Опаковане на саксии

Запазено под (Направи си сам) by Admin on 31-08-2010

Тагове : , , ,

014Обикновените и на вид непривлекателните саксии могат да се превърнат в произведение на изкуството само с помощта на малко декоративна хартия. А ако добавите и панделка, вече имате един красив подарък. Опаковането на саксия с хартия предпазва от протичане, но пък съществува риск от прекалено овлажняване на почвата и изгниване на корените, което пък от своя страна може да предизвика увреждания по растението. Затова е важно да знаете как правилно да опаковате саксията, така че хем да не лишите цветето от необходимите му условия, хем да си осигурите красива декорация за дома.

От какво се нуждаете:

  • линия
  • ножици
  • дървено колче

Инструкции:


1. Измерете височината на саксията от горния до долния ръб. Умножете този размер по три. Изрежете от хартията квадрат със страна, равна на този резултат.

2. Подгънете хартията от всички страни с около 2-3 см. Задръжте за няколко секунди, за да се оформи добре ръбът.

3. Разгънете хартията на равна повърхност. Сложете саксията в центъра и сгънете от всички страни.

4. Повдигнете хартията от двете срещуположни страни на саксията и подпъхнете ръбчетата навътре, като издърпвате към центъра намачканата хартия и се стремите да оставите ъгълчетата да стърчат навън. Направете същото и с другите две страни. Четирите ъгъла трябва да стърчат над саксията.

5. Забодете колчето в почвата близо до ръба на саксията като се стремите да го центрирате спрямо сгънатите ръбове на хартията. Промушете го през хартията и го забийте в почвата.

6. Увийте парче панделка (широка 3-5 см) около саксията и вържете краищата й около стърчащото колче - по този начин ще закрепите хартията към саксията. За да скриете възела, поставете върху него панделка, предварително оформена от друго парче от същата лента.

7. Направете няколко дупки на долната страна на хартията. Сложете растението върху чинийка или дренажен съд, за да се събира там излишната вода, която се оттича през хартията.

Грижи за фикуса

Запазено под (Грижи, Растения/ Видове стайни растения, Стайни растения) by Admin on 26-08-2010

Тагове : , ,

01Фикусът е едно от най-обичаните стайни растения. Както повечето от тях и той изисква, наред с многото вода и слънчева светлина, и правилни грижи. Ако досега не сте отглеждали стайни растения, то фикусът е идеалното цвете за Вас - не е много капризно, но в същото време ще Ви помогне да добиете основни знания в тази сфера.

е е много капризно, но в същото време ще Ви помогне да

Вредители

Първият знак, че фикусът Ви е нападнат от паразити, е пожълтяването на листата. Най-често става обект на нападение от листни въшки, щитоносни въшки, акари. За да се отървете от нашествието, използвайте инсектициди или пестициди. Ако имате малки деца или домашни любимци, добра идея е да сложите инсектицида в саксията на растението.

Почистване на листата

Фикусът е стайно растение и като всяко нещо в дома Ви, и той събира прах. Важно е да знаете, че на него му е нужна повече влага, а прахта по листата пречи на водата да проникне добре в кореновата му система. Почиствайте редовно листата с влажна кърпа и препарат, който не запушва порите. Разтвор от вода и оцет също върши добра работа.

Осигурете достатъчно влага

Фикусът се нуждае от много влага. Не винаги влажността вкъщи или в офиса е достатъчна, за да се развива добре фикусът. Напръсквайте редовно цветето с пулверизатор, пълен с вода. Ако влажността на въздуха е много ниска, използвайте овлажнител за стая.

Отглеждане на зеленчуци в сенчести градини

Запазено под (Градини, Направи си сам, Растения/ Видове) by Admin on 24-08-2010

Тагове : , , ,

012Зеленчуците, както повечето растения, виреят най-добре при наличието на пряка слънчева светлина. Има обаче такива сортове, които се развиват добре и на места с повече сянка. Ако Вашата градина е заобиколена от дървета и високи стени, не се отчайвайте - има начин как да отглеждате любимите си зеленчуци. Достатъчно е да им осигурите добре подготвена и наторена леха с разсад, много внимание и грижи, и липсата на светлина няма да е пагубна за тях. Важно е да се отбележи обаче, че мястото не трябва да бъде напълно лишено от достъп до слънчеви лъчи.

