Какво символизира божурът

Запазено под (Интересно) by Admin on 30-11-2010

Тагове : , ,

013Божурът е традиционен символ на Китай – според местния фолклор той носи късмет, богатство и щастлив семеен живот.

Основни характеристики

025Божурът е широко разпространен по света, но безспорно най-много се почита в Китай, където присъства във всякакви аранжировки и дори татуировки.
Цветовете му са големи и ароматни. Известен е още под наименованието fuguihua и “цветето на богатството и честта”.
Според китайската култура всяко цвете има своя скрит смисъл, който се определя от много фактори – цвят, аромат, външен вид. За всеки повод се подарява различно цвете.

Традиция

033Божурът от векове присъства в китайските брачни церемонии – той е символ на щастие и богатство на младото семейство. Тази традиция се е запазила и до днес, и китайците вярват, че божурът в дома носи късмет.
Цъфналият божур, поднесен като подарък, говори за  истински приятелски чувства от страна на подаряващия. Във фолклора на Китай са останали вярванията, че по състоянието на божура може да се гадае за предстоящи проблеми – ако растението увехне или цветовете му пресъхнат, бедността е наблизо.

Легенди

041Една легенда гласи, че китайската императрица пожелала всички цветя в градината й да цъфнат едновременно. Всички цветя се подчинили, с изключение на божура. Заради отказа му да изпълни заповедта, той бил изпратен в изгнание в Luoyang. Там бил приет много добре  от местните хора, заради смелостта си да се опълчи на императрицата. Днес Luoyang има репутацията на града, в който виреят най-красивите божури и всяка година той е домакин на 20-дневния фестивал на цветята.
Смята се, че божурът е кръстен на  Paeon (божур на английски е peony), лекарят на гръцките богове. Той намерил цветето на Олимп. Според друга легенда, Paeon се спасил от удавяне, като се превърнал в божур. В народната медицина божурът се използва за лечение на астма и за облекчаване симптомите на ПМС.

Отличителни белези

Божурът расте самостоятелно или под формата на храсти. Цъфти в късна пролет и в началото на лятото. Нуждае се от малко грижи и може да оцелее през студените зимни месеци. В природата се срещат около 300 разновидности на божура с разнообразни цветове и форми.

Флокс

Запазено под (Растения/ Видове, Растения/ Видове стайни растения) by Admin on 25-11-2010

Тагове : , ,

phloxФлоксът спада към групата на цъфтящите храсти. Обикновено се отглежда в градина. Думата “флокс” в превод от гръцки означава “пламък”, което е препратка към искрящите цветове на растението. Естественото му местообитание са умерените области на Северна Америка - растението се отглежда масово в САЩ и Канада - единственото изключение са Хавайските острови и провинцията Нюфаундленд.

Размери

В зависимост от вида на флокса, височината му може да варира от 15 до 90 см. Най-малкият представител на това семейство е пълзящият флокс.

Външен вид

Ако се вгледате внимателно в цветовете на флокса, ще видите 5 венчелистчета, разположени симетрично около плодника, чийто цвят обикновено контрастира на нюанса на венчелистчетата. Листата се различават в зависимост от вида - зелени, наподобяващи на иглички или продълговати и заострени.

Видове

В природата съществуват около 65 разновидности на флокса. Разнообразието от цветове е наистина огромно - всякакви нюанси на лилаво, бяло, розово, пурпурно, червено и оранжево.

Вредители

Най-разпространените вредители при флокса са акарите, които го нападат обикновено през горещите и сухи периоди от годината. Най-лесният начин да разберете дали Вашият флокс е пострадал от това нашествие, е като се вгледате в листата - ако те са покрити с миниатюрни жълти точици, вземете мерки, иначе рискувате цветето да увехне и загине.

Джинджифилът – една подправка от Изтока

Запазено под (Интересно) by Admin on 18-11-2010

Тагове : , ,

ginger2Джинджифилът е растение с много специфичен аромат и външен вид. Корените му се използват от векове както в медицината, така и като подправка в кулинарията.

Произход

Латинското наименование на джинджифилът е Zingiber officinale. Родината му е Азия. Първите сведения за него датират от близо 4000 години.

Характеристика

Джинджифилът е висок около 1.2 м. Листата са дълги и тесни - около 20 см. При цъфтеж се наблюдават малки жълто-зелени цветчета. Латинската дума “zingiber” произлиза от санскритската дума “shringavera”, която означава “с формата на еленови рога” (което е препратка към формата на листата).

Корен от джинджифил

Специфичното при джинджифилът е фактът, че се използват корените му. Те са светло бежови на цвят и имат формата на ръка, с множество малки разклонения по всеки един от “пръстите”. Коренът трябва да е гладък и да няма никакви грапавини по повърхността му.

Растеж

Джинджифилът вирее в зоните с тропичен климат. Най-големият производител в света е Индия. Ямайка пък е смятана за страната, която доставя на света най-висококачествения джинджифил.

Приложение

Джинджифилът намира приложение основно в две сфери: медицината и кулинарията. Действа много добре при повръщане. Поради специфичния си аромат, джинджифилът е водеща подправка в много азиатски и индийски ястия. Използва се дори и в сладкарското изкуство - в Германия са широко разпространени джинджифиловите курабии .

