Съвети при избора на елха

Запазено под (Интересно) by Admin on 21-12-2010

Тагове : , ,

013Научете как да изберете най-подходящата за Вас елха и какви грижи са й необходими, за да запази тя свежия си вид по-дълго време.

Ето на какво да обърнете внимание:

1. Всяко коледно дръвче е индивидуално само по себе си, така че се съобразете с изискванията на Вашето домакинство. Така например, ако имате малки деца, може би искате елхата да е с по-нежни бодлички, които няма да им причинят дискомфорт.

2. Проверете колко свежа е Вашата елха - извийте една игличка с пръстите си. Ако дървото е наскоро отсечено, игличката ще се прекършат веднага, а ако е по-старо, тя само ще се огъне.

3. Убедете се, че игличките не са започнали вече да падат. За тази цел откъснете едно клонче от вътрешността на елхата. При това Ваше действие не трябва да има нападали по пода иглички. Друг начин е като ударите леко в земята отрязания край на елхата - ако изпадат много иглички, по-добре се ориентирайте към друго дърво.

4. Прегледайте внимателно елхата за необичайно оцветяване. То може да бъде признак за изсъхване. Цветът трябва да е наситено към тъмно зелен. Всяко отклонение от него е необичайно.

5. Ако купувате елха от пазара, след като се приберете отрежете около 1 см от ствола й и веднага след това я натопете във вода. Това ще помогне дръвчето да абсорбира повече вода и по този начин да запази свежестта си по-дълго време.

6. Ако пък сте решили сами да си отсечете елха, вземете предвид височината на стаята, в която ще я поставите, за да не се налага да я подкъсявате вкъщи.

7. Дръжте елхата на хладно място. Насоченият срещу нея горещ въздух ще я накара да изсъхне преждевременно.

8. Поливайте дръвчето редовно. В първите дни правете това по няколко пъти на ден. Използвайте вода от чешмата. Добавките в минералната вода могат да навредят на коледното Ви дръвче.

Защо украсяваме елхата с коледни лампички

Запазено под (Аксесоари, Интересно) by Admin on 16-12-2010

Тагове : , , ,

012Какво е Коледа без коледните лампички? Те са навсякъде по това време на годината - осветяват магазините и улиците, украсяват дома ни и офиса. Коледните лампички безспорно създават настроение и допълват магията на празника. Замисляли ли сте се обаче откъде произхождат и каква е тяхната история?

Началото

Украсяването на елхата с коледни лампички датира още от 17 век, когато германците решават да осветят коледното дръвче, като закачат за него няколко свещи. Освен рискът от пожар, недостатъците  в този случай били и накапаните с восък повърхности под елхата.

Първите електрически лампички

През 1882 г. Едуард Джонсън, вицепрезидент на компания за електричество, за първи път използва електрически лампички върху своята елха, които светят в червено, бяло и синьо. Това е само 3 години след изобретяването на електрическата крушка. Първите електрически лампички обаче не стават особено популярни, защото всяка една от тях трябвало да бъде ръчно свързвана с мрежата.

Първите коледни лампички в Белия Дом

През 1895 г., по времето на президента Гроувър Кливланд, в Белия Дом светва първата елха, огряна от коледни светлини. За целта са били използвани повече от 100 лампички.

Готови комплекти

През 1903 г. General Electric пускат на пазара първия комплект коледни лампички - такива, каквито ги познаваме днес. Тогава 24 броя струват 12 долара, което е доста скъпо за онова време. Само заможните аристократи са можели да си ги позволят.

Днес

Днес вече всички ние можем да си позволим коледни лампички, а изборът между цветове и дизайн е наистина огромен.

Как да украсим малка елхичка

Запазено под (Интересно, Направи си сам) by Admin on 14-12-2010

Тагове : , ,

011В днешно време все по-често предпочитаме малка елха за Коледа - поради липса на място, на пари или заради по-лесната поддръжка. Украсяване на малкото коледно дръвче не се различава много от украсяването на стандартната елха, но все пак си има своите тънкости.

Инструкции

1. Ключов момент при украсяването на елхата са лампичките - не прекалявайте с тях, около 30-40 са напълно достатъчни за малко дръвче. Колкото по-малко са на брой, толкова по-дълго ще светят и по-добре ще подчертаят украсата.

2. Не слагайте много украса върху елхата. Твърде претрупаната елха не изглежда добре и не създава настроение. Освен това многото играчки пречат на лампичките. Винаги се стремете се да разпределяте равномерно играчките по цялата елха.

3. Подберете по-малки като размер играчки - те стоят много добре върху малката елха, а освен това Ви дават възможност да сложите повече украса.

4. Дори и малката елха трябва да има звезда за върха - отново обаче е добре да предпочетете малкия размер.

5. Сложете вече украсената елха върху маса. Височината ще я накара да изглежда по-голяма. Освен това по този начин печелите допълнително пространство за подаръците, които ще разположите под елхата.

