5 есенни растения за градинка в контейнер

Запазено под (Интериор, Растения/ Видове) by Admin on 28-10-2010

Тагове : , ,

Есента дойде, а с нея и лошото време. Трябва да приберете всички растения, които отглеждате в контейнери на терасата си или в двора. Повечето цветя не се чувстват добре на такива атмосферни условия, но има и такива, които изглеждат прекрасно дори в този мрачен сезон. Предлагаме Ви пет растения, които без угризения можете да оставите навън през студените дни и по този начин да запазите лятното си настроение в дома си за по-дълго.

1. Хойхера

011

Разнообразието от цветове при хойхерата е наистина смайващо. Листата също имат десетки разнообразни форми. Това растение е много устойчиво и трудно загива. Издържа дори при -30о С. Без значение е дали ще държите хойхерата на слънце или на сянка, тя ще се чувства еднакво добре и на двете места. Не се колебайте да комбинирате хойхерата с други, различни на цвят представители от същия вид. Добавете и няколко стръка декоративни треви. С повече въображение, можете да си осигурите една много красива есенна декорация.

2. Вербена

02

Вербената е растение, което цъфти от ранна пролет до късна есен, дори след падането на първата слана. Изглежда добре както само, така и в комбинация с други растения. Вербената е подходяща и за висящите кошници - разпилените по ръбовете цветчета създават настроение. Разнообразието от цветове е голямо - от розово и червено до тъмно синьо. Вербената не се нуждае от много вода - поливайте я умерено. Както повечето едногодишни, така и тя трябва да се наторява на няколко седмици. Редовно премахвайте увехналите цветове - макар че това не е задължително, вербената ще изглежда много по-добре, когато цъфне.

3. Оксалис, детелина

03

Детелината е изискано и в същото време много очарователно цвете. То е изключително лесно за отглеждане. Вирее на сенчести места и издържа на ниски температури. Достига до височина 30-40 см, което прави детелината много подходяща за отглеждане в контейнер. Цветовете са разнообразни - може да се намери дори черна детелина.

4. Декоративно зеле

04

Декоративното зеле е очарователно топчесто растения. Разновидност на декоративното зеле е къдравото декоративно зеле. И двете растения са изключително подходящи за есента, когато ще изпъстрят градината Ви със своите цветове - сивкавозелени, с нюанси на розово и лилаво. Колкото по-студено става навън, толкова по-наситени стават тези цветове. Декоративното зеле е растение, което изпъква сред останалите, така че не се колебайте да го комбинирате с други нестандартни видове.

5. Седум

05

Седумът, познат още и като тлъстига, е класическо есенно растение, особено подходящо за отглеждане в контейнер. Може смело да се твърди, че есента е сезона на седума - той изглежда наистина прекрасно по това време на годината. Периодът на цъфтеж започва от края на лятото. Седумът не изисква много грижи - почвата трябва да е добре дренирана, предпочита слънчевите места, макар че се чувства добре и на частична сянка. Контейнерът с седума може да престои на открито цяла зима, тъй като това растение издържа на температура -4о С.

Аранжировка за маса с плодове и зеленчуци

Запазено под (Интериор, Направи си сам) by Admin on 26-10-2010

Тагове : , , , ,

Предлагаме Ви една лесна, но много ефектна аранжировка за маса, с която да изненадате гостите си и да блеснете като перфектна домакиня. Водещият акцент в нея са плодовете и зеленчуците, които са едно много оригинално хрумване за декорация от такъв вид. Ще са ви необходими само няколко минути. Разнообразието от цветовете на плодовете и зеленчуците ще задържи цялото внимание на масата.

001

От какво се нуждаете:

 • нож за белене
 • 3 портокала
 • молив
 • сламки за пиене
 • 3 артишока
 • 3 декоративни свещи
 • 3 маргаритки
 • ваза
 • грозде
 • слънчоглед

Инструкции:

1. Започнете с портокалите. Обелете кората в долната им част, за да могат да стоят стабилно. В горната част пък забодете молива, за да се образува дупка.

