Как да отглеждаме зеленчуци в саксии

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 27-05-2010

Насладете се на вкусни, домашно отгледани зеленчуци и подправки, засадени във Вашия вътрешен двор, тераса или градина.

Цветни саксии
Саксиите в свежи нюанси като синьо, оранжево или жълто, придават един съвсем различен вид на домашните растения - босилек, домати, пипер, магданоз или пък риган.

ss_101063535

Висящи кошници

Ако не разполагате с достатъчно място в градината си, можете да отглеждате зеленчуци във висящи кошници, окачени на рамка, върху тавана или върху стената. Най-подходящите за целта растения са нискорастящите сортове, а същото така и повечето подправки.  Тук например виждаме една вкусна и примамлива комбинация от домат и босилек. Един съвет от нас:  изградете си система за капково напояване, за да си спестите времето за поливане.

градини

Бъдете изобретателни
За да придадете индивидуалност на Вашите насаждения, а и за да спестите пари, използвайте рециклирани саксии и сандъчета. Тук например, старата щайга от вино се превръща в идеален дом за марулите, морковите, ягодите и невена.

ss_101055194

Саксии с различни размери
Изберете саксии в различни размери и ги подредете според големината им. Тези четири саксии с краставица, домат, пипер, босилек, магданоз и мащерка се вписват много добре в пейзажа наоколо.

ss_101063535

Кутия с подправки под прозореца
Позволете свежият полъх от аромати да влезе в дома Ви всеки път, когато отваряте прозореца – засадете подправки в кутия, поставена на перваза. Тук можете да видите комбинация от градински чай, мащерка, магданоз и цветето лобулария.

ss_100853010

Комбинации с трева
Различните видове треви се комбинират добре с всички останали растения. Направете си такава комбинация и във Вашата градина, като съчетаете висока декоративна трева със салатен лук. Това съчетание много добре контрастира на краставиците, доматите и чушките, както е показано тук. А освен това тези растения си подхождат и като миризма. Един съвет от нас: лимонената трева е друга добра алтернатива.

ss_101055193

Огнена куфея/ Cuphea ignea

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 14-05-2010

Тагове : , , , ,

cuphea_igneaОгнената куфея е най-известната у нас от всички видове на рода, които са повече от 200. Храстовидното растение, внесено в Европа през 1845 година, се отглежда като едногодишно и достига 30см височина. Разклонява се богато, образува тънки, ъгловати клони и тъмнозелени блестящи, овални ланцетни листа. Цветовете - яркочервени тръбички, имат на устието червено-бял пръстен, което напомня цигара.

Период на цъфтене: Май до септември.

Произход: Мексико.

Месторастене: Слънчево до полусенчесто.

Субстрат: Оптимална пръст, TKS2.

Засаждане: Купените готови или отгледани самостоятелно (-»Размножаване) млади растения се засаждат на разстояние 25см едно от друго.

Поливане, торене: Поддържа се умерена влага и се подхранва всеки 2 седмици.

Други грижи: Растението може да се подкастря, за да остане ниско, и въпреки това цъфти пребогато.

Презимуване: Не се налага.

Размножаване: През март / април чрез семена при температура на почвата 18°С. Засаждат се винаги по 3 растения заедно. Филизите, получени при прищипването, може да се използуват като резници.

Вредители, болести: Листни въшки, бели мухи.

Съвети за оформление: Буйно растящите тънки клончета изглеждат очарователно във висяща саксия.

www.flowersnet.info

Юката обича сух въздух и слънце

Запазено под (Растения/ Видове стайни растения, Стайни растения) by Admin on 14-05-2010

Тагове : ,

yuccaМексиканската юка, която сте пренесли в жилището си, променя характера си, но само отчасти. Тя често притеснява своите домакини, като започва ту да вехне, ту да се развива. За това необичайно поведение има обяснение. Юката е растение, което по природа е свикнала с ниската влажност на въздуха и обилното слънчево греене. Когато отглеждате това растение в стаята, трябва да му осигурите същоте условия. Юката ще се чувства добре на светло и топло място, като оптималната температура на въздуха е 20-25 градуса. Рязкото понижение до 10-14 градуса може да доведе до гибелта на растението. Стайната юка не понася добре преките слънчеви лъчи. Ако имате южен прозорец, растението трябва да стои далеч от него. Отглеждайте юката в добре пропускащ водата субстрат: на дъното на саксията насипете дренаж от керамзит, дребни камъчета или натрошени цигли. Ако почвената смес е на основата на торф, то в нея трябва да добавите едрозърнест пясък. Пресадете храста най-добре през пролетните и летните месеци. Поливането и през зимата, и през лятото е умерено. Всички видове юка трябва да се пазят от въздушни течения в студените месеци.

