Основните групи цветя

Запазено под (Интересно) by Admin on 31-03-2011

Тагове : , , , ,

015Цветята са най-важната част от дизайна на всяка градина - с тях тя се превръща в безкраен низ от цветове и аромати. От всички растения, цветята предлагат най-голямо разнообразие от цветове и текстури, поради което са предпочитан избор за освежаване на всички онези мочурливите места в градината или пък за акцентиране върху точно определена част от нея.

Цветята се разделят на 5 основни групи: едногодишни, двугодишни, многогодишни, луковични и цъфтящи храсти.

Едногодишни

По дефиниция едногодишните цветя са такива растения, които живеят 1 година. Към тази група спадат: петуния, трицветна теменуга, мак, циния, невен и др. При тях процесът на развитие протича по следния начин: поникват от семена, съзряват, цъфтят, произвеждат нови семена и увяхват, и всичко това в рамките на няколко месеца. Недостатъкът при едногодишните растения е необходимостта да бъдат пресаждани всяка пролет. Но пък ако желаете да си осигурите дълготрайна цветна феерия в градината, това е точният избор.

Двугодишни

Двугодишните растения имат живот 2 години. Представители на тази група са напръстникът и ружата. При тях процесът на развитие протича по следния начин: поникват от семена още първата година, след което използват цялата си енергия, за да развият силна коренова система и да се в обвият в зеленина. Оцеляват през зимата благодарение на това, че образуват енергоспестяващи ниски розетки от листа. През втората година двугодишните цветя разцъфват, произвеждат нови семена и накрая загиват.

Многогодишни

За многогодишно растение се смята всяко едно растение, което живее най-малко 3 години. С правилни грижи такива цветя могат да ни радват и много повече време. Към тази група могат да се причислят цветя като божур, ирис, хризантема, хемерокалис и др. Листата при многогодишните растения изсъхват в края на сезона, но корените продължават да функционират. В началото на пролетта корените започват да се развиват отново, в резултат на което се получават нови разклонения. Основният недостатък на многогодишните цветя е това, че периодът на цъфтеж е изключително кратък. Но пък с тях ще бъдете сигурни, че градината Ви винаги ще бъде зелена.

Луковични

При луковичните растения се наблюдава подземна структура, която им позволява да съхранят цветовете и листата си дори и в инертно състояние. Подобно на многогодишните растения, и луковичните имат дълъг живот, но пък те прекарват по-голямата част от годината под земята, в инертно състояние, и цъфтят само няколко месеца - през пролетта и лятото. Към луковичните растения спадат както големите и внушителни лалета, гергина, лилии и гладиоли, така и малките кокичетата и витлеемски звезди, за които е характерен изключително бързият растеж.

Цъфтящи храсти

Макар и отглеждани главно в цветни градини, люлякът и гарденията не спадат към цъфтящите храсти - те са дървесни храсти. Характерна особеност на цветящите храсти е загубата на цялата зеленина през зимата и преминаването им в инертно състояние. Най-известният представител на тази група е розата.

Лалето – с дъх на пролет

Запазено под (Балконски растения, Растения/ Видове, Растения/ Видове балконски растения) by Admin on 29-03-2011

Тагове : , ,

014Лалето е пролетно цвете, което носи слънчево настроение и зарежда с положителни емоции. Неговата обаятелност и непретенциозност, както и огромното разнообразие от форми и цветове, го нареждат на челни позиции в класацията на най-популярните и обичани цветя.

Исторически сведения

02Родината на лалето е Централна Азия, откъдето произхождат първите диворастящи видове. Турците заимстват култивирането на това растение и по този начин лалето пристига в Османската империя. Едва през 17-ти век лалето бива пренесено в Западна Европа, когато започва и масово да се отглежда като градинско растение. Лалето бързо става много обичано и ценено цвете, особено в Холандия, където цените му достигат рекордни цифри. Днес са познати около 3000 сорта.

Описание

03Цветовете на лалето са съставени от 6 венчелистчета, които в повечето случаи са гладки, но при по-новите хибриди се наблюдава тенденция за леко нагъване на венчелистчетата. Формата на лалето наподобява чашка. Лалето е всевъзможно оцветено - могат да се видят всички цветове, без синьо. Лалето расте по едно на стрък, а на височина варира от 30 см до 60 см.

Видове

05Лалетата попадат в 3 основни категории, в зависимост от периода, в който цъфтят:

ранно цъфтящи - цъфтят през март и април (обикновени ранни лалета, кичести ранни лалета)

цъфтящи в средата на сезона - цъфтят през април и началото на май (Триумф-лалета, дарвинови хибриди)

късно цъфтящи - цъфтят през май (обикновени късни лалета, ресничести лалета, папагалови лалета, кичести късни лалета)

Подходящи условия за отглеждане

06Почвата трябва да е влажна, органична, богата на хранителни вещества и с добър дренаж. Лалето е луковично растение - луковиците трябва да бъдат засадени на дълбочина 10-15 см, а разстоянието между тях да е поне 10-12 см. Лалето е многогодишно растение, макар че се третира като едногодишно - причината за това е, че рядко цъфти след втората година.

Болести и насекоми

07Лалетата рядко боледуват или пък биват нападнати от насекоми. Понякога се наблюдава загниване на корена, като причина за това може да е твърде влажната почва. Пазете лалето от плесен и вирусна мозайка. Насекомите, които се навъртат около лалето са листната въшка, голите и обикновените охлюви.

Карамфилът - цветето на боговете

Запазено под (Интересно, Растения/ Видове) by Admin on 24-03-2011

Тагове : , ,

013Карамфилът (Dianthus caryophyllus) е нежно цвете с богата история и значение. Той е едно от най-разпространените и отглеждани цветя по света, което не е случайно - карамфилът впечатлява с аристократичния си външен вид и дълготрайния си специфичен аромат.