Свежа градинка с малко средства

Запазено под (Градини) by Admin on 16-11-2010

Тагове : , ,

012Градинарството е занимание с доказан антистресов ефект, поради което много хора го избират като хоби, с помощта на което се разтоварват. Някои хора предпочитат да се грижат за цветни градини, докато други залагат на зеленчукови такива. Напоследък се забелязва тенденция да се озеленяват пространствата пред жилищните блокове и офиси. Без значение обаче къде точно ще се развихрите, успокояващият ефект на градинарството е неоспорим. За да започнете направата на собствената си градинка, не е нужно да разполагате с много средства. Тук ще Ви запознаем с най-евтините растения, подходящи за тази цел.

Многогодишни растения

024Многогодишните растения цъфтят всяка година. Като цяло те са по-скъпи от едногодишните, но пък последните цъфтят само по 1 път, което значи, че ще се любувате на красотата им само 1 година. Инвестицията определено си заслужава - многогодишните много бързо ще “завземат” голяма част от градината Ви. А и разнообразието от форми, цветове и размери е наистина огромно. Някои от най-широко разпространените многогодишни растения са: ехинацея, божур, лилия, маргаритка, нарцис. Свежите им цветове и дългият им живот ги прави много подходящи за аранжировки и украса на дома.

Хоста

032Хостата е прекрасно допълнение към всяка градина. С изящно изваяните си листа и разнообразието си от цветове и размери, тя бързо ще се превърне в истинска атракция. Най-широко разпространените са зелените хости, макар че много предпочитани напоследък са и тези, които са обагрени в бяло. Хостата също е многогодишно растение, което значи, че може бързо да обхване и други площи от градината.

Каладиум

04Каладиумът е много обичано от градинарите цвете, заради ниската си цена и разнообразието от цветове. Добавен в градината, той бързо ще започне да се откроява и ще изпъкне на фона на другите растения. Можете да си набавите различни цветове и да оформите различни цветови зони.

Евтино и свежо

Най-добрият начин да засадите бързо и евтино градината си е като си набавите не толкова обичани или пък болнави растения, които са на много ниска цена. В края на лятото и началото на есента е най-лесно да се сдобиете с такива, защото много цветарски магазини разпродават поувехналите видове. С правилни грижи и редовно наторяване те бързо ще си върнат свежия вид. Това е и моментът да засадите нови храсти - така те ще имат достатъчно време да укрепнат преди да паднат сланите.

Скритите послания на фрезията

Запазено под (Интересно) by Admin on 11-11-2010

Тагове : , ,

011Във фрезията са закодирани различни послания - тя може да бъде символ на приятелство, невинност, загриженост, постоянство и жизнерадост. Според езика на цветята, основното й послание е приятелството. Съвременните цветари, имайки предвид грациозното излъчване на фрезията, я препоръчват за хора, които са подложени на напрежение. Според тях тя има разтоварващ и прогонващ стреса ефект.

Значение

Фезията ще Ви впечатли от пръв поглед - венчелистчетата са красиво оформени и наподобяващи камбанки, а ароматът й е цитрусов. Вече откъснати, фрезиите имат дълъг живот и затова са предпочитани при направата на изискани букети. Цветовете са разнообразни, но само бялата и жълтата фрезия носят скрити послания.

Фрезията може да изразява многобройни чувства. Така например жълтата фрезия е израз на приятелство, докато бялата олицетворява невинността. Според традицията, фрезията е цветето, което се поднася на седмата година от сватбата.

История

023Езикът на цветята се заражда през 19-ти век, във Викторианската епоха, когато хората не са изразявали гласно своите чувства и емоции - затова те виждат в цветята прекрасно изразно средство. Рози, перуники, карамфили, лилии - всички те носят различни послания, в зависимост от цвета си и начина, по който са подредени и поднесени.

Произход

Родината на фрезията е Африка. Някои диворастящи видове се срещат в Южна Африка, Судан и пустинята Сахара. Отглежда се от 1878 г. и за отрицателно време става сензация във Викторианска Англия, Франция и САЩ.

Някои видове са специално пригодени за крайбрежните части на Калифорния, но като цяло фрезиите са трудни за отглеждане в САЩ, освен в оранжериите.

Името си, фрезията дължи на немския физик Friedrich Heinrich Theodor Freese.

Отличителни белези

031Белите фрезии са най-широко разпространените, тъй като те са и най-ароматни. Освен тях се срещат още и жълти, оранжеви, червени, лилави, бледоморави и розови, както и такива, които са комбинация от няколко цвята. Характерно при фрезията е, че венчелистчетата са разположени само от едната страна на стеблото. Неразцъфтелите пъпки са приведени надолу, но с развитието на растението стеблото му се превива, така че разцъфналите цветчета се оказват в изправена позиция. По стеблото на фрезията може да има максимум до 10 цветчета. Откъснатите фрезии издържат до 14 дни.

Приложения

Освен заради атрактивното си присъствие в много букети, фрезията се отглежда и заради своите ароматни масла, които се използват за производството на парфюми, лосиони, сапуни и други козметични средства.

Тагове