Най-подходящите цветя за сватба

Запазено под (Интересно) by Admin on 30-09-2010

Тагове : ,

Цветята са неделима част от всяко едно сватбено тържество, като се започне от букета на булката и се стигне до аранжировките на масите в ресторанта. Цветята за този светъл повод трябва да бъдат внимателно подбрани, за да останат свежи до края на тържеството. Добре е да се подберат такива, които допълват темата на сватбата или са в тон с роклята на булката. Без значение дали ще се спрете само от един вид или ще комбинирате няколко, цветята създават една наистина неповторима атмосфера в този важен ден.

Рози

rose1

Розите са едни от най-предпочитаните цветя не само заради голямото им разнообразие от цветове и форми, но и заради скрития смисъл, който носят като символ на любовта. Издържат часове без да оклюмат, а и могат да се открият по всяко време на годината. За всеки случай ги поръчайте няколко дни преди сватбата.

Хортензии

hydrangea-purple1

Хортензиите набират все по-голяма популярност сред сватбените букети и това е разбираемо - съцветия им са с разнообразна форма и невероятни пастелни и ярки цветове, големи красиви листа, обилен цъфтеж от ранна пролет до късна есен. Изглеждат добре както сами, така и в комбинация с други цветя. Заложете на няколко хортензии от един и същ цвят, за да постигнете класическа простота или комбинирайте няколко цвята, за да създадете свежо настроение.

Гербери

gerber

Герберите са в основата на много красиви цветни аранжировки и букети, и причините за това са разнообразието от цветове (червен, розов, жълт, оранжев) и фактът, че те могат да се намерят по всяко време на годината.

Калии

calla

Калията е един от фаворитите сред предпочитаните цветя за сватба заради ненадмината си изтънченост. И въпреки, че повечето булки се спират на белите калии, то добре е да знаете, че с няколко черни, оранжеви или жълти стръка ще постигнете много интересни аранжировки за маса.

Орхидеи

orchids

Орхидеите пленяват с вълшебното си очарование, което се дължи на комбинацията от прелестните цветове, несравними с цвета на никое друго растение, и изключително разнообразните им форми, багри и аромати. Добре подредени и съчетани, те могат да се превърнат във водещ акцент в аранжировката за лятната сватба.

Лалета

tulips

Лалетата имат повече от 500 разновидности, затова те могат да задоволят и най-претенциозния вкус. Със своите перфектно оформени цветчета, сякаш изваяни от ръцете на изкусен скулптор, лалето ще бъде изящен акцент върху сватбената маса.

Коледна звезда

Запазено под (Грижи, Стайни растения) by Admin on 28-09-2010

Тагове : , ,

013Коледната звезда е сукулентно растение, което произхожда от Мексико и централна Америка. Може да достигне до 3 метра височина. Погрешно е да се смята, че коледната звезда е сезонно растение, което се отглежда само и единствено по Коледа, след което се захвърля. Ако се грижите правилно за него, това цвете ще краси дома Ви в продължение на няколко години. В повечето случаи листата на коледната звезда са обагрени в огненочервен цвят, макар че се срещат и такива, оцветени в бяло или розово.

Много е важно да намерете подходящо място за коледната звезда в дома си - то трябва да е светло и до него да достига индиректна слънчева светлина по няколко часа на ден. Оптималната температурата на въздуха е около 15-20 градуса, но в никакъв случай под 10 градуса по Целзий. Противопоказни за коледната звезда са директната слънчева светлина, както и насоченият към нея работещ климатик. Периодично завъртайте саксията с коледната звезда, така че светлината равномерно да достига до всички страни.

Поливайте коледната звезда умерено и то само, ако почвата е напълно суха. Не прекалявайте с водата, защото корените на сукулентните растения са много уязвими и изгниват лесно. Най-добрият вариант е да поливате по малко, но често.

Периодът на цъфтеж на коледната звезда приключва през март или април, след което трябва да преминете към подрязването й. Отрежете всички стебла, които са високи около 20 см и преместете растението на най-светлото и топло място в дома Ви, или пък го изнесете навън, но само ако температурите през нощта не падат под 13 градуса. През юни или юли, но не по-късно от края на юли, отново подрежете коледната звезда, за да стимулирате растежа й.

Преминете към наторяване, след като коледната звезда е спряла и да цъфти и след като сте я подрязали. Използвайте течен тор, специално разработен за стайни растения, веднъж на две седмици, докато цветето не започне да расте отново.

Пресадете коледната звезда, ако стане твърде висока или твърде голяма за саксията си. Изберете по-голяма саксия и внимавайте да не засегнете корените по време на пресаждането. Използвайте обикновена почвена смес.

През октомври, ноември и в началото на декември дръжте коледната звезда на тъмно през нощта, а през деня я поставяйте на перваза на прозореца - това стимулира цъфтежа й. Важно е да се отбележи, че цветето не трябва да бъде излагано на изкуствена светлина през тъмната част на денонощието, докато не спре да цъфти.

