Цветя за всеки повод

Запазено под (Интересно) by Admin on 27-01-2011

Тагове : , ,

Традицията хората да си подаряват цветя един на друг датира още от дълбока древност. Без значение от повода - добър или лош, цветето е символ на уважение. Викторианците първи започнали да се замислят за скритите в цветята послания, като освен всичко те обръщали внимание и на начина, по който са поднесени и приети те. Времената обаче се менят и днес, в епохата на виртуалните подаръци, все по-рядко изразяваме чувствата си по този начин. Но макар и малко, има случаи, в които прибягваме до магията на цветята.

Цветя за ухажване

017През Викторианската епоха мъжете подарявали на жената, обект на техните чувства, букети цветя, като по този начин изразявали романтичните си чувства. Начинът, по който ги поднасяли бил многозначителен - ако мъжът държи букета изправен, това значи, че той се интересува от жената и обратното - ако поднася цветята, държейки ги отвесно надолу, по-скоро е безразличен. Начинът, по който жената ги приема, също бил е от значение: с дясната ръка се тълкувало като отговор на чувствата, а с лявата - по-скоро отхвърляне.

От онази епоха до днес времената много са се изменили, но символиката при цветята е същата. И днес розата означава „Обичам те”, а червената роза се тълкува като най-силния израз на любов.

Цветя за годишнините от сватбата

02Цветята, които се поднасят за всяка годишнината от сватбата също крият скрити послания - те са символ на любов, но и на други емоции, които съпътстват брака. Първата годишнина от сватбата се свързва с карамфила, който символизира възхищение, чистота и всеотдайност. На петата година мъжът поднася на съпругата си маргаритки, като по този начин й казва: „Ти имаш толкова добри качества, колкото са венчелистчетата на това цвете.” Божурът е традиционен за 12-тата година, като в него е закодирано желанието за дълъг и все така щастлив семеен живот. На 15-тата година се поднасят рози. Комбинацията между жълти рози (златото) и теменужки (верността) ознаменуват 50-тата годишнина.

Цветя при здравословни проблеми

03Една древна традиция, която се спазва и до днес, е поднасянето на цветя на болен човек. Смята се, че те ще го развеселят и ще подобрят настроението му. Днес повече внимание се обръща не на вида на цветето, а на неговия цвят. Нюансите, които носят радост, са жълто, оранжево и розово. Синият цвят символизира спокойствие и също е добър избор при посещение при болен човек. Букет от нарциси означава обновяване, но само 1 нарцис вещае лош късмет. Подходящо цвете за болен приятел е фрезията, защото тя е израз на приятелството.

Цветя за погребение

04Цветята, макар че са създадени да носят радост, понякога се поднасят и по тъжни поводи. Изборът на подходящи за погребение цветя е труден, защото с тях едновременно трябва да изразим почит към починалия и да подкрепим близките му. Лилиите са най-популярните цветя за този повод, защото те изразяват смирение и привързаност, а освен това помагат на душата да се пречисти и да се отдели от тялото. Лилавите ириси чертаят пътя от земята към рая.

Днес тези тълкувания са позабравени, сега определящ фактор при избора на цветята за погребение са любимите на починалия.

Синчец

Запазено под (Растения/ Видове) by Admin on 25-01-2011

Тагове : , ,

Общи сведения

squill-blueСинчецът е тревисто растение, водещо началото си от Европа, Азия и Северна Африка. В природата са познати около 90 негови разновидности. Цъфти в началото на пролетта, макар че има и такива видове, които се развиват през есента. Отличителен белег на синчеца е нежно синият му цвят - рядко се срещат бели, розови или лилаво обагрени цветчета. В България най-разпространеният вид е сибирският синчец, чиито корени са някъде в Русия и Евразия.

Подходящи условия

Сибирският синчец се чувства най-добре на слънчево или леко сенчесто място. В началото на пролетта се „обвива” в гъсти листа, които с наближаването на лятото постепенно изчезват. Почвата, върху която се развива, трябва да е влажна и добре дренирана. Сибирският синчец не обича горещите и сухи места. Интересното за този вид е, че е изключително издръжливо растение - когато е в инертно състояние, дори и да бъде стъпкан, той запазва свежия си вид.

Отглеждане

squill-pinkЗа да се наслаждавате на това нежно цвете през пролетта, засадете луковиците още в началото на есента. Те трябва да бъдат поставени в почвата на дълбочина около 6-7 см, а разстоянието между тях трябва да е поне 15 см.

Размножаването на синчеца става чрез филизите на луковиците или чрез семена. Днес синчецът се среща повече в дивата природа и по-рядко се отглежда в домашни условия.

Градина от лалета

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 20-01-2011

Тагове : , , ,

016Родината на лалетата е Източна Турция и Хималаите, макар че мнозина смятат, че произхождат от Холандия. Лалетата са целогодишни растения, което значи, че цъфтят всяка пролет. Има и такива сортове обаче, които могат да се засадят през есента - през зимата постепенно се развива кореновата им система и в началото на пролетта вече изникват над земята. Размножаването на лалетата става чрез луковици - семената им се оставят да покълнат и така се образуват луковиците.

от какво се нуждаете:

  • семена за засаждане
  • вермикулит
  • малки саксии
  • подхранващи вещества за стайни растения

Инструкции

1. Оставете семенниците върху стеблата, докато покафенеят и се пропукат, разкривайки от вътрешността си малките плоски семена. Опаковайте семената в найлонови пликове, като във всеки от тях добавите и малко навлажнен вермикулит. Поставете пликовете в хладилника. Трябва да престоят така 90 дни. По този начин предпазвате семената от пресъхване и им осигурявате условия за пълноценно развитие.