История

Родината на карамфила е Египет. Сведенията за първите карамфили датират отпреди 2000 години. В Древен Рим и Гърция тези цветя са били използвани за украса върху кралските корони, както и за декориране на залите в дворците при специални събития. Смята се, че карамфилът е любимото цвете на Юпитер - върховният римски бог.

Цветове

Споменавайки карамфил, в съзнанието ни изниква асоциация с наситено червен цвят и някак си е трудно да си представим, че в древността това цвете е било обагрено в пастелни тонове - нюанси на розово, праскова, телесен цвят. Днес цветовете на карамфила варират от нежното бяло до агресивното лилаво и виненочервено. Създадени са и много хибриди, в резултат на което са се получили интересни комбинации.

Символика

Карамфилът най-често се асоциира с гордостта, обаянието и любовта. Цветът също е от значение: така например белият карамфил символизира чистотата и късмета, докато розовият е израз на благодарност и признателност. Тъмночервеният карамфил се тълкува като признание за дълбока и искрена любов.

Аромотерапия

В чистия си вид карамфиловото масло има много силен специфичен аромат и е изпитано средство, което успешно се бори със симптомите на безпокойство, мускулни болки и стрес. Това е едно от най-скъпите масла, тъй като се среща изключително рядко. Неговото най-характерно свойства е съживяващо и ободряващо действие - използва се и като афродизиак.

Денят на майката

От 1908 г. карамфилът е традиционното цвете, което се поднася за Деня на майката. На 10 май същата година Anna Marie Jarvis изпраща 500 бели карамфила на богомолците от методистката епископална църква „St Andrew”, намираща се в западна Вирджиния. Anna Jarvis, с чието име се свързва отбелязването на Деня на майката, избира именно бял карамфил, защото той символизира всички добродетели на жената - майка.

Кампанула (камбанка)

Запазено под (Балконски растения, Грижи, Стайни растения) by Admin on 22-03-2011

Тагове : , , ,

Campanula Takion BlueКампанулата е цвете, известно още и като камбанка. Цветовете му представляват обърнати надолу камбанки, обагрени в розови, червени, сини или лилави нюанси. Някои видове достигат до височина 1,20-1,80 м.

Кампанулата цъфти обикновено през юни и юли, така че най-добрият период за засаждане е началото на май. Характерно за това растение е фактът, че цъфти на всеки 2 години.

Кампанулата предпочита хладния климат, но може да се развива и в по-топли региони. Осигурете й много слънчева светлина и почва, подхранена с екарисажен тор. За да засадите кампанула в градината си е необходимо да си набавите семена или разсад. Вторият вариант е по-добър.

от какво се нуждаете:

 • разсад кампанула
 • екарисажен тор
 • градинска лопатка
 • лейка
 • ръчен култиватор
 • гребло
 • градински ръкавици

Инструкции:

1. Изберете възможно най-слънчево място в градината, където да засадите кампанулата.

2. Обърнете почвата на избрания терен с помощта на ръчния култиватор. След като приключите с обръщането, пръстта трябва да бъде ронлива.

3. Поръсете равномерно екарисажен тор върху обработената площ. Този вид тор се характеризира с по-концентрирано съдържание на хранителни вещества. Размесете почвата и тора с помощта на греблото.

4. Оформете няколко дупки в земята, дълбоки около 15 см. Във всяка от тях поставете по едно коренче и запълнете с почвата. Полейте обилно новозасадените цветя.

5. Повторете стъпка 4 за всички останали коренчета. Оставете допълнително количество почва около всяко от тях. По този начин осигурявате пространство, което ще е необходимо на растението, когато корените започнат да се развиват.

6. Поливайте цветето всеки ден, ако времето е сухо. От време на време разпръсквайте екарисажен тор около основата на всеки стрък. Премахвайте редовно всички увехнали цветове.

Как да запазим букета свеж за по-дълго време

Запазено под (Грижи, Интересно) by Admin on 17-03-2011

Тагове : , ,

svejo3Букет цветя, поднесен от любим човек, винаги носи радост. Искате да го запазите свеж и да му се радвате по-дълго време? За съжаление, обаче, откъснатите цветя нямат много дълъг живот - те са отделени от листата и корените си, и по този начин са лишени от енергия и хранителни вещества. Все пак, с правилни грижи, могат да се запазят красотата и магията им от 1 до 3 седмици, в зависимост от вида на цветето.

от какво се нуждаете:

 • вода
 • белина
 • сапун
 • ваза
 • градински ножици или остър нож
 • добавка за запазване свежия вид на цветята

Инструкции:

1. Преди да сложите цветята във вазата, внимателно я измийте със сапун и малко белина (разредете белината с вода, съобразно инструкциите върху етикета). Този разтвор ще премахне всички бактерии, които биха навредили на цветята. Подсушете вазата с чиста кърпа и я оставете на свеж въздух за известно време.

2. Напълнете вазата до средата с топла вода. Това не се отнася за луковичните растения (лалета например) - те се нуждаят от студена вода.

3. Премахнете всички онези листа, които остават под водата.

4. Подрежете стеблата на всяко едно цвете с около 2-3 см, под ъгъл 45 градуса, използвайки градинските ножици или остър нож. След като привършите веднага сложете цветята във вазата.

5. Прибавете малко от добавката за запазване на свежия вид на цветята.

6. Оставете вазата на хладно място за около 1 час. Комбинацията от топлата вода и хладния въздух помага на цветята да абсорбират водата по-добре. След около час преместете саксия на такова място, което е далеч от течения и директна топлина.

Тагове