Идеи за малки градини

Запазено под (Градини, Интересно, Направи си сам) by Admin on 23-09-2010

Тагове : , ,

012В днешно време една много малка част от хората могат да си позволят къщи с големи градини. За да бъде впечатляваща една градина, обаче, не е задължително тя да е голяма. Дори и да разполагате с малко пространство, като например вътрешен двор, с няколко хитринки можете да го превърнете в истински оазис. Дори терасата може да придобие изключителен чар ако около кътчето за кафе подредите добре аранжирани саксии, а на парапета закачите няколко сандъчета с екзотични растения.

Сандъчета за цветя


Отглеждането на растения в градински сандъчета е една чудесна алтернатива за ограничени пространства, било то тесни балкони или малки вътрешни дворовчета. Липсата на място не означава, че трябва да се лишите от любимите си свежи цветя или екзотични палми. Висящите кошници пък дават възможност пълзящи растения леко да “надничат” през прозорците Ви. А ако сте любител кулинар, няколко саксии със свежи подправки не само ще придадат завършен вид на вече създадената градина, но и ще Ви бъдат от полза в кухнята. За да постигнете един наистина внушителен ефект, заложете на колкото се може повече саксии, сандъчета и висящи кошници.

Да спечелим място

Д

Кой е казал, че градината може да се разраства само настрани? Ако хоризонталното пространство е ограничено, защо не използвате вертикалното? За да го усвоите максимално, набавете си трейаж( вертикална скара от летви), който да закачите на стената. Подредете върху рафтовете цъфтящи пълзящи растения, като обикновен повет и лози. Друга добра идея е използването на перваза на прозорците, върху който да разположите сандъчета с цветя. Правилото на градинарите е във всяка саксия да има следните 3 типа растения: едно високо растение, което да е фокусната точка, цветя, които “преливат” извън саксията и такива, които да запълнят останалото пространство и да добавят цвят /вижте снимката по-долу/.

024

Дървета и храсти


Дърветата и храстите не трябва да бъдат пренебрегвани в малките градини. Добър вариант са декоративните дървета като кучешки дрян и див рожков, които със своите цветове ще внесат настроение в градината. Друго подходящо дърво е японският клен, който ще допълни очарованието с помощта на фините си червени листенца. За да си осигурите свеж зелен цвят през цялата година заложете на вечнозелените храсти, като чемширово дърво и джел, а към последния получавате и бонус - примамливи огнено червени плодове.

Какво символизира розата

Запазено под (Интересно) by Admin on 21-09-2010

Тагове : ,

roseПоднасянето на цветя е вълнуващ и романтичен жест, особено ако е придружен с искрени и топли чувства. Едно от най-популярните цветя и до днес си остава розата, а нейната символика носи различни послания. Разнообразните цветове на листенцата й могат да символизират романтика, приятелство, чистота, страст или пък радост, а по броя на розите в букета може да се гадае за чувствата и намеренията на подаряващия.

История на розите

Розите от древни времена са символ на любовта и романтиката, но са били използвани и за други цели. Венци от рози са открити в древноегипетските гробници, римският император Нерон пък обсипвал масите с цветчета от рози, когато чакал важни гости, а Клеопатра съблазнила Марк Антоний именно с помощта на това уханно цвете. Розата е имала своето място и в религията, за което свидетелстват запазени документи от различни вероизповедания.

Значение на розите

Розите, опаковани в букет и предназначени за подарък, добиват популярност още през викторианската епоха. Оттогава започва да се отдава особено внимание на броя и цвета им. И единичната роза с дълго стебло, и букетът от рози от различни цветове имат своето послание, предназначено за получателя.

Значение на цвета на розата

Червеният цвят на розата символизира безумна любов и огнена страст, но също така може да олицетворява и уважение, и смелост. Розовият цвят е символ на приятелство и щастие - в същото време той говори за благородството и добрите обноски на подаряващия. Белите рози олицетворяват чистота и невинност, а комбинацията от бяло и червено се свързва с хармонията. Черният цвят на розите, който се дължи на тъмночервените оттенъци на листенцата, е подходящ за погребения и е символ на прощално сбогуване.

Значение на броя

Букет от 12 рози е романтичен жест и означава “Искам да сме заедно” или “Обичам те”. Единичната роза е символ на безграничната любов, а комбинацията от 21 стръка от това красиво цвете изразяват привързаността на подаряващия към получателя. Букетът от 11 рози е най-красноречив: “Обичам те повече от всичко, ти си моето съкровище”.

Още цветни градини в саксии

Запазено под (Интериор, Направи си сам, Стайни растения) by Admin on 16-09-2010

Тагове : , ,

Предлагаме Ви още няколко идеи за това как да комбинирате различни цветя и декоративни треви, за да получите разкошни мини градинки в дома си.

0011

Ето ви една идея за това как да комбинирате листни декоративни растения с цъфтящи такива. Ефектът наистина е поразителен - лилавият цвят на новозеландския лен контрастира на златисто обагрените листа на плектрантуса. Поставете саксията на полусенчесто място.

