Любими зеленчуци за градината

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 29-06-2010

Тагове : , ,

Предлагаме на Вашето внимание няколко популярните и лесни за отглеждане зеленчуци, подходящи както за начинаещи, така и напреднали градинари.

Жълти домати

жълти домати

Жълтите домати (Lycopersicon esculentum) са по-малко киселинни в сравнение с традиционните червени домати. Тези домати се нуждаят от около 50-60 см почва и могат да достигнат до 2.40 м височина. Не са капризни, могат да виреят и в много слънчеви и горещи градини. Берат се през лятото.

в

Бакла

бакла

Най-подходящото време за засаждане на баклата (Vicia fabal) е в началото на пролетта, тъй като оптималната температура за растеж на растението е 20-25 градуса. Посадете семената на 3-5 см дълбочина, като изберете защитено от вятър място. Оставете разстояние 60-80 см между лехите, тъй като баклата расте много нагъсто и понякога достига до височина 2 м.
Отглеждането на всякакъв вид бобови растения е много благоприятно за градината, тъй като те осигуряват хранителни вещества за почвата.

Рукола

рукола

Руколата (Eruca vesicaria) може да се отглежда както в градината, така и в саксии. Расте много бързо, понякога след месец е вече готова за консумация. Изисква слънце и висока температура. Семената й покълват при по-ниски температури, така че ранната пролет е много добър вариант за засаждането на руколата. Това можете да се направите и в началото на лятото, но за предпочитане е това да стане следобед - семената ще покълнат през нощта, когато температурите са по-ниски.

Репички

репички

Репичките (Raphanus sativus) растат много бързо и поради тази причина могат да се сеят от края на зимата до края на лятото, въпреки че растението не обича високите температури. През лятото подберете за засаждането сенчесто място.

з

Босилек

basil

Босилекът (Ocimum basilicum) е едногодишно растение, което пониква седем дни след засяването му. Веднъж цъфнал, колкото повече берете листата му, толкова по-буйно расте той. Босилекът вирее еднакво добре както в градината, така и в саксия вкъщи, стига да получава достатъчно вода и слънце. Растението не изисква специални грижи - можете да купите коренчета от пазара и да си ги засадите в градината.

Ра
Цвекло

цвекло

Цвеклото (Beta vulgaris) обича слънцето и не много високите температури. Семената се засаждат на разстояние около 5 см едно от друго, а разстоянието между лехите трябва да е 30 см. Малко известен факт е, че листата на цвеклото също могат да се ядат, като освен това те са по-питателни от корените.


Градински чай

sage

Градинският чай (Salvia officinalis) е многогодишно растение, което се използва като подправка или билка. Обича слънцето и горещината, и не изисква много вода - уверете се само, че почвата е с добър дренаж. Засаждането може да стане от семенца (най-добре в саксия на закрито) или с калеми от зряло растение, засадени директно в градината. Растението може да достигне до височина 60 см.

Р

Артишок

артишок

Артишокът (Cynara scolymus) се чувства най-добре в по-просторни градини, тъй като изисква много пространство - около 1 метра между семената и около 1,5- 2 метра между лехите. Артишокът е многогодишно растение, което може да вирее във всякакви условия, но най-подходящите места за отглеждането му са тези с мек климат, с умерени температури през зимата и лятото. С достатъчно хранителни вещества, растението може да роди до 30 артишока на година.

Как да се отървете от плевелите с помощта на… вестник

Запазено под (Грижи, Интересно, Направи си сам, Проблеми) by Admin on 24-06-2010

Тагове : , , ,

как да се отървем от плевелите

Харчите маса пари за поддръжка, а само след един по-сериозен дъжд любимата Ви градина отново е буренясала? Пръскате с препарати, но това само убива растенията Ви? Как да победите непобедимото? Как да се отървете от плевелите? Ами, ….. с вестници!

Инструкции

Стъпка 1

Започнете засаждането по стандартния начин, като изберете подходящи хранителни вещества за почвата.

Стъпка 2

Намокрете няколко страници от вестника. Използвайте пулверизатор за целта.

Стъпка 3

Увийте една страница около корена на растението, което засаждате. Продължете по този начин, като се стремите страниците да се застъпват. Идеята е да наслоите вестника около кореновата система на растението. Получената обвивка трябва да е дебела най-малко 6 страници, но не повече от 10. Плевелите могат да проникнат през найлонова обвивка, но не и през вестникарската хартия. Освен това хартията е вещество, което може да се разложи по биохимичен начин и позволява влагата да проникне до корена на растението при поливане.

Стъпка 4

Покрийте вестника с почва, за да прикриете малката си тайна и се наслаждавайте на градина без плевели.

Как да избираме градински инструменти

Запазено под (Градини, Техника) by Admin on 22-06-2010

Тагове : , ,

град.инструментиС тази статия ще се убедите, че не е необходимо да давате купища пари за градински принадлежности, тъй като повечето градинари се справят само с 10 базови инструмента - градинска лопатка, мотика, ъгловата лопатка с D-образна дръжка, ножици за подрязване, вила, гребло за листа, гребло за почистване в лехите, ръчен култиватор, градинска количка и специален градински нож. Вижте няколко съвета за това как да купите качествени и полезни инструменти, които при правилна експлоатация ще Ви служат много време.

Стъпка 1:
Направете си списък на тези инструменти, от които се нуждаете или искате да замените. Вземете под внимание 10-те инструмента, за които стана дума по-горе. Ако имате дървета и храсти, добавете към списъка също и трион, овощарски ножици и ножици за жив плет.