От какво се нуждаете:

  • зеленчукови семена
  • терен за засаждане
  • тор
  • градинска вила
  • лопата
  • лейка
  • изкуствена тор

Инструкции:


1. Първото важно нещо е да изберете такива зеленчуци или подправки, които не изискват директно слънцегреене. Например, можете да се спрете на аспержи, цвекло, мента, алабаш и прочее. Ако пък в градината Ви достига слънчева светлина поне по 3 часа на ден, може да добавите и маруля, броколи, обикновено и къдраво зеле.

2. Прекопайте терена, който сте предвидили за сеитбата. Трябва да достигнете дълбочина около 60 см и да обърнете почвата. С помощта на градинската вила премахнете всякакви корени, камъчета, буци пръст.

3. Наторете почвата и смесете двете съставки. Идеалното съотношение тор - почва е 1:1. Много е важно да използвате градински тор с добро качество. Друг вариант е да закупите готова торова смес.

4. Засадете семената в почвата. Следвайте инструкциите върху етикета на всяко растение. Дълбочината на засаждане и разстоянието между отделните семена зависи изцяло от конкретния зеленчук. Полейте обилно новозасадените растения с лейката.

5. Внимавайте да не прекалите с поливането. В по-слънчевите места в градината, водата се изпарява по-бързо, т.е. по-сенчестите зони трябва да получават по-малко вода. Пипнете почвата - тя трябва да е влажна, а не мочурлива и мокра. Повече внимание изискват тези зеленчуци в градината, които са заобиколени от високи дървета - грижете се за това те да не пресъхват.

6. Няколко седмици след поникването добавете изкуствената тор. Наглеждайте растенията - ако забележите следи от повяхване, потъмняване или изкривяване на листата, това може да е знак за липса на вода.

Да украсим дома си с цветя

Запазено под (Интересно, Интериор, Стайни растения) by Admin on 19-08-2010

Тагове : , , ,

01Цветята и растенията внасят топлина и уют във всяко помещение, и правят чудеса с дома Ви, без значение в какъв стил е решен интериорът. Те са и чудесен начин за прикриване на онези места в дома Ви, които не харесвате. Всеизвестен е фактът, че цветята вкъщи допринасят за доброто здраве на всички членове в семейството - те поемат въглеродния диоксид и пречистват въздуха. Красив дом и добро здраве - две важни причини, които са достатъчни, за да се замислите как да добавите цветя в интериора.

Какво Ви е необходимо :

Комбинация от обикновени саксии, висящи кошници, декоративни сандъчета и цветя върху рафтовете.

Инструкции:


Стъпка 1

Изберете такива стайни растения, които да отговарят на стила в дома Ви. Ако обзавеждането Ви е в модерен стил, подходящи растения са такива с гладки и нежни форми. Ако преобладават старинните мебели, добре биха стояли растения с широки и едри филизи, или пък папрат. Много е важно цветът на саксиите да е подходящо комбиниран с цветовете в помещението.


Стъпка 2

Винаги се съобразявайте с височината на растенията едно спрямо друго. Предпочетете такива, които са допълнение към интериора, а не водещ елемент в него. Ако са твърде високи, те неминуемо ще отнемат от красотата на вътрешния дизайн. За да постигнете по-добър ефект, комбинирайте растения с различни височини.


Стъпка 3

Подберете растения, които се нуждаят от сходно количество светлина и вода. Трябва да се съобразите и с начина си на живот - ако пътувате често или отсъствате за по няколко дни, добра идея е да отглеждате кактус, защото той изисква най-малко грижи.