При пресаждането на юката в саксия с по-голям размер неопитните цветари премахват прекалено много коренчета и оттам част от растението може да изсъхне. За да не се случи това при пресаждането трябва да съхраните старателно почвата около старите корени. Заболелите корени се премахват до здраво, а здравите не трябва да се пипат, тъй като растението ще загине.

Юката загива най-често от преовлажнена почва. Растението се полива не по-рано от ден-два след като почвата изсъхне на дълбочина 5 см. Ако листата или филизите станат меки, значи юката вече гние. С остър нож срежете здрав връх, мястото на среза напудрете с фунгицид. Останалата част от растението ще се наложи да изхвърлите. Подсушете филиза за 2 часа на въздух и поставете в съд със студена преварена вода. Дръжте там до появата на корени. При вкореняването на резника ще загният долните листа. Това е нормално явление. Те трябва да се премахнат, а водата да се подменя, за да не изгние и ствола. След като се появят корени на резника, засадете в саксия.

Източник:  www.gradinata.bg

20 растения - пречиствателни станции

Запазено под (Интересно) by Admin on 13-05-2010

Тагове : , , , , ,

1Мебелите, килимите, мокетите, боите, офис оборудването и апаратурата отделят формалдехид, амоняк, ксилол, толуол, бензен, трихлоретилен, ацетон. От този коктейл ни спасяват някои сортове стайни растения. Те филтрират и преобразуват вредните вещества, не само овлажняват, но и подобряват въздуха в затворените пространствата. Учени то НАСА са открили и кои от растенията най-добре се справят с всичко това. Установени са 20-те най-ефективни растения, прчистващи замърсения въздух.

ПАЛМА ХРИЗАЛИДОКАРПУС

Премахва много токсични вещества от въздуха. Всеобщо е мнението, че тя е едно от най-добрите растения за пречистване на въздуха. Освен че е красива, тя се отглежда лесно. Стои добре във всякакъв интериор.

ПАЛМА РАПИС е достойна конкуренция на хризалидокарпус. Тя е много популярна и лесна за отглеждане.

ЖАМЕДОРЕЯТА или БАБМУКОВАТА ПАЛМА се бори успешно с бензен, трихлоретилен, формалдехид. Често се исползва за озеленяване на офиса и на дома. Носи тропическо спокойствие и на височина достига до 1.5 м. Понася добре неблагоприятните условия и лошата осветеност. С успех се отглежда и при северни изложения или в по-тъмни части на стаята, но обича обилно поливане и ежедневно опръскване на листата.

ФИНИКОВАТА ПАЛМА на Ръобелини най-добре се справя с ксилена, но премахва и други замърсители. Въпреки че расте бавно, на височина достига до 2 м и затова се нуждае от голямо пространство.

ФИКУСЪТ РОБУСТА или обикновеният стаен фикус пък е най-силен в борбата с формалдехида. Оцелява и при слаба светлина и по-ниски температури.

ФИКУСЪТ АЛИ премахва повечето замърсители, но най-вече формалдехида. Красив и висок, той може да се включва в различни аранжировки. Гледа се по-лесно от бенджамина, но може да изгуби листа, докато се адаптира към новата си среда.

ДРАЦЕНАТА ОТ СОРТА JANET CRAIG се препоръчва по-специално при наличие на трихлоретилен. Много е атрактивна със зелените си листа. Лесна е за отглеждане, обича да бъде опръсквана с вода 1-2 пъти седмично. Този сорт се сочи като най-добър за премахване на химически замърсители от въздуха.

ХЛОРОФИТУМ премахва най-вече бензен и формалдехид. Лесен е за отглеждане, непретенциозен към2 светлината и обича да бъде пръскан с вода.

БОСТОНСКАТА ПАПРАТ също е добра при премахване на формалдехид. Тя е много популярно “растение ветеран” за отглеждане в стая.

СПАТИФИЛУМЪТ премахва алкохоли, ацетон, трихлоретилен, бензен, формалдехид. Красив с нежните си цветове, той лесен за отглеждане.

ФИЛОДЕНДРОНИТЕ са едни от най-добрите за премахване на формалдехид, особено при по-високи концентрации. Образуват въздушни корени, които не трябва да се премахват. Освен това добре овлажняват въздуха.