Коледни цветя

Запазено под (Интересно, Стайни растения) by Admin on 09-12-2010

Тагове : ,

Коледа е празникът, който се свързва със семейната топлота и уют. Наред с любимите хора и празничната трапеза, цветята също имат своето достойно място около семейното огнище - те са свежото допълнение, което допринася за една още по-топла и приятната атмосфера по време на зимните празници.
Едни от най-обичаните и разпространени цветя за Коледа са коледната звезда, коледната роза и английският бръшлян, всяко едно от които си има своя символика и интересна история за връзката му с най-светлия християнски празник.

Коледна звезда

poinsettiaРодината на коледната звезда (Euphorbia pulcherrima) е Мексико - първите сведения за нея датират още от времето на ацтеките, които са я наричали Cuetlaxochitl. Името poinsettia (на англ. език), коледната звезда дължи на Joel Roberts Poinsett, американски пратеник в Мексико, който пренесъл това цвете в САЩ през 20-те години на 19 век. В природата, коледната звезда е цъфтящ храст, който може да достигне до височина 3 м., а цветчетата на растението са всъщност прицветници (модифицирани листа). Познати са около 100 разновидности на това растение, а разнообразието от цветове е голямо - червено, бяло, розово. Калифорния е известна като щата, в който се отглеждат най-красивите коледни звезди. На 12 декември в САЩ се чества денят на коледната звезда.

Коледна роза

01Коледната роза (Helleborus niger) представлява бяло цвете с височина около 5-10 см., съвсем дискретно обагрено с розов цвят. Родината му са централна Европа и Азия. Една легенда разказва за овчарка на име Madelon, която, докато прибирала стадото си, срещнала Тримата влъхви, които отивали да занесат подаръци на бебето Исус. Madelon нямала подарък в себе си и започнала да рони горчиви сълзи, които падайки върху снега се превърнали в красиво цвете - коледната роза.
За да си осигурите красива коледна украса за празниците, засадете семената й още през пролетта. Имайте предвид, че коледната роза предпочита влажна и добре дренирана почва, богата на органични вещества. Цветето обича зимното слънце, но вятърът не й се отразява добре - постарайте се да не го усеща.

Английски бръшлян

english_ivyАнглийският бръшлян е вечнозелено пълзящо растение, възпято в много коледни песни. Традицията, в която той да се асоциира с Коледа, тръгва от Англия. Листата му са тъмнозелени, на места „нашарени” с бели жилки. Декември е месецът, в който английският бръшлян е в най-добрата си форма. Произхожда от Европа, западните части на Азия и северна Африка. Нуждае се от влажна почва. Цветовете му са малки и бели, ражда и плодове, които са отровни за хората.
Според гръцката митология, римският бог на виното и гуляите, Бакхус, носил на главата си венец от бръшлянови листа. Заради тази и други езични асоциации, английският бръшлян дълго време е отричан от християнската вяра. Това време обаче вече е отминало и бръшлянът заема достойно място по време на зимните празници.

Как да си отгледаме глициния

Запазено под (Интересно, Направи си сам, Растения/ Видове) by Admin on 07-12-2010

Тагове : , , ,

01jpg2Глицинията е устойчиво увивно растение с големи, наподобяващи на махало, гроздове. Познати са 2 вида глициния - китайска и японска. Цветовете могат да бъдат розови, бели, светло или тъмно лилави. Това многогодишно растение изисква някои специални грижи, с които ще Ви запознаем в тази статия.

Инструкции:

  • 1. Купете глицинията в саксия от цветарския магазин. Колкото по-голямо е цветето, толкова по-бързо ще цъфне то. Можете да засадите и семена от глициния, но в този случай трябва да изчакате 10-15 години, за да цъфне.
  • 2. Мястото, на което ще засадите глицинията, трябва да е слънчево. Добре е да определите нивото на pH на почвата - за предпочитане са почвите с 6.0 или 7.0 степен на киселинност. Ако е необходимо, подхранете почвата, за да достигне желаното ниво на рН. Мястото за засаждането трябва да е широко 60-90 см и около 50-60 см дълбоко. За да подобрите дренажа на почвата, добавете смес от торф, листен и обикновен тор.

    3. Намерете подходяща основа, около която да увиете глицинията. Имайте едно наум, че когато разцъфне, тя доста натежава. Добър вариант е здравата мрежа от тел или корда, дървените решетки и перголите.

    4. Засадете в почвата корена на глицинията, на същата дълбочина, на която е бил засаден и в саксията. Почвата трябва да е доста влажна. Осигурявайте на младите растения всекидневно по 2 см вода. След като веднъж се е захванала добре, глицинията трябва просто да бъде поливана, когато забележите, че започва да увяхва.

    5. Грижете се за глицинията, като я подрязвате веднъж годишно, след като спре да цъфти.

    6. Подхранвайте веднъж годишно младите растения, докато достигнат желаната от Вас големина. След това подхранвайте само ако листата започнат да пожълтяват или ако растежът се забави.

Тагове