2. След като изтекат 90-те дни и извадите семената от хладилника, ги поставете в саксиите. Добре е да добавите и торф към почвата. Семената трябва да бъдат покрити само с около 1/2 см почва. Разстоянието между тях трябва да е около 1 см, за да избегнете едно бъдещо застъпване на вече порасналите лалета.

3. Полейте семената с топла вода и поставете саксиите на стайна температура. Трябва да поддържате винаги почвата влажна, така че поливайте периодично. Всеки ден увеличавайте по малко притока на светлина към саксиите, като накрая вече ги поставите на директна слънчева светлина. В този период вече може да забележите и малко развиващо се листенце.

4. Прибавете около ¼ от препарата за подхранване. Скоро трябва да забележите и второ листенце. На този етап можете да разделите младите стръкове един от друг, но това не е необходимо.

5. Първият признак, че лалетата са готови за присаждане в градината, е пожълтяването на листата. Този процес сам по себе си означава, че луковицата вече е напълно развита и преминава в инертно състояние. Присадете я в градината си, когато забележите, че листата започват да увяхват. Ако не откриете луковица, значи семето е изсъхнало, вместо да се подготви за зимуване.

Сушене на билки в микровълновата

Запазено под (Интересно, Направи си сам) by Admin on 18-01-2011

Тагове : , ,

015Билките са известни със своите лечебни качества. Всеки от нас е прибягвал до употребата им. Факт е обаче, че не по всяко време на годината могат да се намерят свежи билки. Тук на помощ идва сушенето, което само по себе си е начин билките да се запазят за дълъг период от време, без да загубят своите качества. Тук ще прочетете един много лесен начин за сушене на билки с помощта на микровълновата фурна.

от какво се нуждаете:

  • микровълнова фурна
  • свежи билки
  • кухненска хартия
  • бутилки, буркани или пликове за съхранение

Инструкции:

1. Най-добрият период за бране на билки е рано сутринта - след утринната роса, но преди слънцето да изгрее, защото то „изсмуква” аромата им и полезните вещества.

2. Измийте старателно набраните билки и ги подсушете. Подредете стръковете върху парче абсорбираща хартия и ги оставете така поне час, за да се отцедят от водата.

3. Сложете 2 пласта хартия в микровълновата фурна. Разпръснете тънък пласт от билките върху тях и отгоре покрийте отново с 2 пласта хартия.

4. Задайте на микровълновата фурна максимална мощност за период от време 2 минути. Наблюдавайте непрекъснато какво се случва вътре, защото топлината от печката и маслата в билките са предпоставка за възникване на пожар. След като изтекат 2-те минути, проверете билките - ако са добре изсушени те трябва да се ронят в пръстите ви. В противен случай ги върнете във фурната за още 30 секунди.

5. Извадете билките от микровълновата и ги оставете да се охладят върху хартията. Съхранявайте ги в предварително надписани буркани или пликове за съхранение.

Идеи за малки градини

Запазено под (Интересно, Интериор) by Admin on 13-01-2011

Тагове : , , ,

014Ограниченото пространство не винаги означава, че не можете да имате красива градина, изпъстрена с приказни цветя. Дори и за най-добрите градинари би било истинско предизвикателство да успеят да пресъздадат истинска цветна градина само в няколко квадратни метра площ. Има две важни правила в случая: не очаквайте прекалено много и използвайте всеки сантиметър рационално. Предлагаме Ви няколко идеи, които ще Ви бъдат от полза, преди да пристъпите към действие. Всичкo, от което се нуждаете, е почва, цветя за засаждане, градински инструменти и въображение.

Дизайн

Преди да пристъпите към проектирането на градина си, трябва да се съобразите с формата и големината на мястото - ако мястото е малко, добра идея е да сложите по-големи растения в центъра или в задната част. Това създава една илюзорна представа за наличието на много цветя в ограниченото пространство. Като допълнение можете да наредите тук - там и няколко саксии с високи цветя. Това придава дълбочина и привлича вниманието. Една голяма урна или пък висяща кошница биха били оригиналният завършек.

Настилка и акценти

Малката градина предразполага изключително добре да се направят експерименти с настилката й. Заменете традиционната пръст с едрозърнест пясък - около ъглите разположете по-големи камъни, а във вътрешността на градината - по-малки такива. Ако сте от по-сръчните, защо не опитате да комбинирате различни по големина камъни с обикновена пръст и да създадете интересни форми. За да създадете акценти, разположете няколко градински статуи на по-видимите места.

Обкантване

Нищо не може да подчертае толкова добре градината, както добре направеното обкантване. За да постигнете този ефект, не е нужно да градите тухлена стена. Достатъчно е просто да оградите градината с няколко декоративни, различни по форма и големина камъни, или пък обикновена дървена или метална ограда.

Грижи

Почвата в малките градини трябва да бъде специално приготвена, за да могат растенията да се развиват нормално. Ограниченото пространство затруднява поддържането на влага в почвата и проникването на хранителни вещества. Премахнете всички плевели и си направете смес от хумус, торф и почва, която разпръснете върху повърхността на градинската леха. При избора на цветята имайте предвид количеството слънчева светлина, с което разполагате и влажността на почвата. Поливайте градината си често, но не прекалявайте - почвата трябва да е влажна, а не мокра. При нужда използвайте и изкуствена тор.

Тагове