сандъчета по парапета на балкона.

Източник: www.flowersnet.info

Растения дубльори

Запазено под (Градини, Интересно) by Admin on 28-04-2010

Тагове : , ,

1Когато климатът и околната среда не позволяват засаждането на харесвани от вас растения, то тогава можете да се опитате да ги замените с подобни на тях култури. Голямото разнообразие на видове, позволява характерна композиция да бъде създадена от различни растения, които са с подобна форма, големина и цветова гама. Разбира се розата може да се замени само от роза, а магнолията, лировото дърво и гинкото са толкова интересни и необичайни, че не могат да бъдат имитирани.

Формата

Южният пейзаж с пирамидални кипариси в комбинация с бор с чадъровидна форма може да се замести от юниперуси и кедър. Японската лиственица пък отдалеч напомня величествения силует на атлаския кедър. Даже сиво-синия отенък на игличките им си прилича, само че лиственицата се лишава от тях през зимата. Голяма прилика имат също и плачущите им форми.

Буйно и ефектно израстващата трева котардерия винаги привлича вниманието. Ако не можете да я намерите, то тогава можете да я замеинте с китайски мискантус.

Пирамидалната топола, която изисква по-топли условия, може да бъде заменена с не толкова претенциозния си сорт беролинезис.

По-устойчиви от цъфтящите красиви лиани като бугенвилеята, глицинията или увивните рози са клематисът, лоницерата, които не отстъпват по ефектен цъфтеж.

Цветът

Структурата на цвета може да даде неподражаем ефект. Например, тагетесите нямат равни в пищният си сclematis_2 различни отенъци на жълточервената багра цъфтеж.

Редките цветове на дървовидната карагана няма да бъдат равностойни, но могат да заменят каскадата от златисти цветове, които образува лабурнума или златен дъжд.

Южната акация или албиция може да бъде заместена с бялата акация - рубиния.

Вместо едролистната хортензия може да използвате дървовидната или метличестата.

Трудно може да се заменят цъфтящите със сини цветове кариоптерис и цеонтуса. На добре осветено и проветриво място може да засадите будлея, която има сортове и със синьо-виолетова окраска на цветовете.

Като растения дубльори могат да бъдат използвани и калината, офиката, вишната. Изборът на видове в зелената цветова гама обаче няма да ви затрудни. Сребристата окраска на растенията често е свързана с екологичните им местообитания -високата температура, сухата почва и въздух. За създаването на такава гама в градината можете да използвате облепиха, върбата, а от тревистите - пелин, седум и др.

Източник: www.gradinata.bg

Как да направим езерце в двора си

Запазено под (Водни площи, Градини) by Admin on 27-04-2010

Тагове : , , ,

ezero1Искате ли да имате езерце в двора си и мислите, че това е скъпо удоволствие? Това не е така, ако го правите със собствени сили и незначителна помощ на специализирана фирма.

5 стъпки за направата на езерото

1. Изберете мястото на езерото върху равен терен, избягвайте ниски терени където има възможност водата от дъждовете да се стича и препълва езерото. Направете дупката на етажи, за да предотвратите хлътването на терена, премахнете всички големи камъни скали и коренища.

2. За да сте сигурни, че повърхността на водата ще бъде паралелна на нивото на езерото, изравнете най-горния ръб на съоръжението като поставите напречно на дупката дъска и дърводелски нивелир. Коригирайте всички неравности и места, които не са балансирани като изравните височините. Уверете се обаче, че ръбът на езерото е на по-високо ниво от това на заобикалящия терен.

3. Добавете около 3-сантиметров пласт пясък на дъното на езерото за подложка. За да изчислите размерите на фолио, която ще Ви е необходима, добавете удвоената дълбочина на езерото плюс около 20- 25 см. за ръбовете (както към ширината, така и към дължината). Разгърнете обшивката в дупката и временно застъпете ръбовете й с няколко камъка.

4. Декорирайте дъното и страните с камъни по Ваш вкус. Напълнете дупката с вода. Оформете бордовете на езерото за да прикриете подгъвите на фолиото. След това обградете езерото с декоративни камъни. Около него може да насадите ниски цветя. Засадете водните растения в плътна почва в контейнерчета и ги поставете вътре в езерото. Подводните растения с помоща на пясък .

5. Изчакайте една или две седмици, преди да добавите риби, охлюви или други животинки. Малко след пълненето вероятно ще започне развитие на водорасли, което ще трябва да изтърпите, докато растенията се развият и започнат да контролират водораслите.

ВАШЕТО ЕЗЕРЦЕ Е ГОТОВО!

С различните видове подводно осветление, можете да превърнете Вашето езеро в изключително приятна гледка вечерно време.

Източник: www.zeleno.bg

Подрежете декоративните растения

Запазено под (Градини, Овощни дръвчета, Растения/ Видове) by Admin on 26-04-2010

Тагове : , ,

tree_trim1Сред грижите за декоративните дървесни видове е резитбата. Тя може да бъде санитарна, за разреждане на короните и за подмладяване. При санитарната се отстраняват сухи, заболели и счупени клони, като това може да се прави през всички сезони на годината. При отстраняването им отрезът се прави в здравата част на клона (1-2 см навътре от сухата част), като след това се намазва с блажна боя.

С резитбата за разреждане на короните на декоративните растения се регулира гъстотата на короните им. Така се осигурява достъп на светлина и въздух до всички части на короната и се възпрепятства преплитането на клони, счупването и изсъхването им. Премахването на излишните клони трябва да се извършва при основата на короната или до главен клон. При вечнозелените декоративни растения, които винаги са облистени, за предпочитане е резитбата да се извършва, когато растенията не са в период на растеж.

Резитбата за подмладяване на дърветата и храстите се прилага при застарелите дървета, храсти и живи плетове, които започват да губят декоративните си качества. На практика това става, когато значителна част от клоните са счупени вследствие на ветроломи, буреломи, снеголоми и др.; при силно пострадали от измръзване растения; при масово нападение от болести и неприятели и при незадоволителен растеж.

При храстите най-целесъобразно е подмладяването да не с еправи еднократно, а за няколко години, като всяка една се премахват 1-3 стари клонки.

При дърветата подмладяването може да стане чрез съкращаване на главните клони на различна височина (1/3 – 1/2), като се запзва характерът на короната. Такава резитба се извършва при видове, които по-трудно понасят резитбата. Можете също така да съкратите всички клони до стъблото, когато короната е изцяло пострадала, или да отстраните стъблото до основата, ако и стъблото е засегнато. Подмладяването трябва да се извършва рано напролет и по изключение през есента.

Източник: Вестник за градината

Тагове