Стъпка 2
Избирайте качествени инструменти. Тези от неръждаема стомана имат по-дълъг живот, лесни са за почистване, не ръждясват и са на достъпни цени. Инструментите от въглеродна стомана са друг добър вариант, защото са устойчиви, трайни и лесни за наточване. Купувайте инструменти с дръжки от ясенова дървесина и свръзки от кован метал, тъй като те издържат повече на напрежението и натиска.

Стъпка 3
Проверете добре инструментите преди да ги купите. Уверете се, че текстурата на дървесината е еднаква по цялата дължина на дръжката. Избягвайте инструменти с боядисани дръжки, защото боята би могла да прикрие много несъвършенства. Вземете инструмента в ръка и преценете дали не е твърде лек или твърде тежък за дейността, за която Ви е необходим. Винаги купувайте трионите и ножиците с резервен комплект остриета.

Стъпка 4
Когато смятате да купите нов инструмент, първо се замислете дали нямате някакъв друг инструмент, който би могъл да го замести - например, не Ви е нужен специален инструмент за садене за луковици, тъй като обикновената градинска лопатка ще Ви свърши работа. Единствено изключение прави инструментът за плевене, тъй като той има само едно предназначение, но пък за сметка на това много улеснява работата Ви.

Стъпка 5
Ако имате някакви физически травми, може би е добре да се ориентирате към ергономичните инструменти - те намаляват напрежението в мускулите и ставите. Купувайте инструменти с дълги дръжки, за да не се налага да се навеждате. Ако страдате от артрит на ръцете, купувайте триони и ножици със задържаш механизъм с палец, който увеличава силата Ви и по този начин улеснява работния процес.

Стилна градина с дневни лилии

Запазено под (Градини, Направи си сам) by Admin on 17-06-2010

Тагове : , ,

градина с лилии
Направете си тази красива и ароматна градина, като използвате различни по цвят и височина дневни лилии. В този лесен за изработка план са включени 20 разновидности на това цвете, а между тях са вмъкнати и няколко многогодишни растения. В центъра има фонтан, заобиколен от стръкове хоста - той е фокусна точка на екстериора и го обединява визуално. Изберете за градината подходящо слънчево или полусенчесто място. Нейните размери са 9,7 х 9,7 м.

план

Списък на предложения за растенията

(Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и Вие може да изберете друго растение по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни - не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

А. Хоста (Hosta plantaginea) - 24 броя
hosta
D. Дневна лилия (Hemerocallis spp.) - 20 броя
daylily
В. Кореопсис, жълтичка (Coreopsis verticillata) - 30 броя
coreopsis
Е. Двуцветен каладиум (Caladium bicolor) - 12 броя
caladium
С. Новогвинейско циганче (Impatiens New Guinea Group) - 30 броя
impatiens

1. Подготовка
При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:
• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта, но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите, като спазите съществуващото съотношение и увеличите/ намалите броя на растенията от всеки вид (или пък като премахнете от плана някои растения).
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Повечето от избраните растения не са капризни в това отношение, но добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст - пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка - вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение - за целта можете да добавите подходяща торова смес.

2. Създаване на основата
За да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехите. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на всяка леха.

Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.

Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.

3. Засаждане
Идва времето и на най-забавната част от проекта - засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.

Как да се грижим за жасмина

Запазено под (Балконски растения, Грижи при балконските растения, Стайни растения) by Admin on 15-06-2010

Тагове : , ,

jasmine

Жасминът е вид пълзящо растение и принадлежи към семейство Маслинови. Името му идва от персийската дума “yasmin”, която означава “божи дар”. Някои разновидности на жасмина имат много силен аромат, който се счита, че намалява стреса и отпуска мускулите. Жасминът цъфти през пролетта и лятото, и може да достигне до 1 м височина.


Засаждане

planting

Жасминът може да бъде засаден в почти всякакъв вид почва, била тя песъчлива или глинеста. Засаждането става в дупка, която е със същата дълбочина като тази на съда, от който присаждате растението. Изберете такова място, което да осигурява възможно най-много слънчеви часове през деня - в противен случай рискувате жасминът да развие гъбични заболявания, като плесен или загниване на корените. Най-добрият период за засаждане е през лятото, за да може растението да се захване добре преди зимата.

Поливане и наторяване

wateringКакто съвсем младото, така и зрялото жасминово растение изисква редовно поливане през летните месеци - поне 2-3 пъти седмично, така че да се напои около 15 см. от повърхностния слой на почвата. През останалото време на годината може и да не го поливате - изключение прави сушата или много високите температури.
Наторявайте два пъти годишно - веднъж през ранна пролет и веднъж през късна есен. Намокрете почвата обилно и оставете да престои така един ден. Добавете течен тор и изчакайте още 2 дни. Нанесете около 5 см тор за присаждане около жасмина.

Подрязване и специални грижи

special-careПодкастрянето на жасминовото растение трябва да става през късната есен, за да си осигурите сигурен цъфтеж през следващия сезон, а и за да го предпазите от сгъстяване и преплитане. С помощта на градински ножици премахнете всички мъртви и изсъхнали стръкове.
Обогатявайте почвата с вар един път годишно, за да запазите цветето в добър вид. Смесете 2 чаши варовик под формата на пелети и 2 чаши органичен тор, и нанесете директно върху почвата. Добавянето на вар помага за запазването на постоянна киселинност на почвата. Балансираните киселинни нива ще позволят развитието на микробите, разграждащи хранителните вещества до по-проста форма, за да могат те да бъдат всмукани от кореновата система на растението.Тагове