2. Отрежете сламките на няколко парчета, по 5-6 см всяко. Сложете ги в дупките, които вече направихте в портокалите. Скъсете стеблото на маргаритките до 5-6 см и ги забодете в сламките. Получихме портокал, от върха на който стърчи маргаритка.

3. Отрежете върха на артишока и издълбайте вътрешността му. Поставете в оформилата се кошничка една от декоративните свещи. Ако не разполагате с такива, можете да използвате чаени свещички, но имайте едно наум, че те изгарят много бързо и се налага честото им сменяне.

4. Подберете висока и тънка ваза, която е предназначена само за едно цвете. Напълнете я до половината с гроздове и добавете вода, колкото да покрие плодовете. Можете да използвате също и череши, боровинки, къпини, и прочее. Сложете слънчогледа във вазата.

5. Поставете вазата в средата на масата. Около нея подредете портокалите и артишока. Когато гостите Ви пристигнат, просто запалете свещичките. Изисканата комбинация от плодове, зеленчуци, свещи и цветя със сигурност ще ги удиви.

Синята роза – едно тайнствено цвете

Запазено под (Интересно) by Admin on 21-10-2010

Тагове : , , ,

01Всички знаем, че червената роза е символ на любовта, а жълтата - на приятелството. Какво означава, обаче, синята роза? В тази статия ще прочетете повече за нея и ще разберете как да тълкувате такъв подарък.

Какво символизира синята роза

Според известния зад граница справочник “Rose Color Meanings”, синята роза означава мистерия или нещо желано, но недостижимо. Тя може да подскаже на човека, за когото е предназначена, нечии силни и изпепеляващи, но несподелени чувства.

Откъде да купим синя роза

Много цветарски магазини предлагат сини рози, които сами по себе си са бели рози, оцветени със синя боя. Тези цветя не се срещат в природата, макар че японски учени наскоро успяха да отгледат такава роза, която вече се предлага на пазара в Япония.

Как бялата роза става синя

В розите липсва пигментът delphinidin, който е причината за оцветяването на цветята в сини нюанси. Японските учени използват трицветни теменуги и перуники (и двата вида съдържат delphinidin), за да създадат 100 % естествен син пигмент във венчелистчетата на розата.

Значение на синята роза

Когато сините рози стават популярни в Америка, все повече цветари започват да създават т.нар. “патриотични” букети (комбинация от бели, сини и червени рози). Сгодените двойки започват масово да избират синия цвят като водещ нюанс на сватбената им церемония и по този начин синята роза намира място в различни декорации. Новата мания не подминава и бременните жени - бебешките партита за момченца не минават без сини рози.

Как сами да си направим синя роза

Капнете няколко капки синя боя за сладкиши или яйца във ваза с вода. Потопете розата, която предварително сте подрязали с около 2 см, оставете да престои известно време и извадете - вече имате синя роза.

Интересни факти за синята роза

Синята роза става много популярна за отрицателно време и е разбираемо, че започва да се налага и като търговска марка. Цветарски магазини, хотели, даже и звукозаписна компания носят името „Синя роза”. Едноименната книга на Gerda Weissmann Klein разказва историята на дете с умствени проблеми.

Грижите ли се правилно за кактуса си

Запазено под (Грижи, Стайни растения) by Admin on 19-10-2010

Тагове : , ,

cactusКактусът е растение, което можете да отглеждате лесно в дома си. Поради тази причина то е предпочитано както от професионалните, така й от начинаещите градинари. В тази статия ще Ви запознаем с онези тънкости, характерни за кактуса, с помощта на които да се наслаждавате дълго на това уникално растение.

От какво се нуждаете:

 • глинена саксия
 • почвена смес за засаждане

Инструкции:

1. Засадете кактуса в глинена негланцирана саксия. Изберете такава с една или няколко дупки на дъното, за да се оттича водата през тях.