A. Новозеландски лен (Phormium tenax) - 1 брой
B. Плектрантус (Plectranthus ‘Easy Gold’) - 2 броя
C. Див чесън (Tulbaghia violacea) - 2 броя
D. Сребърна мащерка (Thymus ‘Argenteus’) - 1 брой
E. Сансевиерия, индийски меч (Sansevieria trifasciata) - 1 брой
F. Филодендрон (Philodendron ‘Prince of Orange’) - 1 брой

0021

Повтарящият се елемент е един от най-сполучливите похвати в дизайна, в това число и в градинския такъв. В тази комбинация новозеландският лен и хойхерата се съчетават много добре заедно, а формата на лена пък е подобна на тази на сцирпуса. Поставете саксията на полусенчесто място.

A. Сцирпус (Scirpus cernuus) - 1 брой
B. Хойхера (Heuchera ‘Amethyst Mist’) - 1 брой
C. Новозеландски лен (Phormium tenax) - 1 брой
D. Мушкато (Pelargonium ‘Happy Thought’) - 1 брой
E. Мини портокал каламондин (Citrofortunella microcarpa) - 1 брой

0031

Тук виждаме колко красиво изглежда комбинацията от добре подбрани и съчетани нюанси на зеленото. С течение на времето сладкият картоф и хелихризумът ще покрият изцяло саксията, защото растат в посока надолу. Поставете саксията на слънчево или сенчесто място.

A. Сладък картоф /батат/ (Ipomoea batatas ‘Margarita’) - 2 броя
B. Хелихризум петиоларе (Helichrysum petiolare ‘Limelight’) - 2 броя
C. Бакопа (Sutera cordata) - 3 броя

0041

Дори и да не можете да осигурите достатъчно слънчева светлина на растенията си, има начин да се радвате на красиви цветя - показаните в тази комбинация се развиват добре, дори и лишени напълно от слънчеви лъчи.

A. Бяла бегония (B. x tuberhybrida) - 2 броя
B. Бровалия (Browallia speciosa) - 2 броя
C. Циганче (Impatiens ‘Super Elfin Salmon Blush’) - 2 броя
D. Бодлива лобелия (Lobelia erinus ‘Regatta Lilac’) - 1 брой
E. Английски бръшлян (Hedera helix) - 1 брой

00551

Ще се изненадате от ефекта, ако комбинирате цветя с малко зеленина. Тук лилавият цвят на ангелонията и златните нюанси на копривката блестят през цялото лято. Поставете саксията на слънчево или полусенчесто място.

A. Алтернантера (Alternanthera ‘Red Thread’) - 2 броя
B. Калибрахоа (Calibrachoa ‘Million Bells Terra Cotta’) - 3 броя
C. Ангелония (Angelonia ‘AngelMist Deep Plum’) - 2 броя
D. Копривка (Solenostemon ‘Blond Bombshell’) - 1 брой

0061

За да придадете допълнителен живец на саксиите, можете да добавите и няколко не толкова обикновени растения. Тук акцентът пада върху лъвско ухо, което придава завършен вид на цялата комбинация. Поставете саксията на слънчево място.

A. Сладък картоф /батат/ (Ipomoea batatas ‘Margarita’) - 1 брой
B. Граптофилум (Graptophyllum pictum) - 1 брой
C. Сребрист конски босилек (Salvia argentea) - 1 брой
D. Лъвско ухо (Leonotis menthaefolia) - 1 брой
E. Калибрахоа (Calibrachoa ‘Million Bells Terra Cotta’) - 2 броя

0071

Постигнете простота и елегантност с тази комбинация, в която е заложено единствено на зеления цвят. Прокрадващите се сребърни нюанси пък придават изключителен вид на декорацията при лунна светлина. Поставете на слънчево място.

A. Сребрист конски босилек (Salvia argentea) - 1 брой
B. Синя метличина (Centaurea ‘Colchester White’) - 1 брой
C. Котешки мустачки (Orthosiphon stamineus) - 1 брой
D. Бакопа (Sutera ‘Snowfalls’) - 1 брой
E. Немезия (Nemesia ‘Vanilla Sachet’) - 1 брой
F. Английски бръшлян (Hedera helix ‘Ivalace’) - 2 броя

0081

Декоративните треви придават завършен вид на всяка една саксия. Тук пурпурният пенисетум се издига внушително над колекцията от растения в ярки нюанси. Поставете саксията на слънчево място.

A. Пурпурен пенисетум (Pennisetum setaceum ‘Rubrum’) - 2 броя
B. Синя метличина (Centaurea ‘Colchester White’) - 1 брой
C. Диасция (Diascia ‘Sun Chimes Coral’) - 4 броя
D. Алтернантера (Alternanthera ‘Red Thread’) - 2 броя
E. Граптофилум (Graptophyllum pictum) - 1 брой

Тагове