ДЯВОЛСКИЯТ БРЪШЛЯН или СЦИНДАПСУС е едно от трите най-добри стайни растения за отстраняване на формалдехид, особенно когато има ксерокс машини.

АГЛАОНЕМАТА е отлична за общо пречистване на въздуха в затворени помещения. Познати си много сортове, отличаващи се по окраската на листата в различни нюанси на зелено, сиво-зелено и бяло.

АЛОЕТО е популярно сукулентно растение за много светли помещения. Отсранява добре формалдехид.

ГЕРБЕРЪТ и ХРАСТОВИДНАТА ХРИЗАНТЕМА, отглеждани като саксийни в стая, се определят от НАСА като най-ефективни при отстраняването на бензен от въздуха.

АНТУРИУМЪТ, освен че цъфти красиво, е полезен за помещения, в които се отделят ксилол, толуол и амоняк. Обича светлина и ежедневно поливане. Съцветията може да се запазят върху растението повече от месец.

ШЕФЛЕРАТА обича сенчести помещения, помага в пречистването най-вече от формалдехид.

БРЪШЛЯНЪТ е устойчив на замърсявания,  подходящ за всякакъв вид почва, които са достатъчно влажни. Пречиства от формалдехид.

АЗАЛИЯТА обича прохладни помещения. Пречиства добре въздуха от амоняк.

МАРАНТАТА е влаголюбиво и топлолюбиво растение, което ни спасява от амоняк.

Полезни за чистотата на въздуха в стаята са и растенията, които притежават бактерицидни свойства. Това означава, че техните листа, стъбла и цветове отделят в околното пространство фитоциди, които отблъскват патогенните микроорганизми, освежават въздуха и го дезинфецират. Такива са розамаринът, миртата, цитрусовите дръвчета, плектрантусът, мушкатата и индришето.  Декоративният нар, който може да се отглежда в стая, стимулира имунната система. Доказано е, че листата и стъблата на аспарагусите поглъщат частици от тежки метали, а кактусите неутрализират радиационното въздействие, особено ако се поставят в близост до компютри и монитори.

За да се пречисти въздухът, не е необходимо стаята да се претрупва. Достатъчни са две полезни растения в едно помещение, за да се постигне необходимият ефект.

Източник: www.zeleno.bg

Как да си отгледате зеленчуци в сандъче у дома

Запазено под (Градини) by Admin on 12-05-2010

Тагове : , ,

raised-veg-garden_1Отглеждането на зеленчуци в градината е приятно занимание, но дори и да не разполагате с толкова много място, можете да изпитате удоволствие от това да оберете със собствените си ръце зрели домати или свежи зелени подправки от своята мини градинка, направена в сандъче или друг подходящ контейнер.

Всичко, от което имате нужда, е подходящ по размер контейнер, хубава почва и подходящо място – тераската, малкото дворче или ъгъл от някоя стая, в която има поне по 6 часа светлина на ден.

Всъщност сандъчето е добро решение за отглеждане на зеленчуци и по много други причини, като например трудно отцеждаща се почва, едри вредители, зарази и болести, развиващи се в почвата.

В такава мини градинка повечето зеленчуци се захващат лесно и се развиват по-бързо поради факта, че почвата в нея се затопля по-лесно и бързо през пролетта. Контейнерите са лесно мобилни, така че растенията по-рядко се увреждат при пренасянето им.

Изберете ефектни по форма и материал контейнери, разположете ги в група, комбинирайте ги с цъфтящи цветя и ще имате ефектна композиция през цялото лято.

За засаждане на растенията използвайте подходяща пръст. Използвайте висококачествена почва, съдържаща перлит.

За да дадете добър старт на растенията при засаждането, добавете в пръстта тор или сух органичен продукт. Подходящи са торове, които се разграждат бавно, в продължение на 3 – 5 месеца.

Най- добрият начин да поливате зеленчуците в сандъчета е капково напояване с електронен таймер. Не оставяйте никога почвата да изсъхне напълно.

Ако по растенията се появят листни въшки, червеи или други вредители, напръскайте незабавно с инсектицид.

Оберете зеленчуците, когато са узрели съвсем, преди да са пуснали семена в сандъчето (краставиците и тиквите, когато са се изпълнили напълно, но преди семената да са станали големи, патладжанът, докато кората му е лъскава, чушките и доматите, когато са станали най-едри и са добили ярък цвят).

Източник: www.zadoma.com

Тагове