2. Добавете почвената смес. За най-добри резултати, тя трябва да е комбинация от дървесна кора, перлит, торф и тор от дъбови листа. На всеки 2 години е препоръчително да присаждате кактуса си, като най-добрият период за това е периодът след цъфтеж (ако разбира се отглеждате цъфтящ кактус). Оставете около 5 см разстояние между ръба на саксията и почвената смес - по този начин ще осигурите достатъчно пространство за растеж.

3. Поливайте кактуса веднъж в седмицата, с уговорката през зимата това да става по-често, тъй като топлината в стаята извлича влагата от растението. Има една хитринка как да проверявате дали кактусът има нужда от вода - пипнете почвата на повърхността - ако е суха, го полейте.

4. Сипвайте вода, докато не видите, че започва да капе през дупките на дъното на саксията. Когато решите, че кактусът се нуждае от по-малко вода, просто разредете интервала от време между поливанията, а не количеството вода.

5. Поставете кактуса на добре осветено място. Най-подходящи са онези места, на които другите растения не могат да виреят заради силното слънце - ниша с прозорец, предверието или коридора.

Кротон

Запазено под (Растения/ Видове стайни растения, Стайни растения) by Admin on 14-10-2010

Тагове : , ,

Кротонът е вечнозелен храст, който може да достигне до 1,20 м височина. Родината му са островите, намиращи се в източната част на Тихия океан. Листата са зелени, понякога обагрени с разноцветни петънца - жълти, тъмночервени и прочее. Това уникално растение можете да отглеждате и в дома си.

croton1

Характеристики на кротона

Отличава се с огромни листа, които създават плътна зелена покривка в най-горната част на кротона. Стъблото е дебело, тъмнозелено и наподобяващо кората на дърво. В много редки случаи кротонът цъфти, но ако това се случи, той наистина се превръща в едно много атрактивно растение - листата се обагрят в различни цветове (зелено, жълто, червено, оранжево, лилаво, розово) и по тях могат да се видят много интересни форми.

Видове

Кротонът се различава по формата на листата си.

 • широколистен кротон - големи, широки листа, които обсипват цялото стебло. Най-много листа са разположени на върха;
 • дъбов кротон - листата имат структурата и вида на листата на дъб;
 • кротон със спираловидна форма на листата - листата са извити надясно или наляво, или по малко и в двете посоки;
 • кротон с листа, извити назад - много рядко срещан вид

Размери и подрязване

Кротонът може да достигне до височина 2,5-3 м, ако се грижите правилно за него - осигурете достатъчно вода, слънце и пространство за кореновата му система. Ако го отглеждате в саксия в дома си, можете да очаквате максимално 1-1,5 м. За да контролирате растежа е нужно редовно подрязване. През пролетта отрежете 1/3 от растението и изчакайте цъфтежът да започне отново. Можете да ороните и младите филизи по растението, за да стимулирате по-бърз растеж.

Грижи

Кротонът е устойчиво и природно целесъобразно растение. Дори и да го оставите по-продължително време без вода и тор, то няма да изсъхне. Запомнете, че почвата трябва да е напълно суха преди поливане. Периодичното подхранване е препоръчително, но не и задължително. Много важно условие е температурата в помещението да е над 15 градуса - при по-ниски температури листата ще окапят. Кротонът няма да оцелее и при слана.

Вредители

Най-често срещаните вредители по кротона са акарите. Те нападат предимно листата и извличат от тях ценните хранителни вещества и влагата. Ако забележите по листата малки петънца, със сигурност цветето е нападнато от акари. Пръскането с препарати не винаги помага, защото те унищожат и тези насекоми, които се хранят с акарите. Най-добре си набавете отрова за домашни червейчета - но имайте едно наум, че тя не премахва яйцата, така че след 2 седмици трябва да повторите.

Тагове