Стъпка 4

Преобразете стаята, като добавите цветен водещ акцент. Един фикус или палма биха предали великолепие и разкош на всяко помещение. Високите растения смекчават мрачните нотки във фоайето, кухнята или коридора.


Стъпка 5

Използвайте растения, за да прикриете непривлекателните гледки в дома си. Старият и грозен радиатор може да добие съвсем нов вид, ако наредите върху него няколко саксии с цветя. Камината, която в момента не използвате, пък можете да преобразите, като наредите около нея цветя с различни височини.


Стъпка 6

Вместо с цветя, може да украсите дома си и с красиви сандъчета с подправки, които да използвате и в кухнята. По този начин не само ще се наслаждавате на вкусни ястия, но и ще си осигурите свежо ухание в помещението.


Стъпка 7

За по-неутрален интериор избирайте цветни саксии и растения с ярки цветове - по този начин ще освежите обстановката.


Стъпка 8

За да създадете в банята си обстановка като тази в спа центровете, заложете на растения с различна височина и размери.

5 лесни за отглеждане стайни растения

Запазено под (Грижи, Интериор, Растения/ Видове стайни растения, Стайни растения) by Admin on 17-08-2010

Тагове : , , , , ,

Стайните растения освежават всяко едно помещение и напоследък се превръщат в неделима част от интериора. Те ободряват по един изключителен начин, особено през студените месеци, когато повечето хора са потиснати, а първите пролетни лъчи са още много далеч. Предлагаме Ви няколко лесни за отглеждане стайни растения, които не изискват много грижи и в същото време са невероятно красиви.

Дяволският бръшлян (Epipremnum aureum)

dqvolski-bry6lqn

Дяволският бръшлян е много подходящо висящо растение за всяко помещение, тъй като филизите му растат надолу към земята. Захваща се много лесно - отрежете по-дългите ластуни и ги сложете в съд с чиста вода на прозореца. Трябва да престоят там докато корените се развият и тогава вече може да го пресадите. Ако не подрязвате бръшляна, той може да достигне до 3 м дължина. Цветето не изисква много вода - ако прекалите с поливането, ще забележите, че листата се навиват, а корените изгниват. Оставете почвата да изсъхва напълно между две поливания. Ако не понасяте насекоми в дома си, то дяволският бръшлян е идеалното цвете за Вас, тъй като растението не е предпочитано от традиционните вредители - листната въшка, белокрилката и акарите.

Семейно щастие (Aspidistra elatior)

semeino_6tastie

Семейното щастие е едно от най-непретенциозните стайни растения. Вирее при много ниски температури и на сенчести места. Много подходящо е за ъглите в дома Ви и за местата, до които не достига слънчева светлина. Расте бавно и понякога ражда пурпурни цветове. Не привлича насекоми и не изисква много вода, просто поддържайте почвата влажна.

Коледниче (Zygocactus или Schlumbergera)

koledni4e

Коледничето е известно още и като коледен кактус, но малцина знаят, че то всъщност е сукулентно растение. Не забравяйте да го поливате, макар че може да оцелее дълго време и без вода. Ако забележите, че листата започват да вехнат, започнете по-редовно поливане. Коледничето се нуждае от много слънце. За да го пресадите, откъснете малка част от растението и го засадете в подходяща саксия. Има начин да “прилъжете” коледничето да цъфне още в средата на октомври - преместете го в стая, която не използвате и му осигурете пълен мрак по 12 часа на ден.

Замиокулкас замиофолия (Zamioculus Zamiofolia)

zz

Растението е известно още и като ZZ. Устойчиво на всякакви условия. Расте бавно, не изисква много вода и светлина.

Сансевиера (Sansevieria)

sansevieria1

Сансеверията е позната още и под наименованията змийска кожа и свекървин език. Смята се, че дългите заострени листа са “хапливи” точно колкото езика на свекървата. Сансеверията никога не се разлиства. Няма нужда от много светлина и живее много дълго. Поливайте със съвсем малко вода, като внимавате да не прекалите. Достатъчно е веднъж месечно да навлажнявате по-обилно почвата.

Тагове